Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 377916 razy)

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 12 Cze 2024, 22:51 »
Polskie ministerstwo nie chce dotować pociągów na Ukrainę, przez Sanok do Chyrowa. Przyznało jednak dostęp na połączenia komercyjne, realizowane na trasie Sanok-Chyrów. Niestety dla turystów spoza regionu to niewiele zmienia, bo dojazd z głębi kraju do Sanoka jest w nieatrakcyjnych godzinach (np. z Poznania połączenie o 12:28 lub 2:45). Pierwsze wymaga dnia urlopu, z którego na podróż wykorzystuje się tylko połowę, a drugie zmarnowania nocy, bo ani się wyspać, ani jechać nockę w pociągu.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/skpl-w-grudniu-rusza-komercyjne-pociagi-do-chyrowa--119220.html
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 16 Cze 2024, 09:24 »
Nie wiem od jak dawna, ale w Kulejach śląskich pojwiła się spuścizna w postaci odświeżonego kibla okraszonego logotypami Kulei Mazowieckiej - Sześć wieszaków i sporo przestrzeni dookoła, szaleństwo!

Offline tuusiek

• Miasto:
  • Na forum od: 16.06.2024
« 16 Cze 2024, 17:29 »
Cześć!
Szukam porady dotyczącej zakupu biletów na przejazd pociągiem z rowerem z Bratysławy ewent. z Wiednia do Krakowa.
Szukałam na forum, ale chyba robię to niewłaściwie bo niestarty nic nie znalazłam :(
Planujemy trasę dolina Dunaju, start z Budapesztu do Bratysławy, Wiednia + Park Narodowy nad jeziorem Nezyderskim. Do Budapesztu chcemy dojechać pociągiem z Krakowa, a powrót z Bratysławy.
Gdyby ktoś był zorientowany w w/w temacie to poproszę o radę jak i gdzie zakupić bilety na pociąg z rowerem z Bratysławy do Krk (ewent.z Wiednia)? Ten pierwszy (z Krk do Budapesztu) myślę za sama ogarnę, ale wszelkie wskazówki mile widziane:)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Cze 2024, 18:49 »
Przecież jeździ Sobieski Katowice-Wiedeń (przez Bohumin, Breclav).
Wiedeń-Budapeszt jest sporo pociągów, stacja graniczna Hegyeshalom (blisko tego jeziora Neusiedler) zdarza mi się tam wsiadać przy przejazdach przez Węgry.

Bezpośrednio z Bratysławy do Polski to raczej nic nie ma.
Ja jeżdżę sobie przez Zwardoń, z przesiadkami, przez Słowację do Bratysławy. Ale mam blisko (30km) do Zwardonia.
Z Krakowa to chyba lepiej przez Katowice, Czechy i Wiedeń.

Poza tym, to nie wiem jak z rezerwacją rowerów na tego Sobieskiego, (ile jest wolnych miejsc). Nie jeżdżę takimi międzynarodowymi pociągami raczej.

• niech tak się stanie
« 16 Cze 2024, 19:49 »
Owszem, ale na żaden niedasię kupić na stronie www intercity biletu z przewozem rowerów. Jakby nie było wagonu. Trzeba próbować w aplikacji na telefon intercity, ona daje większe możliwości. Więc:

1. Instalacja aplikacji w telefonie
2. Zakup biletu.

Miejsca na rower szybko schodzą, więc radzę kupować wcześniej. Zaletą jest niższa cena.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Cze 2024, 20:46 »
Sprawdziłem Sobieskiegi i Moravię na stronie Czeskie Drahy (na środę chyba).
No i przydziela miejscówki z rowerem na cały odcinek przez Czechy (Bohumin-Breclav).

Podejrzewam że nie ma synchronizacji rezerwacji mejscówek rowerowych przez granicę (PL CZ).

• niech tak się stanie
« 16 Cze 2024, 21:05 »
Sprawdziłem Sobieskiegi i Moravię na stronie Czeskie Drahy (na środę chyba).
No i przydziela miejscówki z rowerem na cały odcinek przez Czechy (Bohumin-Breclav).

Podejrzewam że nie ma synchronizacji rezerwacji mejscówek rowerowych przez granicę (PL CZ).

Dlatego aby nie przepłacać i żeby nie wywalili z pociągu w Bohuminie należy kupić w aplikacji intercity na cały odcinek Wiedeń - Kraków bilet z przewozem roweru. Nota bene niedasię dokupić przewozu roweru na bilet międzynarodowy bez przewozu roweru. Nie ma co kombinować. A jak w aplikacji niedasię, to znaczy, że problem jest poważniejszy niż zwykle i trzeba kombinować z pociągami.

Offline Kobieta BN

• Miasto: Hallein
  • Na forum od: 05.07.2011
« 16 Cze 2024, 22:29 »
Na stronie austriackich kolei (oebb.at)możesz kupić bilet z Wiednia do Krakowa bezpośredni o 8.10 i o 14.10 z przesiadką w Katowicach, sprawdzałam cenę na połowę lipca. Jedna osoba z rowerem ok 50-60 €.
Jeśli akurat bilet jest niedostępny na dany dzień można spróbować kupić bilet z Wiednia do Breclavia na oebb.at, a potem na stronie czeskich kolei (cd.cz) bilet z Breclavia do Krakowa. Nawet w razie przesiadek w Bohuminie, czy Hodoninie idzie to całkiem gładko i bezproblemowo jeśli tylko masz bilet na rower.
Powodzenia! ;)

« 20 Cze 2024, 09:35 »
W tym roku wydłużyli trasę Łornaka - w sumie zajebiście tanio, jeśli ktoś wsiada na jasnej górze

https://www.kolejeslaskie.com/z-czestochowy-do-zakopanego-powiekszonym-ornakiem-kolei-slaskich/

Co prawda czasowo porażka te pięć godzin ze Ślunska, ale jak wracam z Zakopanego, to jest mi już wszystko jedno i tak śpię...

« 25 Cze 2024, 10:09 »
Kiedy jedziech na Croatię?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Cze 2024, 10:19 »
Dodaj to tego obstrukcję ze strony zarządcy linii kolejowych czyli PKP PLK to wyjdzie 2027, a tym czasie tabor dawno zostanie użyty gdzieś indziej itd.
Z tym betonem kolejowym to nie ma żadnego "będzie".
Albo jest albo nie ma, ale w obu przypadkach nie wiadomo czy będzie.

• niech tak się stanie
« 25 Cze 2024, 10:33 »
Dodaj to tego obstrukcję ze strony zarządcy linii kolejowych czyli PKP PLK to wyjdzie 2027, a tym czasie tabor dawno zostanie użyty gdzieś indziej itd.
Przecież Gdynia-Poznań-Wrocław-Praga 4 razy na dobę już jest na twardo w pliku roboczym rozkładu na 2024/2025, więc da się. Godz. 4, 8, 12 i 22:30.
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2024, 10:40 podjazdy »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 25 Cze 2024, 11:37 »
Przecież Gdynia-Poznań-Wrocław-Praga 4 razy na dobę już jest na twardo w pliku roboczym rozkładu na 2024/2025, więc da się. Godz. 4, 8, 12 i 22:30.
Przecież nie napisałem że nie ma i nie będzie, tylko że nie można ufać planom. Może będzie, może nie będzie, a może będzie ale kilka lat później niż planowano.
Nikt nie wie co i kiedy zostanie uruchomione i czy nagle nie zniknie, albo chwilę po uruchomieniu okaże się że jest zastępcza komunikacja autobusowa, czyli z naszego punktu widzenia nie ma połączenia.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 25 Cze 2024, 15:08 »
Jak PLK wpuści konkurencję dla intercity to możemy zapomnieć o pociągach na mniej uczęszczanych liniach i TLK, bo się to po prostu nie będzie spinać i nierentowne połączenia będziemy zamykać. Z pustego nie naleją. Monopol jest monopol, ale to jest nasz polski monopol, gdzie opodatkowywujemy podróżnych na uczęszczanych liniach i za te cudzesy jeździmy sobie tlk na zadupia.
Pozatym tanio, co będzie skutkiem, oznacza też że intercity będzie musiało oszczędzać na wszystkim. Od klimatyzacji po sprzątanie.

Więc mam bardzo mieszane uczucia jeśli chodzi o łamanie monopolu intercity.

Edit: Dodam jeszcze, że obserwuję sobie przetargi kolejowe, gdzie produkowany jest tabor kupowany przez IC. Pytanie kto zapłaci podatki, ZUSy etc. jeżeli ten tabor będzie kupowany gdzie indziej.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 25 Cze 2024, 15:24 »
To nie jest kwestia tylko konkurencji, tylko całego systemu, w którym nawet kiedy wszyscy działają racjonalnie wynik jest zupełnie irracjonalny. Można by o tym w zasadzie bez końca.
Kupujemy za cudze, więc kupujemy trochę bez głowy.
Ostatnio np słyszałem płacze że nie mogą kupić jednostek spalinowych bo Unia nie dofinansowuje.
Tylko że brak taboru spalinowego jest oczywisty już od trzeciorzędu dla każdego choć trochę zainteresowanego, podobnie jak to ze dofinansowanie spalinówek przez złą Unię się utnie.
Trasę Warszawa-Poznań wyremontowali, więc teraz remontują ponownie.
Za to na trasie północ-południe masz jeden tor od Zgierza do Kutna.
I tak dalej, nie chce mi się wyliczać, bo nie mam trzech dni wolnego na ten post.

A o jeżdżeniu w tzw takcie to nawet się nie mówi poza jakimiś sympozjami czy spotkaniami na targach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum