Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378249 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 26 Cze 2024, 16:19 »
mazowieckie nie mają ;)
Kiedyś się jeździło specjalnie tym powolnym, dziadowskim taborem, bo zawsze z rowerem się weszło, w przeciwieństwie do intercity.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 26 Cze 2024, 16:38 »
Problem polega na tym, że nie kupujemy taboru o wyższej pojemności dla rowerów, a wręcz przeciwnie - stare EZT-y zostały tak przebudowane, że wożą znacznie mniej rowerów, niż przed remontami. Powinniśmy celować w takie pociągi, jakie mają Niemcy. Duża przestrzeń bagażowa, którą można wykorzystać w różny sposób - przewieźć rowery, wózki, duże walizki itd. Konieczność rezerwacji w sezonie zabija spontaniczność, nie możesz jechać w góry wtedy, kiedy jest bezpieczna pogoda, tylko wtedy, kiedy jest bilet.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Cze 2024, 17:12 »
Czy już wszystkie regio w Polsce mają obowiązkową rezerwacje na rowery? Bo właśnie śląskie wprowadziły :( Co mnie strasznie wkurza. Chyba uszyję jakiś leciutki pokrowiec i będę kupować bilety na duży bagaż

Jeżdżę codziennie z rowerem - jeśli jest tłok, to konduktorzy nawet nosa nie wyściubią poza pierwszy wagon (przedział). Jeśli jest luźno, to i łatwo rower wepchać... Dziś na ten przykład w Sosnowsi wbiło kilkoro rowerzytów i razem ze mną stanowili skuteczną zaporę przeciwpiechotną po obu stronach tualety  8)

A poza tym, jak już wcześniej wspominałem w tymże watku - jeśli któryś z konduktorów nie udzieli ciechego przyzwolenia na transport rowerów, to tylko kwestia czasu kiedy wysiądzie oknem podczas jazdy  ::)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 27 Cze 2024, 22:26 »
Hm, nowe przepisy miały obowiązywać od 22 czerwca. Jak jeździsz codziennie, to daj znać jeśli coś się faktycznie zmieni. Moich znajomych kierownik pociągu nie wpuścił w Tychach do pociągu z rowerami (a to było jakiś miesiąc przed zmianą). Bo nie ma miejsc na wieszakach. Pociąg z Katowic do Żywca
bikeowo, czyli moje podróżowanie

• niech tak się stanie
« 29 Cze 2024, 21:05 »
Po ostatnich burzach są poważne uszkodzenia linii kolejowych, najpoważniejsze na linii Toruń-Grudziądz, jest czynna jedynie do stacji Kornatowo, dalej autobusy i tak co najmniej do zimy.

• niech tak się stanie
« 30 Cze 2024, 22:03 »
Utrudnień podczas frontu na kolei jest tak dużo (rzędu kilkuset minut), że PLK ... zlikwidowała dostęp do ...  zakładki informującej o problemach. Nie ma, a była. A jak mam udowodnić, że była, skoro zawsze była i jej nie zrobiłem zdjęcia?

Grubo.

Ale da się to obejść, bo nie zablokowali strony old rozkład pkp pl, gdzie są nadal przekazywane dane do kas biletowych. Proszę bardzo, przyjazdy do Warszawy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Cze 2024, 22:06 »
Może majo w Wayback Maschine?  ::)

• niech tak się stanie
« 30 Cze 2024, 22:23 »
Nie wiem co mają, ale na kasach w Poznaniu nadal korzystają z olda przy sprzedawaniu biletów. Ogólnie w Polsce jak kupuję bilety w kasie i jest problem, to old rozwiązuje je natychmiast. Ma wszystkie pociągi widmo. Pokazujesz na ekranie telefonu i magia - bilet i miejsce na rower jest.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 2 Lip 2024, 17:42 »
Hm, nowe przepisy miały obowiązywać od 22 czerwca. Jak jeździsz codziennie, to daj znać jeśli coś się faktycznie zmieni. Moich znajomych kierownik pociągu nie wpuścił w Tychach do pociągu z rowerami (a to było jakiś miesiąc przed zmianą). Bo nie ma miejsc na wieszakach. Pociąg z Katowic do Żywca

Obowiązują.
28.06  jechałem z Żywca do Częstochowy (przesiadka w Kato). Zawsze kupowałem bilet na 2 pociągi u konduktora, a teraz nie da się. Tylko do Katowic, na inny pociąg nie sprzedał, bo u niego w systemie wszystkie miejsca zarezerwowane.
Myślę, że ściemniał, ponieważ kupiłem sobie ten bilet (Kato -Częstochowa) na stronie KS. Miejsca na wieszakach były.

Old.rozkład-pkp.pl umożliwia kupienie biletu na KS, tzn. przekierowuje na stronę KS, nie trzeba już wybierać połączeń, tylko się płaci.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 2 Lip 2024, 20:19 »
Często w Polregio w Trójmieście, też nie było wolnych miejsc na rower w systemie, a w pociągu pustki.
U konduktora bilet bez problemu.
Uroki Polskiej kolei.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 4 Lip 2024, 16:18 »
Dawno nie kupowałem biletu na rower przez Internet, otwieram stronę na pkp inercity i jest brak opcji "przewóz roweru"

może jest coś o czym nie wiem
proszę o pomoc i z góry dziękuję za info.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

• niech tak się stanie
« 4 Lip 2024, 16:21 »
może jest coś o czym nie wiem
proszę o pomoc i z góry dziękuję za info.

Zrób screena, bo link tak nie zadziała. Są dwie opcje - jeśli pociąg ma wybór miejsc na schemacie, to wybierasz miejsce na schemacie z rowerkiem. Teraz jest lato, więc mogą być wybrane wszystkie nawet na tydzień do przodu. Jeśli pociąg nie ma wyboru miejsc na schemacie (czytaj składa się z losowo dobieranych wagonów) to wtedy jest rozwijana lista z możliwością zakupu biletu na rower.

I lepiej używać wersji beta https://ebilet.intercity.pl/

bo mi nie znalazło w podstawowej wersji miejsca z rowerem, a w tej drugiej na ten sam pociąg (z Krynicy) już znalazło, był jakiś błąd w opisie miejsc, ale to sezonowy pociąg, co dopiero zaczął jeździć.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 5 Lip 2024, 13:48 »
Dzisiaj w nocy, w pierwszym możliwym momencie chciałem kupić bilet w aplikacji na przejazd z rowerem z Zakopanego do Stargardu na 4 sierpnia. Sezonowo kursuje bezpośredni pociąg. Okazało się jednak, że nie mogę kupić biletu. Pojawiał się komunikat, że coś nie działa i żeby spróbować później. W wersji beta na przeglądarkę pojawiał się błąd już na etapie wyboru klasy. Rano zadzwoniłem do biura obsługi klienta Intercity i pan wyjaśnił mi, że sprzedaż na ten pociąg (Podhalanin) jest zablokowana w terminie od 31 lipca na połączenia w obu kierunkach. Nie wie dlaczego i nie ma pojęcia kiedy będzie to odblokowane. Ciekawe, czy można kupić bilet bezpośrednio w kasie🤔
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 5 Lip 2024, 14:21 »
Ja dzisiaj spędziłem ponad godzinę na zakup biletu z rowerem na trasie Kraków-Kielce. Na stronie PKP poległem, niby wyświetla się schemat składu, niby wybrałem wolne miejsce ale przycisk "zatwierdź" cały czas wygaszony i nieaktywny. Próbowałem w jakiejś aplikacji na komórce, ale też bez skutku. Dopiero syn mi polecił aplikację KOLEO i przez nię udało się kupić w 2 minuty
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lip 2024, 21:38 »
Ja podobnie. Nie pokazywało mi połączeń Radom - Drzewica ponieważ aplikacja Portal Pasażera twierdziła, że w Kolejach Mazowieckich nie mogę przewieźć roweru na tej trasie. Natomiast inne aplikacje pokazały, że jednak Koleje Mazowieckie przewożą rowery.  Irytujące na maksa

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum