Jednego nie rozumiem. Czemu nie można rowerem jeździć pierwszą klasą?
Cytat: zly-sze w 19 Lip 2024, 12:14Jednego nie rozumiem. Czemu nie można rowerem jeździć pierwszą klasą?Bo rower masz przewozić pod nadzorem własnym, a wieszaki są w drugiej klasie.
Może źle zadałem pytanie. Dlaczego nie ma wieszaków w pierwszej klasie?
Bilet na pierwszą klasę jest raptem 30% droższy, a nie żadne grube pieniądze. W takim TLK jak się odpowiednio wcześnie kupuje bilet to jest często kwestia poniżej 10zł. W pędolindolo to cały czas mniej niż 50zł.
Widocznie ekspresy są droższe niż pendolino. 214-149>50
Ostatnio dwa razy jechałem pociągiem Pirat.
Jechałem podobnym składem z Katowic na roztocze. Dodam tylko, że te drzwi z boku wagonu są otwierane ręcznie, od wewnątrz jest tylko mała blokada, warto poprosić konduktora o otwarcie, lub samemu sobie otworzyć, a nie pchać się przez korytarz.
Miejsca noclegowe
Jeśli chodzi o pociąg Pirat, to problem rozwiązano w ten sposób, że jest wzmocniona obsada konduktorska na jednym odcinku, a na drugim ochrona stacjonująca właśnie w tym wagonie (w jednym z przedziałów), której zadaniem jest otwieranie i zamykanie tego wagonu. Nie ma więc problemu z załadowaniem się lub wysiadaniem nawet na mniejszych stacjach.
No mnie się zdarzyła taka sytuacja, że w Katowicach konduktor widząc mnie od razu otworzył te boczne drzwi, a za Krakowem ekipa się zmieniła, i następny konduktor kierował nowych rowerzystów przez korytarz. A mieli ciężkiego elektryka. Ale mieli szczęście, bo byłem ja, i otworzyłem im te boczne drzwi. Konduktor był zdziwiony, ale nie protestował.No ale to było poza sezonem - wczesną wiosną.