Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 381000 razy)

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 5 Sie 2024, 00:55 »
Z weekendowego wyjazdu wróciłem pociągiem Intercity Warta z Warszawy, na gorąco zdjęcie automatu z batonami i napojami z cenami, na uwagę zasługuje białkowy baton regeneracyjny protein 33% białka, jeśli przed pociągiem nie złapiemy żadnej wartościowej szamy z istotną zawartością białka, to można się podratować. Akurat tych batonów jeszcze nie jadłem, ale inne podobne robią świetną robotę, zwłaszcza podane w pierwszych godzinach po zakończeniu wysiłku. Duży plus. Ceny na razie super, taniej niż na dworcu w Warszawie.

Drugi automat serwuje kawę, czekoladę i inne gorące napoje od 4 zł w górę. Na pewno będą miały branie w chłodniejszym okresie roku.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Sie 2024, 13:01 »
To całkiem dobry patent. Bo ceny na Centralnym to są już na absurdalnym poziomie. Tylko myślę, że to długo raczej się nie utrzyma na takim poziomie cenowym, bo to by zepsuło cały interes "wózkarzom"  ;)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 5 Sie 2024, 15:14 »
To całkiem dobry patent. Bo ceny na Centralnym to są już na absurdalnym poziomie. Tylko myślę, że to długo raczej się nie utrzyma na takim poziomie cenowym, bo to by zepsuło cały interes "wózkarzom"  ;)

Z punktu widzenia zwykłego pasażera - na pewno. Z "naszego" jest tak, że przez 99% czasu podróży masz sporą grupkę ludzi, często z dziećmi, które kręcą się przy rowerach ;) Także na dwoje babka wróżyła.

• niech tak się stanie
« 5 Sie 2024, 15:31 »
Z "naszego" jest tak, że przez 99% czasu podróży masz sporą grupkę ludzi, często z dziećmi, które kręcą się przy rowerach ;) Także na dwoje babka wróżyła.
To fakt. Na razie jest spokój, bo o automatach mało kto wie i nie ma komunikatów na pokładzie. Natomiast co do cen to automaty obsługuje WARS, ta sama firma co wózki i wagony restauracyjne. Założenie jest takie, że wózki nie będą jeździć w pociągach z automatami. Dużą pulę podajników zajmuje woda półlitrowa po 3 złote, co jak na pociąg jest tanio (ta sama woda w Warsie kosztuje 6 zł). Coca cola pół litra 6 zł w automacie, a w Warsie 9 zł. W Warszawie na stacji benzynowej widziałem plakat, że w super promocji Coca cola pół litra 9,99 zł :D Na kawie i herbacie przebitka jest jeszcze większa, rzędu 5-10 zł.

Offline apaula

• Miasto: Jelcz-Laskowice
  • Na forum od: 30.03.2012
« 6 Sie 2024, 11:26 »
Ostatnio dwa razy jechałem pociągiem Pirat, raz w góry, raz z powrotem, polecam - wygodna kuszeta w przedziale rowerowym, oczywiście warto wziąć stopery do uszu aby wytłumić hałas, bo to wagon bagażowy bez tłumienia. Za to +100 pkt do nostalgii i klasycznej podróży.
Miejsca noclegowe

Cześć! Czy w tym wagonie w Piracie są też normalne miejsca siedzące dla podróżujących z rowerem? Czy miejsce dla siebie masz w innym wagonie, a ten bagażowy jest bez miejsc siedzących?

• niech tak się stanie
« 6 Sie 2024, 12:41 »
Cześć! Czy w tym wagonie w Piracie są też normalne miejsca siedzące dla podróżujących z rowerem? Czy miejsce dla siebie masz w innym wagonie, a ten bagażowy jest bez miejsc siedzących?
W tym samym wagonie są miejsca siedzące, ale rowerów z nich nie widać, bo są to osobne przedziały.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 6 Sie 2024, 16:01 »
Czy to rzeczywisty plan tego wagonu?

• niech tak się stanie
« 6 Sie 2024, 17:48 »
Czy to rzeczywisty plan tego wagonu?
Tak, przy czym ten kantorek po lewej z wystającym oknem jest dla bagażowego, czasem jest otwarty, drużyna konduktorska trzymała tam wodę.

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 8 Sie 2024, 09:19 »
Dramat Kolejowy. Być może trzeba  bedzię jechać jak zwykły obywatel, choć wciąż za darmo. Bo nie będzie foci dla atencji. Zresztą pani poseł nie zna regulaminu - pociąg Wrocław - Lublin nie zajeżdża pod salę plenarną. Jeśli są tu osoby, które wykupiły bilet na piątek w pociągu IC 62100 BOLKO przed panią poseł, to uprawiają klasizm i są nietolerancyjne wobec osób o innych poglądach komunikacyjnych.  Proszę się nie lansować kosztem innych.

https://x.com/PolaMatysiak/status/1821267284268118210?t=AsT4EdncrZEsf_p1etZZsQ&s=19

« Ostatnia zmiana: 8 Sie 2024, 09:30 anu »

• niech tak się stanie
« 9 Sie 2024, 00:57 »
Terminy obrad sejmu i innych ciał doradczych są znane z zapasem czasu. Fakt, że piątek niefortunny, bo dużo Polaków wybrało bilety na długi weekend +1-2 dni, ale mózg też należy używać. Życzę podróży na stojąco, z godnością przy tryskającej fekalnym gejzerem toalecie, bo płeć piękna wrzuciła podpaskę.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 9 Sie 2024, 10:15 »
Dramat Kolejowy.

E... wpis Pauliny Matysiak może nie wygląda najlepiej, ale jednak jest to jedna z niewielu osób w sejmie/senacie, które widzą jak działa zbiorkom w Polsce w praktyce i coś próbują robić w temacie wykluczenia komunikacyjnego, poprawy jakości usług PKP itd.

A poza tym dzięki temu mamy przydatną informację - że w pociągach z/do Wawy na 4h przed odjazdem pojawiają się bilety ze zwolnionych rezerwacji poselskich :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 16 Sie 2024, 22:27 »
Pytanie techniczne odnośnie wieszania roweru na hakach w pociągu, dokładniej w wagonie combo (IC Gałczyński), dziś widziałem kartonowego Wiliera Tirestine powieszonego za tylne koło, w sumie najlepszy rower w przedziale, więc może są jakieś przesłanki za tym, a wieszając za przednie koło całe życie robię źle?

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Sie 2024, 05:22 »
Niewiele jeździłem pociągami, ale jak wracaliśmy z Lublina, to rower Oli musiałem powiesić za tylne koło bo nasze kierownice kolidowały i inaczej by się nie dało.

Myślę, że dla roweru może być 'zdrowiej' wisieć w takiej, odwróconej pozycji. Z drugiej strony, nam było łatwiej wieszać jednak za przednie koło.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Sie 2024, 07:01 »
Już ktoś wspominał o wieszaniu za tylne koło. Czasami jednak konstrukcja haków jest tak pomyślana, że taki pomysł jest niemożliwe do wykonania.
Dla roweru i obrzęczy nie ma to znaczenia. Jedyny plus jaki widzę to mniejsze bujanie wiszącym rowerem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Sie 2024, 07:12 »
A to z teraz zdjęcie, haki były za nisko i rower stał na błotniku. Pociąg to PESA Dart. Za tylne koło też się nie dało powiesić, więc rower stoi w korytarzu😉
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum