Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 381272 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 30 Lis 2024, 20:55 »
No faktycznie, bo na Poznań-Gdyni - Praga też wywala, a miejsca są na pewno, bo cena była z najniższego segmentu, takich najtańszych miejsc jest w pociągu niewiele. Z drugiej strony - dzięki temu ludzie bez rowerów nie wykupią ostatnich miejsc z rowerem, bo będą myśleli, że są wyprzedane, gdyż system pokazuje informację "brak ofert spełniających kryteria". Ja akurat mieszkam w Poznaniu, więc mi to aż takiego problemu nie robi, o ile w oddalonej o 3 km kasie intercity da się kupić taki bilet. Często ic za granicę nie jeżdżę.
« Ostatnia zmiana: 30 Lis 2024, 21:29 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Lis 2024, 21:10 »
Krajowe da się kupić z rowerem. Nawet dzisiaj jechałem Hańczą.

Co do międzynarodowych:
1) czasem międzynarodowy jest tańszy niż krajowy - zawsze warto sprawdzić
2) te promocyjne międzynarodowe są często tańsze na dłuższej relacji niż na krótszej - zawsze warto sprawdzić
3) nie jestem pewien czy w kasie są dostępne te same promocje co w aplikacji (np. Budapeszt za 66 zł)

• niech tak się stanie
« 30 Lis 2024, 21:32 »
Krajowe da się kupić z rowerem. Nawet dzisiaj jechałem Hańczą.

Co do międzynarodowych:
1) czasem międzynarodowy jest tańszy niż krajowy - zawsze warto sprawdzić
2) te promocyjne międzynarodowe są często tańsze na dłuższej relacji niż na krótszej - zawsze warto sprawdzić
3) nie jestem pewien czy w kasie są dostępne te same promocje co w aplikacji (np. Budapeszt za 66 zł)

Gdzieś zjadło Pragę. W każdym razie sprawdzałem ten do Pragi. Co do promocji w kasie to nie wiem. 66 zł do Budapesztu z Warszawy? To jakoś dziwnie tanio, bo do Pragi z Poznania najtańszy jest za ponad 100 zł.

Według cennika jest drożej niż 66 zł z Warszawy
https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/Ceny_Super_Promo_International_Polska-Wegry_od_30_10_2024.pdf
« Ostatnia zmiana: 30 Lis 2024, 21:38 podjazdy »

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 30 Lis 2024, 22:28 »
Sprawdzilem na czeskiej apce za 3 tyg w nocy z pt na sobote i mozna na rower. Olac.polaczkow robaczkow z intercity i lepiej kupować u powaznego sąsiada.

• niech tak się stanie
« 1 Gru 2024, 04:00 »
Jak grom z jasnego nieba gruchnęła wiadomość, że Intercity wycofuje się ze stacji Maków Podhalański. Tak, to nie żart. Od nowego rozkładu jazdy żaden pociąg Intercity nie zatrzyma się w Makowie Podhalańskim. Co moim zdaniem jest totalną głupotą, bo tam zawsze widziałem sporo osób wsiadających i wysiadających. W załącznikach dla porównania odjazdy z Makowa P. w starym i nowym rozkładzie jazdy.

Offline PABLO

« 1 Gru 2024, 10:45 »
Sprawdzilem na czeskiej apce za 3 tyg w nocy z pt na sobote i mozna na rower. Olac.polaczkow robaczkow z intercity i lepiej kupować u powaznego sąsiada.

Tyle, że u Czechów często ceny są wyższe. Szczególnie w relacjach PL-CZ-SK/HU.

Polacy widać rzadziej jeżdżą dalej i pula najtańszych biletów jest dłużej dostępna.

Za to w komunikacji CZ-AT ceny w czeskiej aplikacji bywają nie do pobicia.

« 1 Gru 2024, 11:01 »
Nie zauwazylem. Wrecz przeciwnie. Sa tansze

Offline PABLO

« 1 Gru 2024, 12:31 »
Nie zauwazylem. Wrecz przeciwnie. Sa tansze

Przykładowo, Warszawa-Bratysława. Odległy termin, żeby były równe szanse.

W aplikacji IC 66,01 PLN. W aplikacji CD 2025 CZK (ok. 344 PLN).

« 1 Gru 2024, 13:40 »
OK, tranzytpwe maja drogie, ale tutaj masz koniec na Slowacji, a nie Czechach. Tutaj patrzylbym Zssk. Na relacje z Polski do Wiednia CD wypada znacznie drozej niz pkp i tym bardziej Oebb. Ja w tym roku kilka razy jezdzilem glownie do Ostrawy i zawsze bylo taniej niz na pkp i jeszcze byla opcja zwrotu. Jesli stacja koncowa albo poczatkowa jest w Czechach to polecam jednak CD

• niech tak się stanie
« 1 Gru 2024, 20:11 »
Różnica w cenie biletu wynika z różnych umów między krajami i przewoźnikami, każdy ma pulę swoich biletów i dla nich ustala warunki i progi. Są one różne, dostosowane dla danego kraju. Niemcy mają zwykle droższe oferty niż Intercity. Problem nie leży w wyprzedaniu oferty promocyjnej, a w zmianach systemu sprzedaży, które uniemożliwiają zakup międzynarodowego przejazdu z biletem na rower u polskiego przewoźnika. A inne bilety (bez roweru) schodzą i pula tych najtańszych się wyczerpuje, bo jest wspólna. Co ważne, do biletu bez roweru nie da się zakupić biletu na rower w przejazdach międzynarodowych. Czyli opcja zakupu biletu bez roweru i potem kupowania dopłaty 10 EUR odpada. Bilet na rower jest związany w systemie na sztywno z rezerwacją konkretnych miejsc siedzących i można go kupić wyłącznie dla tych miejsc. Wyjątkiem są koleje niemieckie, w których rezerwuje się osobno siedzenia i wieszaki, ale to dotyczy połączeń poza Polską i Niemcami, czyli np. Niemcy-Szwajcaria.

Jak kupowaliśmy bilety do Szwajcarii, to kupowaliśmy je najszybciej jak się dało (w segmencie I za 39 EUR), a następnie wysyłaliśmy do przedstawiciela DBahn w Bydgoszczy, żeby dokupił nam bilety na rowery. Zawsze się udawało, ale bywało bardzo na styk, np. brak jednego biletu na rower na jakimś odcinku w Niemczech i łaska konduktora.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2024, 20:17 podjazdy »

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 1 Gru 2024, 22:48 »
Co ważne, do biletu bez roweru nie da się zakupić biletu na rower w przejazdach międzynarodowych.
Na CD da się zakupić samą rezerwację na rower na trasie z Czech do Polski i to za cenę 3 euro.

Offline PABLO

« Wczoraj o 10:18 »
Na CD da się zakupić samą rezerwację na rower na trasie z Czech do Polski i to za cenę 3 euro.

To nie jest aż takie proste. W pociągach międzynarodowych na terenie PL jest obowiązkowa rezerwacja, a system przydziela miejsca siedzące powiązane z miejscem na rower.

Offline PABLO

« Wczoraj o 10:20 »
Mam wrażenie, że ostatnie kłopoty z zakupem biletu na przewóz roweru w pociągach międzynarodowych to jakiś błąd w systemie rezerwacji. W CD też aktualnie nie da się zarezerwować miejsca z rowerem.

Może na czas po powodzi zablokowali (wtedy chyba była komunikacja zastępcza) i zapomnieli odblokować.

• niech tak się stanie
« Wczoraj o 12:41 »
Może na czas po powodzi zablokowali (wtedy chyba była komunikacja zastępcza) i zapomnieli odblokować.
To nie to, bo jak swego czasu tutaj pisałem o nowym pociągu Baltic Express to normalnie rezerwowało miejsca i podawało już cenę z przewozem roweru. Coś musieli grzebać niedawno. Teraz nadal jest taki komunikat:

Pytanie, czy problem dotyczy tylko rezerwacji on-line, czy kas też.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« Wczoraj o 19:36 »
To nie jest aż takie proste. W pociągach międzynarodowych na terenie PL jest obowiązkowa rezerwacja, a system przydziela miejsca siedzące powiązane z miejscem na rower.
Dokładnie to jest na rezerwacji, którą wkleiłem, rower plus miejscówka. Bonus polega na tym, że można oddzielnie kupić bilet na przejazd, na tej stronie, gdzie jest taniej i oddzielnie miejscówkę na rower za 3 euro na stronie czeskiej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum