Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 413909 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 17 Gru 2024, 09:38 »
Pisz do tej osłanki co się w pociągach fotografuje.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 17 Gru 2024, 11:39 »
Pisz do tej osłanki co się w pociągach fotografuje.

Co jakiś czas piszę do niej na priv na messengerze, bo znam ją osobiście i ona niewiele może poza robieniem szumu medialnego czasami o tym i o tamtym, do czego już ludzie przywykli. Sama ma zresztą nieraz problemy np z miejscówkami kiedy mi się żaliła. Nierzadko jak zrobi szum to pkp odpowiada publicznie, że "nie mają pani płaszcza i co nam pani zrobi?"
Chcecie to piszcie.

Ja jednak polecam pisać na skargi zażalenia wnioski
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/obsluga-klientow/reklamacje-i-skargi/
gdzie co prawda po miesiącu, ale odpowiadają. A jak wam zawadza coś po drodze to wypłacają nawet hajs.
Ot przykładowo - w listopadzie jechałem 2x Berlin Wawa na koniec weekendu. Za każdym razem miało być miejsce na rower, ale nie było i stał w dziwnych miejscach mało inwazyjnych dla pasażerów. Ale kierownicy byli poinformani, ja swoje napisałem. Drugi z tych razów przyjechał opóźniony niecałe 2h do Wawy i powinno być 25% zwrotu, ale z racji mojej (i pewnie drużyny) skargi dostałem zwrot 50%. Oczywiście Paulinie napisałem też wtedy co się dzieje, a ona stała biedna na peronie w Kutnie, bo wtedy cała magistrala Paryż-Moskwa miała problemy. W je....anym  Zbąszynku trakcja się zerwała. I tam tylko fizycznych potrzebują, a politologów nie ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 17 Gru 2024, 16:04 »
W aplikacji CD od wczoraj nie daje się kupić żadnego biletu z/do Polski.

Coś musieli grubo pochrzanić w systemie.

U Czechów jak się wybierze konkretną stację - np. Warszawa Wschodnia to nie ma możliwości zakupu żadnego biletu, jak się wybierze ogólnie WARSZAWA to da się kupić bilet od Centralnego.
Na rower nadal brak możliwości. Próbowałem wybrać konkretne miejsce przypisane do roweru to zgłasza błąd UIC_NEGATIVE_REPLY_NO.031

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 17 Gru 2024, 16:37 »
U Czechów jak się wybierze konkretną stację - np. Warszawa Wschodnia to nie ma możliwości zakupu żadnego biletu, jak się wybierze ogólnie WARSZAWA to da się kupić bilet od Centralnego.
Na rower nadal brak możliwości. Próbowałem wybrać konkretne miejsce przypisane do roweru to zgłasza błąd UIC_NEGATIVE_REPLY_NO.031
A to dziwne, bo mi normalnie doszło do momentu płatności Poznań-Praha hl. na 27 grudnia

Bilet jest w którymś z kolei segmencie cenowym, czyli jeszcze nie najdroższy, ale już nie najtańszy. Rozumiem, że jeśli doszło do tego miejsca, to przy płatności się chyba nie wywali?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

« 17 Gru 2024, 17:01 »

• niech tak się stanie
« 17 Gru 2024, 17:28 »
Kupuj na stronie www, a nie srapce. Srapki zwykle nie działają.

Offline PABLO

« 26 Gru 2024, 20:55 »
Dzisiaj się przyznali:
Pozwoliłem sobie zacytować odpowiedź Intercity na ich profilu, w odpowiedzi na mój komentarz. Nie dosłownie, lecz w osobie trzeciej, żeby się nie czepiali. Dzisiaj wieczorem biletów na rower nadal się nie dało kupić.

Coś zawojowałeś?

Wciąż brak możliwości zakupu, a ceny korzystne.

Offline PABLO

« 2 Sty 2025, 14:29 »
Dzisiaj sprawdziłem znowu.

W PKP nadal "niedasie" ani w aplikacji, ani na stronie.

W CD - przez stronę WWW daje się wybrać ofertę na przewóz roweru, w aplikacji nadal to nie działa. Ciekawe skąd rozbieżność.

Mowa jest o pociągach kursujących z/do PL do/z CZ/SK/HU/AT.

Offline PABLO

« 3 Sty 2025, 15:45 »
W CD - przez stronę WWW daje się wybrać ofertę na przewóz roweru, w aplikacji nadal to nie działa. Ciekawe skąd rozbieżność.

W CD wyjaśniło się:

"In the "Můj vlak" application, it is necessary to select for the bike :Oversized luggage( price for transport with reservatiion for a seat+space for a bicycle)"

W Intercity nadal cisza i zero reakcji.

• niech tak się stanie
« 3 Sty 2025, 20:03 »
W Intercity nadal cisza i zero reakcji.
A tymczasem DBahn sprzedaje bilety międzynarodowe z przewozem roweru ze stacji Frankfurt nad Odrą do np. Werony przez Niemcy, Austrię i Włochy. Co ciekawe, już zeszły szczeble cenowe I, II, III, i IV na sezon wiosenno-letni i najatrakcyjniejsze połączenia. Ajednakdasię! A u nas niedasię :D

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

• niech tak się stanie
« 6 Sty 2025, 15:18 »
Ciekawe czy rowery będzie zabierał?
Tak, bo to tylko dopasowanie rozkładu istniejących pociągów, które zabierają rowery. Jadąc z Polski musisz jednak nocować w Wilnie, bo połączenie z Wilna jest o 7:05 rano, a przyjazd do Wilna z Warszawy na 17:29. W sumie masz więc podróż trwającą dwa dni, więc to się opłaca jedynie jako rozwiązanie, gdy chcesz dojechać do jakiejś stacji po drodze lub obejrzeć wieczorne Wilno, bo na cały kurs lepiej kupić po prostu lot samolotem. Ja z tych pociągów korzystałem 2 lata temu, wtedy tylko dwa połączenia były dobrze ustawione, a teraz podobno wszystkie.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 6 Sty 2025, 15:32 »
W Wilnie ostatnimi laty byłem kilka razy i już nie specjalne mnie tam ciągnie.

Natomiast myślę o wschodniej Estonii która pominąłem w zeszłym roku zupełnie na rzecz zachodniej. Dlatego pociąg rozważam jako sprawniejszy "przemieszczacz".

• niech tak się stanie
« 6 Sty 2025, 15:37 »
Natomiast myślę o wschodniej Estonii która pominąłem w zeszłym roku zupełnie na rzecz zachodniej. Dlatego pociąg rozważam jako sprawniejszy "przemieszczacz".
Na wschodnią Estonię to proponuję po prostu samolot do Tallina, a potem pociąg w wybrane miejsce. Z Tallina masz bezpośredni zarówno pod granicę rosyjską (do Narwy, z przewozem rowerów) jak i pod granicę Łotewską (do Valgi, też z przewozem rowerów). Możesz założyć takie szczęki i sobie z Valgi do Narwy pojechać rowerem, a resztę ogarnąć pociągami i samolotami. Jak będziesz wsiadał na pierwszej stacji (Tallin, Valga, Narwa) to bez problemu załadujesz się nawet w kilka osób.

Tu rozkład i ceny:

https://elron.pilet.ee/en/otsing/Tallinn/Narva/2025-01-07

https://elron.pilet.ee/en/otsing/Tallinn/Valga/2025-01-07

Jeśli klikniesz w ten link pojutrze, to zmień daty. Te ostrzeżenia o możliwości braku miejsc na rowery dotyczą prognozy frekwencji, ale jak wsiadasz na pierwszej stacji to tego problemu nie ma. Ja dwa lata temu wsiadałem w taki czerwony rowerek w środku trasy do Valgi i też nie było problemu, aczkolwiek faktycznie pociąg był dość zapełniony.

Jeśli się skończy wojna na Ukrainie i Estonia otworzy granicę na pełen gwizdek to do i z Narwy będzie komplet pasażerów, bo Rosjanie będą chętnie jechać do Estonii na wczasy.
« Ostatnia zmiana: 6 Sty 2025, 15:46 podjazdy »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 6 Sty 2025, 15:48 »
Na razie nie mam terminów na wyjazdy, ale dzięki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum