Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378186 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 12 Wrz 2012, 18:35 »
Zobaczymy jak to będzie :P Jak będę dziadkiem to już mnie ta kolej średnio będzie urządzała :D

a tak na zdrowy rozsądek: to na cholerę większości społeczeństwa drogie koleje zapieprzające 300 km/h? Chyba jedynie po to by kilku polityków mogło się pochwalić tym na wiecach wyborczych, kilku lobbystów zarobić sporo forsy, kilku biznesmenów mogło faktycznie jakoś na tym skorzystać. Cała reszta przejedzie się tym z ciekawości, wrzuci fotkę na facebooka żeby się pochwalić, a na co dzień dalej będzie jechała śmierdzącymi wagonami 40 km/h.

Potrzebne są inwestycje w kolej, ale taką zwykłą, codzienną. Zarówno taką o zasięgu regionalnym, jak i ogólnopolskim. Taką kolej żeby było czysto, schludnie, ale niekoniecznie z szampanem i kawiorem. Taką na kieszeń przeciętnego obywatela.

Koniecznie to trzeba jechać z Wawy do Poznania w godzinę? To taka najbardziej paląca potrzeba? Na moje jak pojedzie się w 3 godziny to też będzie super, byleby to wszystko funkcjonowało normalnie. Szybkimi kolejami niech się chwalą Japończycy czy Chińczycy, ludziom wystarczy żeby zwykła kolej była na solidnym poziomie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 17 Wrz 2012, 20:48 »
Niby masz rację, ale ja miałem przyjemność jeździć koleją w Hiszpanii. Regionalne pociągi RENFE są względnie szybkie, wygodne itp. itd. Ludzie nimi jeżdżą. Ale szybką koleją też jeżdżą, trasa Barcelona-Madryt jest całkiem nieźle obłożona :)
A i autostrady mają (i kryzys  :lol:)

W Polsce jest problem bo brakuje wagonów w pociągach dalekobieżnych, inwestycje idą głównie w najdroższe, a nie w najtańsze połączenia. Jestem jednak przekonany, że jakby kolej jeździła "normalnie", to apetyt by wzrósł :)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 17 Wrz 2012, 20:57 »
Normalnie to długo nie będzie jeżdzić bo przewóz osob jest deficytowy. Błąd zrobiła PKP rozwiązując się na małe spółki i na spólkę PKP Cargo. W Czechach cała kolej to jedność i tak koleją praktycznie można dojechać wszędzie gdzie są tylko położone tory.

A szybka kolej jest potrzebna chociażby po to aby z Przemyśla nad morze nie jechać 17 h tylko 4. Ja jako, że mieszkam w Warszawie bym był żywo zaintersowany przejazdami kolejowymi w góry, które by trwały mniej niż 3-4 h.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 17 Wrz 2012, 21:41 »
Mi tam póki co tęskno do normalności, czyli Osobówek z prędkościami przejazdowymi rzędu 100-120 km/h i pośpiechów 160-200 km/h, co jest do osiągnięcia gdyby nasze tory itp. infrastruktura były po prostu zadbane. To + brak realnych problemów w przewozie roweru + rozsądna ilość połączeń by mnie urządzało, ale... no cóż, burdel mamy i prędko się to nie zmieni :(

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Wrz 2012, 22:37 »
super by było jakby były takie szybkie pociągi co z Wawy w góry jadą w 3 godziny. co mi jednak z tego, jak pociąg z Torunia do Bydgoszczy [50 km] jedzie prawie 70 minut, a osobówka z Torunia do Wrocławia godzin sześć?

wszystko powinno być robione w odpowiedniej kolejności: dworce, infrastruktura, połączenia osobowe i pośpieszne, a dopiero potem jakieś koleje wielkich prędkości.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Wrz 2012, 22:43 »
Normalnie to długo nie będzie jeżdzić bo przewóz osob jest deficytowy. Błąd zrobiła PKP rozwiązując się na małe spółki i na spólkę PKP Cargo. W Czechach cała kolej to jedność i tak koleją praktycznie można dojechać wszędzie gdzie są tylko położone tory.

A szybka kolej jest potrzebna chociażby po to aby z Przemyśla nad morze nie jechać 17 h tylko 4. Ja jako, że mieszkam w Warszawie bym był żywo zaintersowany przejazdami kolejowymi w góry, które by trwały mniej niż 3-4 h.
tu się zdecydowanie zgodzę ;) podział spółek stworzył tylko jeszcze więcej administracji, i pełno problemów na kolei. nie widzę żadnych plusów... może jakby wszystkich urzędasów wyrzucili (tylko bez tych kosmicznych odpraw!), to by się okazało, że PKP jest na plusie....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Sty 2013, 01:08 »
Intercity z nowym rokiem:

- upust 10% do zakupu bilety przynajmniej 7 dni przed odjazdem.
- ceny miejscówek 3 zł w TLK

Cena Biletu Podróżnika wynosi:
- w klasie 2 - 74 zł,
- w klasie 1 - 104 zł

- nadal nie można wozić niezapakowanych rowerów z Biletem Podróżnika.

PS:  Już wkrótce ceny biletów będą uzależnione, podobnie jak w liniach lotniczych, od terminu lub godziny podróży.

W PR tez podwyżka Bilet Turystyczny: 45 zł i 79 zł

« Ostatnia zmiana: 6 Sty 2013, 01:21 yoshko »

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 21 Sty 2013, 17:10 »
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosci/12130/Jeden-Blankiet-IC-od-10-lutego.html

Czy to oznacza koniec przewożenia rowerów pociągiem (spółki IC), gdy skład nie ma przedziału/wagonu rowerowego :)? Już teraz w pociągach bez takich wagonów, a z obowiązkową miejscówką - nie można przewozić nieopakowanego roweru...

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 22 Sty 2013, 19:28 »
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline tytus1

• Miasto:
  • Na forum od: 24.01.2013
« 24 Sty 2013, 11:59 »
A gdy chcę przewieść kilka rowerów , płace dodatkową stawkę czy jak to wygląda?

Offline Mężczyzna oszej

« 24 Sty 2013, 12:27 »
Problem jest taki, że nie możesz przewieźć kilku rowerów - chyba, że złożysz do torby, wtedy to jest Twój bagaż i nie musisz kupować biletu na taki rower - co najwyżej zapłacisz opłatę za nadbagaż. W normalnym przypadku 1 osoba = 1 rower ;)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 26 Sty 2013, 21:12 »
Znaleźli sposób na oszczędności... Zamiast montować stojaki 'na rowery' przestaną do składów wpuszczać 'z rowerami'. Genialne.

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 26 Sty 2013, 22:03 »
Ale jak mi kiedyś powiedział rzecznik spółki intercity, utrata tej grupy klientów nie stanowi dla nich problemu.
wygląda na to,że utrata jakiejkolwiek grupy klientów nie stanowi dla nich problemu (mniej pasażerów to mniej problemów,a władze spółki i tak się wyżywią)
chyba trzeba będzie kupić Dahona na kołach 26" ;D
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna oszej

« 28 Sty 2013, 14:02 »
Chcecie z nami współtworzyć rozkład jazdy? Weźcie udział w akcji “Zbuduj z nami Twój Rozkład Jazdy”! Od dziś do 3 lutego pasażerowie mogą zgłaszać swoje sugestie dla rozkładu jazdy na sezon 2013/2014. Odpowiedni formularz znajdziecie pod adresem: www.intercity.pl/trozklad.

Dołączamy tabelę, z której dowiecie się, jak wygląda harmonogram prac nad rozkładem.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Sty 2013, 14:03 »
Łobuz, właśnie to miałem wrzucić ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy