Z rowerem albo spakowanym rowerem. Chodzi o nocny pociąg Monachium - Warszawa (Chopin bodajże).
Cytat: Daniel w 16 Kwi 2025, 14:39Z rowerem albo spakowanym rowerem. Chodzi o nocny pociąg Monachium - Warszawa (Chopin bodajże).Tam na pewno nie było wagonu rowerowego (i pewnie nadal nie ma, bo fizycznie PKP nie ma nic rowerowego z homologacją na taką trasę), natomiast co do przewozu spakowanego roweru to trzeba sprawdzić, czy są ograniczenia w wymiarze bagażu. Koleje austriackie mają w międzynarodowych pociągach takie ograniczenia, które wykluczają spakowany rower (nawet jak zdejmiesz widelec, kierownicę, korbę itd.), natomiast jeśli to wagon IC to po całkowitym demontażu razem z widelcem (pakunek przypomina gitarę) jest szansa na przewóz. Pamiętaj, że z regulaminu IC wyleciał przepis pozwalający złożone normalne rowery przewozić jako bagaż, więc rower ma nie przypominać roweru, zwłaszcza jak wsiadasz w Niemczech, gdzie pilnują mocno pociągów międzynarodowych. Faktycznie bilet tani, nadal jest najniższy szczebel 39,99 EUR co jest jak za darmo na taką trasę, ale to fotel. Nie wiem kto sprzedaje sypialne, może warto zapytać w kasie - IC albo DB, zależy którą masz bliżej. Bilety na ten pociąg szybko schodzą, a cena normalna jest wyższa niż cena lotu samolotem z biletem na rower włącznie. Sypialny w normalnej cenie około 2 tys zł chyba jest.
Najpierw pytanie o pociąg we wrześniu, teraz o opony, aż sprawdziłem na liście startowej - i widzę, że jesteś
Jeśli są problemy z rowerem, to sobie pewnie daruje użeranie się z drogim pociągiem - mogę po prostu wsiąść w auto. Rozważam ten pociąg jako alternatywę, bo pomysł mi się podoba, ale nie będę o niego walczył jeśli niedogodności będą zbyt duże.
Cytat: podjazdy w 10 Kwi 2025, 20:09Masz na myśli targanie roweru złożonego jak bagaż z Bratysławy do stacji Bratysława-Petržalka? Wygodnie jak choleraJa jeżdżę rano pociągiem do Bratysławy, potem rowerem na Węgry (można pociagiem, ale wolę rowerem). Węgierskimi pociągami do Szentgotthárd.
Masz na myśli targanie roweru złożonego jak bagaż z Bratysławy do stacji Bratysława-Petržalka? Wygodnie jak cholera
Skąd tymi węgierskimi do Szentgotthárd?