Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 417533 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 16 Kwi 2025, 11:08 »
Z rowerem czy bez?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Kwi 2025, 14:39 »
Z rowerem albo spakowanym rowerem. Chodzi o nocny pociąg Monachium - Warszawa (Chopin bodajże).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Kwi 2025, 15:58 »
Z rowerem albo spakowanym rowerem. Chodzi o nocny pociąg Monachium - Warszawa (Chopin bodajże).

Najpierw pytanie o pociąg we wrześniu, teraz o opony, aż sprawdziłem na liście startowej - i widzę, że jesteś  :lol:

Asfalty generalnie są dobre, choć czasem trafiają się odcinki nieco gorsze, też każda edycja ma inną trasę. Ja jeździłem na oponach 25 i 28 i szerszych tu w mojej opinii raczej nie potrzeba, choć to mocno zależy od osobistych preferencji co do wygody.

• niech tak się stanie
« 16 Kwi 2025, 16:36 »
Tam na pewno nie było wagonu rowerowego (i pewnie nadal nie ma, bo fizycznie PKP nie ma nic rowerowego z homologacją na taką trasę), natomiast co do przewozu spakowanego roweru to trzeba sprawdzić, czy są ograniczenia w wymiarze bagażu. Koleje austriackie mają w międzynarodowych pociągach takie ograniczenia, które wykluczają spakowany rower (nawet jak zdejmiesz widelec, kierownicę, korbę itd.), natomiast jeśli to wagon IC to po całkowitym demontażu razem z widelcem (pakunek przypomina gitarę) jest szansa na przewóz. Pamiętaj, że z regulaminu IC wyleciał przepis pozwalający złożone normalne rowery przewozić jako bagaż, więc rower ma nie przypominać roweru, zwłaszcza jak wsiadasz w Niemczech, gdzie pilnują mocno pociągów międzynarodowych. Faktycznie bilet tani, nadal jest najniższy szczebel 39,99 EUR co jest jak za darmo na taką trasę, ale to fotel. Nie wiem kto sprzedaje sypialne, może warto zapytać w kasie - IC albo DB, zależy którą masz bliżej. Bilety na ten pociąg szybko schodzą, a cena normalna jest wyższa niż cena lotu samolotem z biletem na rower włącznie. Sypialny w normalnej cenie około 2 tys zł chyba jest.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2025, 16:44 podjazdy »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Kwi 2025, 16:53 »
Tam na pewno nie było wagonu rowerowego (i pewnie nadal nie ma, bo fizycznie PKP nie ma nic rowerowego z homologacją na taką trasę), natomiast co do przewozu spakowanego roweru to trzeba sprawdzić, czy są ograniczenia w wymiarze bagażu. Koleje austriackie mają w międzynarodowych pociągach takie ograniczenia, które wykluczają spakowany rower (nawet jak zdejmiesz widelec, kierownicę, korbę itd.), natomiast jeśli to wagon IC to po całkowitym demontażu razem z widelcem (pakunek przypomina gitarę) jest szansa na przewóz. Pamiętaj, że z regulaminu IC wyleciał przepis pozwalający złożone normalne rowery przewozić jako bagaż, więc rower ma nie przypominać roweru, zwłaszcza jak wsiadasz w Niemczech, gdzie pilnują mocno pociągów międzynarodowych. Faktycznie bilet tani, nadal jest najniższy szczebel 39,99 EUR co jest jak za darmo na taką trasę, ale to fotel. Nie wiem kto sprzedaje sypialne, może warto zapytać w kasie - IC albo DB, zależy którą masz bliżej. Bilety na ten pociąg szybko schodzą, a cena normalna jest wyższa niż cena lotu samolotem z biletem na rower włącznie. Sypialny w normalnej cenie około 2 tys zł chyba jest.

Jeśli są problemy z rowerem, to sobie pewnie daruje użeranie się z drogim pociągiem - mogę po prostu wsiąść w auto. Rozważam ten pociąg jako alternatywę, bo pomysł mi się podoba, ale nie będę o niego walczył jeśli niedogodności będą zbyt duże.

Najpierw pytanie o pociąg we wrześniu, teraz o opony, aż sprawdziłem na liście startowej - i widzę, że jesteś
Jestem. A co z tego wyjdzie to zobaczymy więc się jakoś nadmiernie nie chwalę ;)
Wracam do jeżdżenia.

• niech tak się stanie
« 16 Kwi 2025, 21:47 »
Jeśli są problemy z rowerem, to sobie pewnie daruje użeranie się z drogim pociągiem - mogę po prostu wsiąść w auto. Rozważam ten pociąg jako alternatywę, bo pomysł mi się podoba, ale nie będę o niego walczył jeśli niedogodności będą zbyt duże.
Bilet na miejsce siedzące za 40 EUR trudno nazwać drogim - wychodzi około 15 groszy za kilometr. To jednak najtańszy bilet promocyjny, dzisiaj jest, jutro może być wykupiony. Koszt jazdy samochodem będzie wielokrotnie wyższy, niż na tym bilecie, zwłaszcza jak pojedziesz sam tym samochodem. No i nawet jeśli narzekać na siedzenie w fotelu w pociągu (zamiast leżenie w wagonie sypialnym), to w samochodzie robisz to samo, a jeszcze musisz kierować. Tutaj możesz kupić miejsce przy oknie i po prostu kimać. Maszynista odwala całą robotę, możesz nawet wypić alkohol lub wziąć tabletki nasenne żeby łatwiej zasnąć - w samochodzie jako kierowca nie masz takiej swobody, walczysz ze snem. Pomijając, że kurs Monachium-Warszawa jest męczący, te autostrady puste nie są, do tego sporo remontów.
PKP ma aktualnie niedosyt wagonów z przewozem rowerów w komunikacji międzynarodowej. Rower musisz poskładać do tego pociągu. Samo tak głębokie składanie może rodzić pewne problemy (np. niesprawne hamulce). Trzeba mieć w tym trochę wprawy, żeby nie wpuścić powietrza do układu, nie zgubić czegoś ze sterów. Z kolei jeśli mało poskładasz, np. zostawiając widelec i kierownicę, a zdejmując tylko koło, to mogą nie wpuścić do pociągu ze względu na zbyt duży bagaż i wtedy tzw. dupa. Po złożeniu części pakujesz w worek na śmieci i owijasz szeroką taśmą klejącą, żeby zmniejszyć rozmiar worka i jednocześnie wszystko przytrzymać.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2025, 21:57 podjazdy »

• niech tak się stanie
« Wczoraj o 15:30 »
Od grudnia ma być więcej pociągów na Litwę.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/nie-jeden-a-dwa-nowe-pociagi-na-litwe--122824.html

Zmianę jakościowo odczują przede wszystkim osoby mieszkające blisko magistrali Szczecin-Poznań-Warszawa, bo tamtędy pojedzie jeden z tych nowych pociągów. Po zlikwidowaniu wagonu rowerowego w pociągu nocnym Uznam kursującym między Świnoujściem a Warszawą praktycznie jesteśmy odcięci od połączeń kolejowych z Litwą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« Wczoraj o 15:53 »
Masz na myśli targanie roweru złożonego jak bagaż z Bratysławy do stacji  Bratysława-Petržalka? Wygodnie jak cholera

Ja jeżdżę rano pociągiem do Bratysławy, potem rowerem na Węgry (można pociagiem, ale wolę rowerem). Węgierskimi pociągami do Szentgotthárd.
Skąd tymi węgierskimi do Szentgotthárd?

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Wczoraj o 16:14 »
Skąd tymi węgierskimi do Szentgotthárd?

Ja jeżdżę z Hegyeshalom (klimatyczna piwiarnia i sklep przy stacji), ale można z Rajki (ta sama cena), albo i z samej Bratysławy. Niewiele drożej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum