Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378197 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 29 Sty 2013, 12:38 »
Zapraszam do współpracy :D

https://www.facebook.com/RowerWPociagu

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 29 Sty 2013, 13:56 »
Zmiany są niekorzystne - sprawdziłem połączenie Kołobrzeg - Kraków Główny (TLK Zefir), który to przewóz roweru miał od zawsze, ładne wagoniki, pół bezprzedziałowego, pół rowerowego, od 10 lutego przewozu roweru mieć nie będzie - jak widać obowiązkowe miejscówki rozwiązują wszystkie problemy jakie stwarzają (stwarzaliby) rowerzyści :)

Dudeck

• Gość

skr

• Gość
Odp: Podróż Pociągiem, rowerem
« 2 Lut 2013, 19:21 »
Dzięki za fajny pomysł na wakacje, czas teraz zacząć to wszystko szczegółowo planować...

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 3 Lut 2013, 00:19 »
Wracałem z Zagrzebia pociągami do Budapesztu i dalej Ostrawy i chyba ten do ostrawy o ile sie nie myle kosztował 70E. Z rowerem nie było problemu. Zawsze był specjalny wagon towarowy :)
Jeśli chodzi o pociąg OStrawa-Katowice to kosztował najwięcej jeśli chodzi o przejechane km i teraz bym przejechał ten dystans rowerem. Jakoś wtedy leń mnie ogarnął. W Ostrawie babeczka mówiła, że nie moge roweru tym pociągiem przewozić, na co odrzekłem, że już jechałem nim 5x z rowerem i nie było problemu.
TYm samym dostałem bilet, ale bez opłaty za rower. Kobuchowi z kolei powiedziałem, że w kasie mi Pani pozwoliła i że chyba musiała zapomnieć nabić mi rower do rachunku. Kobuch pomarudził trochę i wystawił mi bilet na rower od ręki.

Na granicy nasi Panowie z kolei mieli problem z tym, że bilet na rower jest tylko do granicy i musieli by mi sprzedać  kolejny do Katowic, ale odpuścili ;O
Zapraszam ===>

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Lut 2013, 13:25 »
Opowiadałam juz tę historię wczoraj  na szałtboksie, ale jeszcze raz opiszę tutaj ku przestrodze: co może się zdarzyć, kiedy wysiadamy na stacji na zadupiu. Byliśmy w trójkę  - magfa, Michał podjazdy,  i ja.

Do wysiadania na stacji typu nigdzie bylismy przygotowani: sakwy na rowerach, rowery już w przedsionku: w blokach startowych do szybkiej ewakuacji. Było już jasno. Pociąg się zatrzymał, Michał wysiadł, Magfa prawie, bo już trochę w biegu. Ja miałam szansę wystawić rower do połowy. Pociąg ruszył, Michał i Magda zaczęli krzyczeć i machać, ale obsługa  raczej nie sprawdzała co dzieje sie z tyłu: gdyby tak było, zobaczyli by sterczący rower:)
Michał z Magda krzyknęli żeby pociągnać za hamulec; tu wyszła moja cholerna grzeczna natura, bo pomyślałam sobie "no jak hamulec, przecież nie można..."; no ale w następnej chwili pociągnęłam bojaźliwie dwa razy, za trzecim razem mocniej i z takim zajebistym dźwiękiem pociąg się zatrzymał.:) Wow, normalnie niemal od razu! Czad...
Nie chcę nawet mysleć, co by było, gdybym wyszła np w 90% (gdyby np. została w drzwiach moja noga?). Nie było żadnych pasażerów, którzy mogliby mi wtedy pomóc - wszyscy uciekli przed zimnem do przodu pociągu (gdzie tez było tak samo zimno jak z tyłu.:))

Za tę sytuację nikt nie przeprosił, nikt tez nie opieprzył. Pan maszynista (chyba) który szedł potem na peronie na tył zapytał "co, zapomniała że mieliście wysiadać?" (mowa o konduktorce która była dwa razy na koncu pociagu i sprawdzała nam bilety, i wysiadała w Chodzieży, stację przed nami).
Takie gadanie, przeciez powinni sami patrzeć do tyłu.
Kierownik pociągu raczył zażartować "mandat się należy, za wolno wysiadaliście".
Ogólnie sprawiali wrażenie, że nic sie nie stało i wsjo ok.
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2013, 13:36 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 4 Lut 2013, 14:02 »
No więc ja bym rozpoczął rozmowę z konduktorem od tego, żeby mi podał swój nr służbowy, ewentualnie że właśnie zadzwoniłem na Policję, że ktoś ruszył pociągiem kiedy wysiadałem i proszę tu zaczekać do czasu aż się zjawią. Pan ma mokro w gaciach w tym momencie...
Jeżdżę codziennie pociągiem podmiejskim do stolycy i tu zawsze sprawdzają, czy ktoś nie wisi na drzwiach. Twój matołek ruszył pomimo otwartych drzwi, tutaj to prawie niemożliwe, chyba że awaria lub w najstarszych składach. Gość by jak nic wyleciał z pracy lub ciepło by mu się zrobiło...

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 5 Lut 2013, 01:32 »
Ja z Rumunii wracałem opcją pociągowo-rowerową tak, że w danym kraju jechałem pociągiem, a granicę przekraczałem na rowerze - całkiem wykonalne, choć trwa dłużej.
Szeged-Hindasnemeti / Koszyce-Poprad / Zakopane-Szczecin
Zaczynałem ok. 10 w Szeged, z Zakopca miałem pociąg ok. 13 dnia następnego (jakoś tak).

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 5 Lut 2013, 07:57 »
Aaaaaa, czyli died maroz, z nim ciężko wygrać (vide Napoleon i Hitler ;-). Ale skargę mailowo bym skrobnął, niech ktoś tam wie co się wyprawia. Jak podasz swoje dane to może nawet na odpowiedź można liczyć? spróbuj ;-)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 6 Lut 2013, 13:42 »
ale to już ostatni przewoźnik jaki na tej linii zabiera rowery i szkoda byłoby, aby doszli do wniosku, że rowerzyści nie umieją wysiadać z pociągu i trzeba wprowadzić zakaz ich przewozu.

Jeszcze kilka lat temu byłoby to nie do pomyślenia, żeby nie można było wejść z rowerem do jakiegokolwiek składu...

Źle się dzieje w państwie polskim.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 7 Lut 2013, 15:55 »
To się nazywa podejście do klienta z otwartymi ręcami wręcz . A raczej z nogami gdyż chcą nas rowerzystów na butach wykopać z pociągów .

Co to chory kraj w którym ledwo dysząca firma zamiast dbać o każdego klienta po prostu ich się pozbywa . Kiedy wreszcie skończy się monopol PKP .

http://stawecki.cc/chcesz-przewiezc-rower-koleja-czekaja-cie-utrudnienia/

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 7 Lut 2013, 18:47 »
A policzyliście ile rowerów zmieści się do "przedziału rowerowego"? Jest pięć haków i tylko tyle biletów ma do sprzedania pani w kasie...czyli trzeba bilety kupować z dużym wyprzedzeniem.

pozdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lut 2013, 19:10 »
Zmieści się wiele ale Pani sprzeda Ci tylko tyle ile jest haków. Poza tym na obecna chwile rezerwując miejscena rower jest ono zajęte na cała linię a nie tylko na odcinek. Przykład z życia.

Brak wolnych miejscówek na rower z powodu wykupienia. Na peronie okazuje się, że przedział rowerowy jest pusty.

rdklstr

• Gość
« 7 Lut 2013, 19:21 »
Na szczęście od przyszłego roku prawdopodobnie skończę korzystać z ich usług:P Jednego "klienta" mniej:P

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 7 Lut 2013, 21:30 »
Więc mówisz, że oddajesz jedno miejsce w rowerowym? :icon_twisted:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....