Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378196 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 9 Lut 2013, 19:28 »
Ja przebiję. Wracałem pociągiem 14 lipca z wyjazdu Słowacja-Rumunia. W porannym pociągu (1 jednostka) Kolei Mazowieckich relacji Warszawa Wschodnia-Sochaczew/Łowicz Gł. prócz normalnych pasażerów i mojego roweru z sakwami jechało ponad 100 rowerzystów  rowerami na jakąś Masę Turystyczną czy inny wyjazd "wioski pod Bolimowen-Nieborów-Arkadia-Łowicz"

Taki tłok, hałas. terror i narzekanie, że wstydziłem się tych ludzi... Najgorsze było pozamykanie od wewnątrz drzwi blokadami rowerowymi(żeby nie-daj-boże ktoś się nie dosiadł). Nie mam zdjęć ale powinny być gdzieś w sieci. Zmasowanej, nieskoordynowanej i nieprzemyślanej turystyce rowerowej mówię stanowcze niet.

Edit:

to te zbiry: http://www.szwendaczek.pl/component/k2/item/566-w-sobot%C4%99-do-zamku-w-sobocie-na-rowerach-14072012.html ;)

Offline Mężczyzna krzysztof.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.02.2012
« 9 Lut 2013, 21:32 »
Norma w PKP  >:( w okresie wolnych dni od pracy. Przewożenie rowerów na tzw. stertę  https://lh6.googleusercontent.com/-rIc3h5ouGqs/Tkv6gOkiqqI/AAAAAAAAFuY/9rjDRcFvxeU/s144/Okolice%2520Nysy%2520sierpie%25C5%2584%25202011%2520001.jpg             

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 9 Lut 2013, 22:09 »
Zapraszam do udostępniania Waszych zdjęć na: https://www.facebook.com/RowerWPociagu :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 9 Lut 2013, 22:18 »
Najgorsze było pozamykanie od wewnątrz drzwi blokadami rowerowymi(żeby nie-daj-boże ktoś się nie dosiadł

Takich akcji nienawidzę.  >:( czarny PR zrobili, tylko o własnych tyłkach...

Moje Joszko możesz wziać jesli chcesz.

Dodam ze rowerzysci od rowerów z mojej foty byli grzeczni. No ale wiadomo, jak nie być grzecznym i zadowolonym, jak się ma wielki przedział.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 10 Lut 2013, 09:19 »
A ten ciapek do Suwałk to skąd jechał?
pozdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 10 Lut 2013, 09:59 »
W Warszawie do niego wsiadaliśmy, ale nie pamiętam, czy z Warszawy startował.

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 10 Lut 2013, 13:26 »
Nie ogarnąłem jeszcze ile kosztuje przewóz roweru w tej ofercie, ale nie sądzę, aby był jakoś koszmarnie drogi.

Przewóz rowerem na trasach międzynarodowych pociągami: IC, EC, City Night Line, EN, D, CNL kosztuje 10 EUR.

http://www.bahn.de/p/view/service/fahrrad/mitnahme/preise_fahrradmitnahme.shtml

Pozdrawiam

kudłaty

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 10 Lut 2013, 19:54 »
No tak, ale na Europa Special mamy ofertę łączoną kilku różnych przewoźników w 2-3 krajach ...

Z tego co się orientuję, nie ma to znaczenia. Bilet na rower kupujesz do biletu Europa Special. Nie powinno być problemu z różnymi przewoźnikami. Jeżeli jedziesz w sezonie, proponuję zrobić rezerwację na rower odpowiednio wcześniej. Zeszłego lata chcieliśmy kupić bilety na powrót z Wiednia do Drezna i nie było już miejsc na rowery! Nie tylko w dniu, w którym chcieliśmy jechać (próby rezerwacji chciałem dokonać miesiąc przed planowaną datą wyjazdu), ale i po 2 tygodnie w tył i na zaś... Składy IC i EC mają, zdaje się, z reguły dość ograniczoną liczbę miejsc na rowery, 6-8... Do tego ICE nie zabierają rowerów w ogóle.

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 11 Lut 2013, 08:42 »
Nie znam sie, nie pamiętam, nie rozrózniam. To był ten typ pociągów które mają na koncu prawie pusty wagon z 2 siedzeniami i stoliczkami + jedną ławą pod oknami :D

czyli taki sam jak na zdjęciu wyżej ;-) wciąż jeszcze jeżdżą takie składy w np. Kolejach Mazowieckich i wielu innych. 12 rowerów w tzw. "służbówce", no, no, dobry wynik ;-)
tylko nie pusty wagon a przedział ;-)

Offline wokulsky

• Miasto:
  • Na forum od: 25.07.2012
« 12 Lut 2013, 22:37 »
Pociąg do Suwałk(my tam jechaliśmy, on chyba jechał dalej na Litwe) z duuużym przedziałem rowerowym

Miałem przyjemność podczas mojej pierwszej samotnej wyprawy. Z tą różnicą, że był zupełnie pusty.. Magia. oczywiście wrota ułatwiające wniesienie roweru do wagonu - nomen omen - rowerowego były zaplombowane solidnym łańcuchem. Na pytanie "Czemuż to?" konduktor z powagą odrzekł "Żeby ktoś nie otworzył i nie wypadł".

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 17 Lut 2013, 20:46 »
Z Trójmiasta do Kościerzyny linia absolutnie nie będzie zamknięta. Będzie zelektryfikowana za to, choć nie do końca rozumiem po co ;) Poza tym jeździ Arriva na kilku trasach.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 17 Lut 2013, 20:49 »
Jeśli o Bory chodzi, to piszą tylko o odcinku Koronowo - Tuchola.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 17 Lut 2013, 20:55 »
Czyli jedynej opcji ratunkowo-dojazdowej z Bydgoszczy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 17 Lut 2013, 21:10 »
Czyli jedynej opcji ratunkowo-dojazdowej z Bydgoszczy.

A do/z Koronowa w ogóle coś jeździ? Bo chyba już teraz takiej opcji ratunkowej nie ma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum