Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378232 razy)

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 4 Lip 2013, 11:40 »
SOK ma bardzo zbliżone uprawnienia do Policji w zakresie kontroli i przeszukania (np. mogą przeszukać auto na terenie kolei, wylegitymować pasażera, użyć broni, środków przymusu bezpośredniego), więc i bilet mogą Ci "sprawdzić". Dla mnie sprawdzenie dokumentu typu bilet to wylegitymowanie, ale mogę się mylić.

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 4 Lip 2013, 15:12 »
a co w przypadku,gdy na stacji nie ma kasy,lub nie ma sprzedaży biletów na interesujący nas pociąg (tak było w moim mieście),a my chcemy zabrać rower do pociągu i kupić bilet u konduktora,ja mamy go umieścić w pociągu nie łamiąc przy tym przepisu?
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 4 Lip 2013, 15:21 »
To bardzo proste: nie masz tego robić i takich pasażerów nie chcemy na kolei. :(
Wpuszczenie do pociągu nie jest jakimś przywilejem i jak z jakichś powodów (przepisy) nie masz jak tego zrobić w danym miejscu, to masz (formalnie) pecha.

Tak to wygląda, niestety, a wygodą rowerzystów PKP się zbytnio nie przejmuje. Na szczęście burdel tam jest taki, że praktycznie nikt tego nie przestrzega.

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
« 11 Lip 2013, 11:46 »
nie wiem czy o tym wcześniej było, ale zaszła chyba pewna zmiana w PR w związku z biletami kupowanymi online, albo mi się wydaje. Bo na moim bilecie napisano:

Bilet bez okazania w pociagu podanego wyzej dokumentu jest niewazny. Bilet nalezy przedstawiac do kontroli w
formie wydruku na papierze formatu A4 lub wyswietlony na urzadzeniu elektronicznym wyposazonym w ekran o
przekatnej min. 7 cali.

ale, niestety, online nie kupisz biletu na przewóz roweru... :-(
natomiast "tradycyjne" kupione w kasie bilety można przebukować lub zwrócić tylko w tejże "tradycyjnej" kasie,  o czym boleśnie przekonają się ci, którzy jutro nie wrócą promem z Bornholmu do Ustki (sztorm), a mają już wykupione bilety pkp, one niestety przepadną. My jedziemy za tydzień, bilety pkp oczywiście już mamy, ale to taka loteria będzie... :-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 11 Lip 2013, 12:02 »
w Przewozach Regionalnych można kupić bilet na rower przez internet. Nie da się u konkurencji - Intercity.

dowód w załączniku, postać papierowa ;-)

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
« 11 Lip 2013, 13:07 »
w Przewozach Regionalnych można kupić bilet na rower przez internet. Nie da się u konkurencji - Intercity.

niestety, ale z Białegostoku do Ustki, Darłowa, czy też Kołobrzegu, Koszalina nie da się zestawić sensownego połączenia za pomocą regio :-) przesiadka w 6 minut, rowery w przedsionku (czytaj: zabierze albo nie...), może po prostu jeszcze raz całą trasę only na własnym siodełku zaplanować trzeba :-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2013, 13:13 »
no dobra, ale w swojej poprzedniej wypowiedzi odnosiłeś się do mojego posta, w którym wrzuciłem zmiany w Przewozach Regionalnych umożliwiające korzystanie z biletów elektronicznych.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 20 Lip 2013, 12:28 »
Nie wiem czy w dobrym dziale piszę ale związane jest z "naszą koleją", otóż dzisiaj kupiłem bilet z Lublina do Przemyśla, ponieważ często nie jeżdżę to zaskoczyła mnie cena i wyniosła bilet normalny 60zł+9,1 za przewóz roweru.Szok :o Odległość jaką przejadę to ok. 245km. Nadmienię tylko że w zeszłym roku jechałem z Lublina do Gdyni i zapłaciłem za wszystko 65zł, z tymże odległość wyniosła ok.620km
O co Chodzi z "naszą koleją" ??? ??? ???
PS. Pani w kasie powiedziała ażebym skontaktował się z ministrem Nowakiem. "Nasza kolej" droga to jeszcze i bezczelna
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2013, 13:03 paweł dmitruk »

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 20 Lip 2013, 12:36 »
może kupiłeś bilet na jakiś Express, albo coś takiego?

edit: nie, faktycznie TLK. Ponad 6 godzin na pokonanie dystansu 287 to dość słaby czas. i faktycznie 60 zł.

a jednocześnie Regio ma połączenie z 2 przesiadkami, w Stalowej Woli i Przeworsku, cała podróż zajmuje ponad 5 godzin i kosztuje 31 zł + 7 za rower :P

• Marin
« 20 Lip 2013, 13:06 »
Jeszcze mnie dobiłeś... :-[

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 21 Lip 2013, 10:09 »
Nadmienię tylko że w zeszłym roku jechałem z Lublina do Gdyni i zapłaciłem za wszystko 65zł, z tymże odległość wyniosła ok.620km
A nie jechałeś czasem "Słonecznym"?

A jeśli chodzi o dojazd ze Świdnika do Medyki (bo chyba o to chodzi) Świdnik Miasto 08:58 ->Lubaczów 14:11 i masz 60km do Medyki czyli o 20 spokojnie walisz boczkowego Obolona w barze za granicą  ;D

• Marin
« 21 Lip 2013, 10:18 »
Wszystko pięknie ale wybieramy się w piątek i jeden z uczestników musi jeszcze popracować do 12
Dzięki za pomoc :)

Offline apaula

• Miasto: Jelcz-Laskowice
  • Na forum od: 30.03.2012
« 23 Lip 2013, 19:32 »
Bilet na przewóz roweru w PR kosztuje już 7 zł.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 8 Sie 2013, 09:55 »
Co to oznacza dla podróżnych? Jeśli ziści się czarny scenariusz, czeka ich przesiadka na granicy regionów. Ale może być jeszcze gorzej - pociąg Arrivy dojedzie tylko do ostatniej stacji w Kujawsko-Pomorskiem, skład PR do ostatniej stacji w ościennym województwie, a między nimi nie będzie jeździł nikt. Jeśli kolejarze nie rozwiążą problemu, pasażerom pozostanie alternatywa - pociągi pospieszne. Ale te zatrzymują się tylko na największych dworcach, a bilety na nie są droższe.

http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,14404643,Kolejarze_sie_kloca__Pociagi_znikna_z_rozkladu_.html#TRLokToruTxt

:lol:

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 3 Wrz 2013, 20:58 »
Jechałam tydzień temu do Jeleniej Góry z rowerem. W rozkładzie internetowym wyszukałam połączenie - wyświetlone jako z jedną przesiadką we Wrocławiu, choć przyjazd i odjazd obu pociągów o jednakowych godzinach. Okazało się, że po prostu pociągi z Helu i Warszawy wjeżdżają o jednej godzinie na peron, po czym z jednego do drugiego przepinane są wagony i część jednego i drugiego składu jedzie dalej, a część zostaje. Niestety - wagon rowerowy trzeba zmienić, choć to tylko przejście z jednej strony peronu na drugą. Schody zaczęły się przy próbie zakupu biletu. Kasjerka jak beton upierała się, że takiego połączenia nie ma, a do Jeleniej jedzie tylko wagon sypialny i roweru przewieźć nie wolno. Aby MI udowodnić swoją rację, po kilku minutach spróbowała wydrukować oddzielne miejscówki na trasę Gdańsk-Wrocław i Wrocław-Jelenia. I tu zdziwienie - udało się  ;D w ramach przeprosin odburknęła, że dobrze, że się wykłócałam  :lol:

Powrót pociągiem bez przedziału rowerowego. Da się, potwierdzam :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum