Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378267 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 15 Sty 2015, 13:54 »
Dokładnie. Ja mam taki problem, że zawsze się gubię w tych wielkich miastach i ich realiach dworcowych, tunelach. Po prostu nie jestem do tego przyzwyczajony. W Gdańsku jak byłem pierwszy raz to trochę się gubiłem w tunelu, ale jeżdżę często więc już znam na pamięć. ilekroć jestem na Centralnym to nigdy nie potrafię z niego wyjść w tym kierunku jakim bym chciał. W Poznaniu regularnie mam problem by odnaleźć się wśród peronów schowanych w galerii handlowej. W Krakowie kiedyś wracając ze Zlotu razem z Yoshkiem zgubiliśmy się w windzie :D

We Wrocławiu od pierwszej wizyty nie miałem żadnego problemu, jak dla mnie wszystko jest super zrobione.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 15 Sty 2015, 14:16 »
Przy podróżach wieloprzesiadkowych najlepiej wsiadać na zadupiu bez kasy, kupić bilet u konduktora i poprosić go o użycie czarodziejskiego słowa które zwalnia nas z prowizji za wypisanie biletu we wszystkich następnych pociągach.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 15 Sty 2015, 15:26 »
O tak wrocławski dworzec jest bardzo wygodny i prosty 'w obsłudze', od razu widać, że to niemiecka robota.
Obecne brakuje mu jedynie budy z kebsem tuż przy wejściu ;)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 15 Sty 2015, 18:59 »
W kasie, na dworcu kolejowym w Kole, próbuję kupić bilet na siebie i rower do Poznania. Pani długo się mota, aż w końcu mówi, że nie może mi sprzedać biletu, bo w pociągu nie ma miejsc rowerowych (TLK). Mówi, że mogę spróbować kupić w pociągu, jeśli konduktor pozwoli mi jechać.

Trafiłaś po prostu na zupełnie niekompetentne babsko w kasie (bardzo charakterystyczne dla PKP). W każdym TLK wolno przewozić rowery, jak nie ma wagonu czy przedziału rowerowego to są 4 miejsca na początku i końcu składu. Po prostu system pokazał jej ten sam błąd o którym tu już parę razy była mowa. A brak odmowy sprzedaży biletu tylko na osobę - to jest już granda, baba w kasie nie jest od decydowania co Ty będziesz kupować, tylko od sprzedawania tego co chcesz kupić; ja o takie coś bym natychmiast zrobił awanturę.

Niestety ale nie masz racji. Masz system komputerowy i jeśli brak jest miejsca to system nie wydrukuje biletu i to dotyczy zarówno miejscówki osobowej jak i rowerowej. Jedynym rozwiazaniem jest wsiąść do pociągu i kupić bilet u konduktora. W przedziałach rowerowych dodatkowy rower zawsze zmieści a i miejscówka w takowym o wiele jest lepsza niż w przedziale osobowym zwłaszcza jak się jedzie z bagażem kempingowym.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 15 Sty 2015, 19:52 »
W każdym TLK wolno przewozić rowery, jak nie ma wagonu czy przedziału rowerowego to są 4 miejsca na początku i końcu składu.
O ile na początku lub końcu jest wagon 2 klasy, nie 1 lub kuszetka/sypialny.
W niektórych przypadkach trzeba brać 2 miejscówki, bo wagony odczepiają/doczepiają i rowerowy nie jedzie dalej np.
Swoją drogą kupowałam bilet na pociąg do Jeleniej Góry kiedyś - bezpośrednie wagony jechały bez rowerowego. Rowerowy odczepiali we Wrocławiu, a doczepiali jadący z Warszawy. Czyli trzeba było z rowerem wysiąść i wsiąść do innego wagonu. Baba sprzedać biletu nie chciała 'bo się nie da'. Łaskawie przyjęła do wiadomości, że chcę 2 miejscówki do Wrocławia w jednym wagonie, z Wrocławia w innym. Przeszło. Przeprosin oczywiście nie usłyszałam, tylko 'miała pani szczęście, że się wykłócała' - z odpowiednim nadęciem i fochem :D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 16 Sty 2015, 08:13 »

Jedynie Dworzec Centralny ma dojazd a raczej dojście z rowerem bezpośrednio na peron ale jest tak zakamuflowany, że samodzielnie nigdy go nie odnajdziesz zwłaszcza jak się znajdujesz w hali głównej.

Akurat Centralny na rower jest bardzo wygodny, bo na każdy peron są schody ruchome, a to wygodniejsze i szybsze niż windy. A jak ktoś się boi jechać na schodach z rowerem to z tyłu są też pochylnie.

Wilku, nie mierz innych swoją miarą   >:(  Nie każdy jest tak sprawny jak ty, nie każdy podróżuje z tak minimalistycznym bagażem. Mam tu na myśli między innymi podróżowanie z dziećmi, zwłaszcza takimi do lat 10, dla których taszczenie roweru po schodach jest sprawą niemożliwą do wykonania.
Również podróżujący z przyczepką dziecięcą napotykają w takich miejscach potężną barierę.

Dlatego na przyszłość jeśli zaczniemy mówić o rzeczach możliwych lub niemożliwych do wykonania spójrzmy na temat znacznie szerzej.  :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 16 Sty 2015, 13:56 »
A na Centralnym nie ma konieczności wnoszenia po schodach, nie ma ciasnych drzwi w którym się rower zacina, nie ma kładek nad torami, orientacja bardzo łatwa itd. Jak podróżujesz z dziećmi - to po prostu sam zjeżdżasz na dół, zostawiasz tam rower i wracasz po rower dziecka, podobnie z przyczepką; żadna wielka filozofia; rower zostawiony na dole cały czas masz na widoku.

Widzę, że jednak nie masz pojęcia o podróżowaniu z dziećmi  ;D. Dziecko zaraz denerwuje się, płacze, panikuje słowem wielki stres  :-[
Rower owszem masz na widoku ale nie zostawisz go bez zabezpieczenia bo szybko dostanie nóg  :(
Zatem rozpoczyna się zabawa w zapinanie jednego roweru, drugiego, sprowadzanie dziecka wraz z bagażem, uspokajanie, wędrówka na górę po drugi rower i ... karuzela wciąż trwa  ;D  :-[
Gdyby była pochylnia tak jak na dworcach podmiejskich to spokojnie wjeżdża się do budynku głównego razem a nastepnie razem spokojnie udaje się  na perony....bez najmniejszego stresu  :)

Bardzo pobieżnie znasz topografię Dworca Centralnego.
Na Dworcu Centralnym z poziomu kas biletowych na łącznik nad peronami nie prowadzą żadne schody ruchome, żadna pochylnia ani też żadna winda. Schody ruchome są ale kursują dokładnie w przeciwnym kierunku  :(
Aby się dostać na wyżej wspomniany łącznik trzeba opuścić budynek dworca i uda się na dół ślimakami wśród autobusów i pędzonych tabunów taksiaży.  :-[ Taka sytuacja dla dziecka także jest bardzo stresująca  :(
Gdy już jesteśmy na głównym łączniku to na peron możemy się dostać tylko za pomocą schodów ruchomych. A co jeśli są zepsute?  :(
Musimy szukać pochylni. Jest ona zakamuflowana w zachodniej części peronów. Aby tam dotrzeć musimy przejść długi korytarz szafek bagażowych, kiedyś tam takowe były ale od blisko 15 lat tamtędy nie przechodziłem więc mogło coś się zmienić, by dostać się na kolejny łącznik nad torami i dopiero z tego łącznika możemy po pochylni sprowadzić rower na peron.
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2015, 17:33 olo »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 16 Sty 2015, 21:53 »
Zawsze zastanawiałem się po co ludzie stoją na Centralnym w kolejce do kas w hali głównej... i teraz sobie na to pytanie odpowiedziałem - żebym ja mógł kupić bilet bez kolejki w jednej z wielu kas w przejściach podziemnych*.

A co do dworców w PL to kuriozalny jest dworzec w Iławie - zwłaszcza z perspektywy sakwiarza. Dworzec nowy, świeżo wyremontowany, z poczekalnią w której można obejrzeć TV (prawie jak na dworcu w Kijowie - a jak wiadomo na wschodzie dba się o pasażera kolejowego). Jest nawet winda. Windę uruchamia Pan ochroniarz. Sęk w tym, że windą nie można przewieźć roweru ani gabarytów - nie wiadomo dla kogo właściwie ona jest bo niepełnosprawni koleją nie jeżdżą. I trzeba nosić. Są jakieś inne dworce w Polsce z działającą windą lub ruchomymi schodami gdzie i tak trzeba nosić?

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 17 Sty 2015, 00:05 »
Takich sympatycznych dworców nie brakuje choćby Zawada, Trakiszki albo Hajnówka.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 17 Sty 2015, 00:22 »

Jest nawet winda. Windę uruchamia Pan ochroniarz. Sęk w tym, że windą nie można przewieźć roweru ani gabarytów - nie wiadomo dla kogo właściwie ona jest bo niepełnosprawni koleją nie jeżdżą. I trzeba nosić. Są jakieś inne dworce w Polsce z działającą windą lub ruchomymi schodami gdzie i tak trzeba nosić?

A próbowałeś z rowerem "w pionie". Ja tak robię w windach, gdy nie mieści się poziomo, nawet na ukos, np. na dworcu w Katowicach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum