Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378264 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta Beata

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 20.10.2012
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 19 Sty 2015, 08:49 »
Kot powinna napisać reklamację, choćby dla zasady, niech wiedzą o niezadowoleniu pasażerów, a przy okazji może uda się odzyskać pieniądze. Moja siostra wracała kiedyś z Poznania do Torunia, miała rower z sakwami, bardzo duży plecak i chyba jakiś tam mniejszy plecaczek podręczny (o ile dobrze pamiętam), na rower miała oczywiście bilet i oczywiście załadowała się do przedziału dla podróżnych z większym bagażem, bo do tego on chyba służy... W każdym razie konduktor stwierdził, że jej bagaż jest za duży i wypisał bilet na bagaż + oczywiście dopłata za wypisanie w pociągu. Posłusznie zapłaciła, ale w domu poczytałyśmy regulamin przewozu bagażu i uznałyśmy, że jednak konduktor nie miał racji. Napisałyśmy reklamację i zapomniałyśmy o tym. Po kilku tygodniach przyszyszło pismo wyjaśniająco/przepraszające oraz zwrot pieniędzy, możecie to sobie wyobrazić? :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 19 Sty 2015, 15:10 »
Odnośnie dworca w Krakowie, da się pod niego podjechać rowerem, unikając galerii handlowej, noszenia po schodach i długiego prowadzenia przez stary dworzec, niestety, tylko od północnej i wschodniej strony i trzeba wiedzieć, którędy się kierować.

Na dworzec, bezpośrednio z poziomu ulicy, wchodzi się wejściem znajdującym się po jego wschodniej stronie, mieszczącym się przy pętli autobusów miejskich pod dworcem autobusowym. Od zachodniej strony dojeżdża się pod nie tunelem łączącym ulice Pawią i Wita Stwosza.

Ponadto na perony da się dostać/zejść bezpośrednio z ulicy pochylnią umieszczona na ich samym północnym końcu, prowadząca do tunelu pieszo-rowerowego łączącego ulice Pawią i Wita Stwosza.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 19 Sty 2015, 16:29 »
Ja się dostałem na dworzec windą z parkingu nad peronami. A na parking rowerem dojechać się da (chociaż mnie akurat przywiózł tam samochód).

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 19 Sty 2015, 16:41 »
A próbowałeś z rowerem "w pionie". Ja tak robię w windach, gdy nie mieści się poziomo, nawet na ukos, np. na dworcu w Katowicach.
Tu chodzi o to, że rowerzystom "Pan ochroniarz" nie przekręci kluczyka otwierającego windę.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 21 Sty 2015, 22:47 »
Pytanie mam następujące: czy przez internet można kupić bilet na rower ?
Jakoś nie ogarniam albo nie widzę... Albo się nie da ?
Chodzi o intercity.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Sty 2015, 22:49 »
intercity jest na to za głupie, nie da się. W tej firmie nic się nie da.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 21 Sty 2015, 22:54 »
Przez chwilę się łudziłem, że to moje przeoczenie :o

Dzięki

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Sty 2015, 00:28 »
Jak kupujesz online bilet u konduktora bez opłaty i możesz zazwyczaj jechać nawet jak wykupione są bilety na rower na skład.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 22 Sty 2015, 08:06 »
Od wielu lat niedasie wprowadzić internetowego biletu na rower, z przesiadką oraz wielu innych. To najsłynniejszy przykład indolencji intercity.
« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2015, 11:32 CRL »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Sty 2015, 08:17 »
Jak kupujesz online bilet u konduktora bez opłaty
Online u konduktora? ;)

Jak kupisz bilet online to teoretycznie możesz dokupić bilet na rower bez dopłaty już w pociągu, u konduktora. Praktycznie - zależy na kogo trafisz. Jeden Bardzo Ważny Kierownik Pociągu (i wszechświata) wykłócał się ze mną swego czasu, że robi mi łaskę i idzie na rękę, że nie bierze dodatkowej opaty  ::)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Sty 2015, 08:25 »
Oj, przecinek Janus zjadła. ;-)

PS: Dodam jeszcze, że jak masz bilety online to w kasie na rower tez nie kupisz.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 22 Sty 2015, 10:12 »

Jak kupisz bilet online to teoretycznie możesz dokupić bilet na rower bez dopłaty już w pociągu, u konduktora. Praktycznie - zależy na kogo trafisz. Jeden Bardzo Ważny Kierownik Pociągu (i wszechświata) wykłócał się ze mną swego czasu, że robi mi łaskę i idzie na rękę, że nie bierze dodatkowej opaty  ::)

FAQ
27. Co z dodatkową opłatą za wydanie w pociągu biletu dla dziecka do lat 4 (ulga 100%), biletu na przewóz rzeczy, roweru, psa skoro tych biletów nie mogę kupić w e-IC?

Osoba, która posiada bilet na przejazd zakupiony za pośrednictwem systemu e-IC i dokupuje w pociągu bilet na przewóz rzeczy, roweru, psa lub bilet z ulgą 100% dla dziecka (-ci) podróżującego (-ych) z tą osobą, nie uiszcza dodatkowej opłaty za wydanie biletu w pociągu.

Wydrukować, zafoliować, pokazywać, nie dyskutować.

Zaciekawił mnie taki punkt
11. Co zrobić jeśli osoba, której imię i nazwisko zostało wpisane na bilecie rezygnuje z podróży lub trzeba zmienić dane Podróżnego?

Wskazane na bilecie imię i nazwisko Podróżnego można zmienić po zalogowaniu się do systemu. W zakładce 'Moje bilety'/'Opłacone' należy odszukać właściwy bilet i wybrać polecenie 'Zmień dane'. Po wypełnieniu odpowiedniego pola i zatwierdzeniu zmiany, bilet należy ponownie wydrukować lub (jeśli jest to bilet w komunikacji krajowej) zapisać na urządzeniu elektronicznym. Zmiany danych Podróżnego można dokonać jednokrotnie, najpóźniej na 15 minut przed odjazdem pociągu ze stacji wskazanej na bilecie.

Co w przypadku jeśli 20 forumowiczów jedzie na zlot a posiadacz bezcennego nazwiska się nie zjawił bo na przykład w drodze na stację został przepołowiony przez tramwaj?

I jeszcze wg strony Kontakt jedyna informacja dla podróżnych jest przez telefon a nie ma maila co bardzo utrudnia ewentualne spory.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 22 Sty 2015, 10:44 »

Wydrukować, zafoliować, pokazywać, nie dyskutować.

Trzymać w okładce, nie giąć, nie niszczyć. Dwa lata będzie służyć!

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Sty 2015, 11:44 »
Z tym wpisywaniem imienia i nazwiska to dla mnie absurd... Jakoś na bilecie zakupionym w kasie nic takiego nie ma, tylko na internetowych... Co za różnica w tych biletach że aż dane osobowe są potrzebne?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum