Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378286 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 23 Sty 2015, 19:23 »
Jednak zawsze możesz trafić na przedział pełen rowerów i służbistę, który - zgodnie z przepisami - nie pozwoli Ci jechać.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 29 Sty 2015, 12:23 »
Jak pojechać rowerem z IC?
Chcę kupić bilet przez internet. Tylko część wagonów przewozi rowery, znalazłem już jaki to numer wagonu. Wiem oczywiście że nie kupię biletu na rower, bo się nie da, ale jak wykupić miejsce w danym wagonie nie znając numeracji miejsc (konieczne do zakupu)?

EDIT, chyba znalazłem:

« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2015, 12:28 CRL »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Sty 2015, 12:28 »
Skład z numerami wagonów możesz sprawdzić na stronie intercity ale ktora stroną wagon podepną to chyba nikt nie wie.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 29 Sty 2015, 12:30 »
Proszę o czytanie ze zrozumieniem  ;)
Wagon znam, ale trzeba szukać poza stroną przewoźnika informacji o miejscach.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Sty 2015, 12:35 »
No bo intercity takich informacji nie udziela. A w kontekście podróży z rowerem to mnie się już zdarzyło w kasie prosić bilet na ostatni przedział ostatniego wagonu, ale w rzeczywistości to był pierwszy przedział ostatniego wagonu. Także teoretycznie możesz brać miejsca 1-8 i masz 50% szans na sukces ;-)

Chyba właśnie dlatego nie ma takiej oficjalnej informacji, bo to same kłopoty. Ktoś chce mieć miejsce przodem do kierunku jazdy, a tu jednak jest tyłem. Przecież nie będą odwracali wagonów, podłączają jak stoją, bo co to za różnica? ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 29 Sty 2015, 12:43 »
Spójrz teraz na obrazek który zamieściłem i znajdź miejsca 1-8  :P

Jak to się mawia, dotacja jest najlepszym klientem, a motłoch który chciałby kupić bilety tylko utrudnia sprawę.

Muszę chyba przystopować, bo ripostowanie Administratora oraz Moderatora Globalnego może się dla mnie źle skończyć  ;D
« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2015, 12:54 CRL »

Online Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 29 Sty 2015, 12:54 »
Jesteś pewien że wagon będzie bezprzedziałowy? I z takim rozkładem jak na obrazku?  8)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 29 Sty 2015, 12:59 »
Wg dostępnego zestawienia składu, na danym wagonie symbol rowerka występuje obok dwóch fotelików, czyli oznaczenia wagonu bezprzedziałowego. A to czy taki rozkład miejsc będzie to nie wiadomo, dlatego też chyba lepiej nie celować w skrajne, bo wieszaki na rowery jakieś miejsca zabiorą.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 29 Sty 2015, 14:20 »
Jesteś pewien że wagon będzie bezprzedziałowy? I z takim rozkładem jak na obrazku?  8)
Nie. Tak.

« 29 Sty 2015, 18:28 »
CRL, wagonów bezprzedziałowych też jest przecież kilka rodzajów. Każdy może mieć inny rozkład miejsc.

A tak na marginesie - gdy ostatnio wracaliśmy z michałem z wyprawki kulinarnej, wagon w ogóle nie miał miejsca o numerze takim, jaki był na moim bilecie. ;)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 29 Sty 2015, 18:41 »
A tak na marginesie - gdy ostatnio wracaliśmy z michałem z wyprawki kulinarnej, wagon w ogóle nie miał miejsca o numerze takim, jaki był na moim bilecie. :wink:
Ja jechałem rok temu IC z Warszawy do Krakowa i nie było w ogóle wagonu, w którym ja i inni pasażerowie mieliśmy kupione miejscówki :)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
« 29 Sty 2015, 19:09 »
CRL, wagonów bezprzedziałowych też jest przecież kilka rodzajów. Każdy może mieć inny rozkład miejsc.

No przecież nie liczę że trafię na ten rozkład miejsc, pies go drapał, chodzi żeby w ogóle móc zamówić bilet i wiedzieć jakich numerów nie ma.

PS: Dodam jeszcze, że jak masz bilety online to w kasie na rower tez nie kupisz.

Bardziej mnie intryguje ta sprawa, na pewno do biletu online nie kupię biletu na rower w kasie?
Chodzi mi o dość obłożony dzień i mogę się potem znaleźć w czarnej d. jak mimo wykupienia miejsca w wagonie rowerowym wszystkie wieszaki będą zajęte. Jak nie urok to sraczka.

Dobra, kończę temat, po prostu trzeba być twardym jak podjazdy w nocnych TLK  :)
I jeśli jest prawdą że nie dokupię na rower w kasie, to choćby nie wiem co, wejdę z rowerem, a nawet z  dwoma!
« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2015, 19:23 CRL »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Sty 2015, 19:19 »
Bardziej mnie intryguje ta sprawa, na pewno do biletu online nie kupię biletu na rower w kasie?

Tutaj pasuje jak ulał cytat z pani z kasy, gdy nie mogła mi sprzedać biletu na powrót ze Zlotu:

"a musi Pan koniecznie jechać z tym rowerem?"
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 29 Sty 2015, 19:21 »
No przecież nie liczę że trafię na ten rozkład miejsc, pies go drapał, chodzi żeby w ogóle móc zamówić bilet i wiedzieć jakich numerów nie ma.

No to zamów jakikolwiek w wybranym wagonie i usiądź w pobliżu roweru. I tak każdy siada, gdzie chce.

Na pewno.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 30 Sty 2015, 08:40 »
Nie wiem czy była kiedyś poruszana na forum kwestia listu tudzież petycji bądź zapytania do PKP IC dotyczącego braku możliwości zakupu biletu na rower wraz z biletem dla pasażera przez net. Tego typu systemy działają w DB i OBB, a także w naszych poczciwych regionalnych. Przecież to jest tylko kwestia rozwiązania informatycznego. Chyba, że się mylę :/ ? Gdyby jeszcze ktoś miał dostęp do mediów, które mogły by nagłośnić ten problem, to może decydentów w IC coś by ruszyło (zwłaszcza w kontekście coraz większej popularności w Polsce rowerowego podróżowania i budowy nowych ścieżek i szlaków rowerowych)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum