Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378283 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 30 Sty 2015, 08:42 »
Ostatnio próbowali wprowadzić zmiany do systemu to był paraliż przez tydzień.

Większą wadą w ich systemie e-ic jest brak możliwości zakupu biletu z przesiadką.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 30 Sty 2015, 11:42 »
Chodzi mi o dość obłożony dzień i mogę się potem znaleźć w czarnej d. jak mimo wykupienia miejsca w wagonie rowerowym wszystkie wieszaki będą zajęte.

Podczas powrotu z BB Tour w zeszłym roku miałem taką sytuację w pociągu TLK POJEZIERZE gdzie były 3 wieszaki zajęte (bilet miałem kupiony dzień wcześniej), konduktor tylko wzruszył ramionami...Także albo system nie wie ile jest wieszaków na rower, albo ktoś zajął miejsce wsiadając przede mną i kupując bilet u konduktora.
Co ciekawe pociąg przez całą Polskę z Katowic przez Warszawę, Białystok, Olsztyn aż do Gdyni miał tylko 3 wieszaki, a z Krakowa do Warszawy było ich ze 20 i jechałem sam w całym wagonie (z przedziałami)
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2015, 18:37 Borafu »

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 30 Sty 2015, 13:27 »
Dla wyjątkowego służbisty kolejowego możecie sobie na karteluszce dopisać , że jest to zgodne z :
Uchwałą Nr122/2013 Zarządu Spółki pod firmą„PKP Intercity” Spółka Akcyjna z dnia 14lutego2013r. w sprawie ustalenia Regulaminu przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę„PKP Intercity” (RPO-IC) a co za tym idzie zgodne z  REGULAMINEM PRZEWOZU OSÓB, RZECZY I ZWIERZĄT

§ 5 pkt 9 e
http://intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/RPO-IC%20-%20tekst%20ujednolicony%20zm%207v2.pdf

Szacunek dla osoby, która spisała te 50 stron regulaminu. Jak można tak zagmatwać proste sprawy...

Nieprawda!

Przywołany (stary) regulamin z dnia 17.02.2014, owszem stanowi:

§ 5. Sprzedaż biletów i innych dokumentów
9. Oprócz należności, o których mowa w ust. 8, konduktor pobiera opłatę za wydanie biletu w pociągu.
Opłaty tej nie pobiera się:
1) od osoby:
e) która posiada bilet na przejazd zakupiony za pośrednictwem systemu e-IC, BILkom lub biletomatu, w razie wystawienia:
biletu z ulgą 100% dla dziecka (-ci) podróżującego (-ych) z tą osobą, biletu na przewóz rzeczy, roweru lub psa,

Potem były trzy zmiany i w dniu 03.12.2014 wyleciało słowo rower.
Obecna wersja z dnia 14.12.2014

§ 8. Sprzedaż biletów w pociągu
4. Opłaty konduktorskiej nie pobiera się od osoby:
4) posiadającej:
h) bilet na przejazd zakupiony: − poprzez serwis e-IC, system BILkom, która nabywa bilet na przewóz rzeczy, psa,

przy czym

§ 27. Przewóz rzeczy i rowerów

oznacza, że nie można roweru podciągnąć pod rzecz

sic!

Teraz informacje niepoparte regulaminem, ale zamieszczone w informatorze podróżnego.
http://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/3052/przewoz-rowerow-rzeczy-i-zwierzat/przewoz-rowerow.html

W przypadku gdy podróżny nie dokonał w kasie opłaty za przewóz roweru – zamiar jego przewozu powinien zgłosić konduktorowi przed rozpoczęciem podróży, czyli jeszcze przed wejściem lub niezwłocznie po wejściu do pociągu. Bilet na przewóz roweru pociągiem EIP można nabyć wyłącznie w kasie biletowej.

Przypominamy, że za wydanie biletu w pociągu u konduktora pobiera się dodatkową opłatę w wysokości 10 zł.

W przypadku, gdy podróżny nie uprzedził konduktora o zamiarze przewozu roweru, wówczas – oprócz opłaty przewozowej za rower w wysokości 9,10 zł – pobiera się również opłatę dodatkową, ustaloną na podstawie rozporządzenia Ministerstwa Infrastruktury z dnia 20 stycznia 2005 roku. Opłata wynosi wówczas 52 zł, zaś w przypadku odmowy uregulowania należności wystawiane jest wezwanie – protokół z opłatą dodatkową w wysokości 260 zł. Jeżeli podróżny uiści opłatę w ciągu 7 dni od daty wystawienia wezwania – opłata wynosi 65 zł.

Przerażająca procedura.
Przekaz PKP do rowerzystów:

Zaznaczam na marginesie, że w PKP IC rowerzysta nie jest traktowany jak osoba z ograniczoną ruchomością jak w Przewozach Regionalnych.

Tutaj link do regulaminów przewozu, bo zmieniają się średnio co dwa miesiące:
http://www.intercity.pl/pl/site/bip/regulaminy/regulamin-przewozu-osob,-rzeczy-i-zwierzat-przez-spolke-pkp-intercity-sa.html

Jak kupisz bilet online to teoretycznie możesz dokupić bilet na rower bez dopłaty już w pociągu, u konduktora. Praktycznie - zależy na kogo trafisz. Jeden Bardzo Ważny Kierownik Pociągu (i wszechświata) wykłócał się ze mną swego czasu, że robi mi łaskę i idzie na rękę, że nie bierze dodatkowej opaty  ::)

FAQ
27. Co z dodatkową opłatą za wydanie w pociągu biletu dla dziecka do lat 4 (ulga 100%), biletu na przewóz rzeczy, roweru, psa skoro tych biletów nie mogę kupić w e-IC?

Osoba, która posiada bilet na przejazd zakupiony za pośrednictwem systemu e-IC i dokupuje w pociągu bilet na przewóz rzeczy, roweru, psa lub bilet z ulgą 100% dla dziecka (-ci) podróżującego (-ych) z tą osobą, nie uiszcza dodatkowej opłaty za wydanie biletu w pociągu.

Wydrukować, zafoliować, pokazywać, nie dyskutować.

To też nieaktualne. Zgodnie z najnowszym regulaminem opłata dodatkowa jest. Można powoływać się na FAQ oparte na przedostatnim regulaminie, ale obowiązuje regulamin bieżący; co najwyżej może to być pomocne przy odwołaniu, jeśli jeszcze będzie wisieć na stronie.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2015, 21:56 CRL »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 31 Sty 2015, 16:56 »
CRL, wagonów bezprzedziałowych też jest przecież kilka rodzajów. Każdy może mieć inny rozkład miejsc.
przecież to wszystko jest zestandaryzowane...

https://plus.google.com/116459039951553721711/posts/GgCa2yJRHqY

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 31 Sty 2015, 17:07 »
Chodziło mi o to, że są wagony z różną liczbą miejsc.
Czasami zamiast foteli jest półka na bagaż itp.

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 15 Mar 2015, 22:53 »
Niespodzianka, PKP potrafi człowoeka pozytywnie zaskoczyć!

Pociąg "Chełmoński" Szczecin-Wrocław-Kraków-Przemyśl. Miejsc na rowery - kilkanaście, do tego stojaki na narty - dla mnie nowość na polskich torach. Prędkość max dochodząca do 150 km/h między Wrocławiem a Krakowe. Żadnych opóźnień. Klimatyzacja, powiadomienia o stacjach i co najlepsze bardzo uczciwa cana(przynajmniej na studenckim ;) ). Po prostu pełna kultura, nie ma się do czego przyczepić. I nikt mi nie wmówi, że kilkukrotnie droższe Pendoloino(zarówno bilet jak i koszt maszyny) jest potrzebne w Polsce - przynajmnie dopóki nie mamy infrastruktury na 250 km/h, a na to się na razie nie zanosi...

/aha, i uprzedzając pytania: nie, nie jest to artykuł sponsorowany ;)

Offline Mężczyzna mitam

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 05.03.2013
    • Rowerujemy Kędzierzyn-Koźle
« 6 Kwi 2015, 18:26 »
Wymyśliłem sobie ewentualną podróż do Świnoujścia kuszetką..... Jednak nie ma możliwości podróży kuszetką wraz z rowerem..... Czy ktoś z was przerabiał taki temat i jak go ewentualnie obejść. ...Rozbieranie rowera raczej nie jest brane pod uwagę

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Kwi 2015, 18:31 »
Podjazdy podróżował z rowerem w sypialnym. Skąd jedziesz, że aż kuszetke bierzesz. Dziś przede mną 12 godzin podróży do Świnoujścia. :-D

Offline Mężczyzna mitam

• Na forum od: 05.03.2013
    • Rowerujemy Kędzierzyn-Koźle
« 6 Kwi 2015, 18:37 »
Wybieram się z Kędzierzyna-Koźla. Chciałbym nocą śmignąć nad morze i rano od razu odpalać i w trasę.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 6 Kwi 2015, 19:32 »
Zorientuj się jaki jeździ wagon. Może da się spać na karimacie.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 16 Kwi 2015, 10:41 »
Mitam, przerabiałam to w tamtym roku.
Nie ma szans na wniesienie roweru do kuszetki, sypialnego / nawet psa nie biorą/ - chyba że go /rower/ rozbierzesz jak radzą koledzy powyżej.
Jest jednak połączenie z KK do Świnoujścia nocne, niestety chyba z 3 przesiadkami / Wrocek, Poznań, Szczecin/- ale pociągi z możliwością zapakowania rowerka.

Offline Mężczyzna jak_zawsze

• Miasto: Kalisz/Wrocław
  • Na forum od: 18.04.2015
« 19 Kwi 2015, 17:14 »
Nie chcę tworzyć nowego wątku więc zapytam tutaj:

Czy według was bardziej się opłaca wracać z zagranicznych podróży rowerowych (np. Włochy) właśnie pociągiem czy może samolotem?

Według TrenItalia trasa Wenecja - Wiedeń to koszt (przy wczesnym zarezerwowaniu) 29 euro + zapewne coś za rower. Drugie tyle pewnie wyjdzie z Wiednia do Pragi + jeszcze do Polski.

Offline Mężczyzna grzes101974

• Miasto:
  • Na forum od: 25.11.2012
« 19 Kwi 2015, 18:43 »
Polecam autobusy formy AGAT , zadzwoń do nich zapytaj o opcję, ja byłem w tamty roku we Włoszech i było ok, cenowo tez w porządku

Offline Mężczyzna jak_zawsze

• Miasto: Kalisz/Wrocław
  • Na forum od: 18.04.2015
« 19 Kwi 2015, 20:23 »
Ceny kształtują się koło 300zł na trasie Wenecja - Wrocław.  Ale dochodzi do tego transport roweru co pewnie nie wychodzi już tak fajnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum