Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378285 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 21 Maj 2015, 20:11 »
Turystyka rowerowa bez rowera tu u nas dobre rozwiązanie!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 21 Maj 2015, 20:16 »
A zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w lokalny przemysł browarniczy.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 21 Maj 2015, 20:21 »
Lokalny to raczej nie. Lepiej jakiś międzynarodowy ;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 21 Maj 2015, 20:23 »
Na trasie Warszawa - Białystok jeździ jeszcze https://www.plusbus.pl/
Nie jeździłam z rowerem i nie czytałam warunków przewozu, ale ceny mają konkurencyjne, więc podpowiadam, że może warto sprawdzić.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Maj 2015, 21:05 »
Cytat: Przewozy Regionalne
Z myślą o miłośnikach taniego podróżowania wydłużamy termin ważności Biletu turystycznego! W długi weekend czerwcowy będzie on ważny już od 3 czerwca (od godz. 18:00) aż do 8 czerwca (do godz. 6:00).

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 21 Maj 2015, 21:22 »
Napisałem do PLUSBUS i nie wożą rowerów. Odpowiedź otrzymałem po 5 minutach...
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 21 Maj 2015, 22:28 »
To duży minus. Nie miałam potrzeby sprawdzać, czy wożą, a w wypadku prywatnego przewoźnika wydawało mi się to oczywiste (że wożą!).

Edyszyn:
Z ciekawości i z zamiarem odpisania, że robią duży błąd niewożąc rowerów - napisałam do nich na facebooku:
Witam, czy jest możliwość przewiezienia roweru waszym autobusem? Trzeba go jakoś specjalnie przygotować?
Witamy. Rower można przewozić w torbach i walizkach służących do przewozu rowerów. Dodatkowo taki niestandardowy bagaż podlega opłacie 10 zł
Wysłałam dalsze pytanie, ze stwierdzeniem, że znalazłam w międzyczasie w regulaminie zakaz przewozu rowerów. Jak odpowiedzą, to wkleję.

w międzyczasie doczytałam w regulaminie, że nie wolno. W takim razie jak to jest? bo nie chciałabym napotkać problemów. Czy owinięcie folią np streczową, by przewożony rower nic nie pobrudził nie wystarczy?
Nie wystarczy.

Komunikacja niespecjalna. Mimo, że piszą że w torbie można rower przewieźć to raczej bym nie zaryzykowała.
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2015, 09:09 magda »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 22 Maj 2015, 08:03 »
Mała dygresja o przewozie roweru w Szwecji.
W czasie wyprawy chcieliśmy, ze względu na goniący termin odpłynięcia promu i plany zwiedzania, podjechać pociągiem z Geoteborga do Malmo. Jest to jedna z głównych linii kolejowych z 2 do 3 pod względem wielkości miasta Szwecji. I okazało się, że się nie da.
Rowery trzebaby było oddać do wagonu bagażowego. Po drodze była jedna przesiadka i wtedy trzeba by było wyjąć z jednego wagonu bagażowego i przenieść do drugiego wagonu bagażowego. Niestety pasażer nie może sobie przeprowadzić roweru, bo rower był oddany do przewozu kolei. Kolej może przenieść sobie paczki (cokolwiek tam przewożą w wagonie bagażowym), ale roweru już nie.
Był trochę zszokowany, że w kraju gdzie chyba każdy ma rower i ścieżki rowerowe nie tylko są po miastach, ale i między miastami, beton wypełnia głowy kolejarzy.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 26 Maj 2015, 20:52 »
http://www.rynek-kolejowy.pl/57790/pkp_plk_zobacz_wszystkie_pociagi_pasazerskie_w_czasie_rzeczywistym.html

Można popatrzeć jak pociągi jeżdżą...

Ciekawe, czy to ściąga dane z GPS czy może jest jakiś algorytm który liczy gdzie mniej więcej będzie pociąg jadący ze średnią prędkością XYZ.

Pożiwiom-uwidim

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Maj 2015, 21:26 »
Cytat: PKP Polskie Linie Kolejowe SA
Informujemy, że dane są pozyskiwane z urządzeń SRK, informacje z GPS z pojazdów przewoźników ( Inter City, Przewozy Regionalne, Koleje Mazowieckie, Koleje Wielkopolskie ) oraz od dyżurnych ruchu. System odświeża się co 3 minuty.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 27 Maj 2015, 00:36 »
Jako, że po otwarciu okna i wyłączeniu radia mam szanse usłyszeć szum pociągu to w przerwie od pracy zrobiłem krótki test. plus minus 2-3 minuty różnicy względem tego co widziałem na ekranie komputera. Ponieważ jest wersja tego ustrojstwa na telefon to może kiedyś wypróbuję na jakiejś dłuższej trasie. Może być wygodne jeśli w miarę szybko program będzie łapał dane. Rozkład jazdy już nie potrzebny.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 27 Maj 2015, 01:06 »
Mam wrażenie że to działa tylko w mazowieckim... nigdzie indzie pociagów mi nie wyswietla.

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
« 27 Maj 2015, 06:10 »
Mam wrażenie że to działa tylko w mazowieckim... nigdzie indzie pociagów mi nie wyswietla.
Trzeba z listy wybrać interesujące ciebie wojewówdztwo. Przesuwanie mapy nie wystarcza.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 27 Maj 2015, 09:52 »
Ja wybrałam inne województwa i nic nie wyświetlało, ew. tylko mazowieckie pociągi.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 27 Maj 2015, 12:19 »
U mnie to samo ale cóż to PKP. 2 tygodnie nigdzie nie jeździłem może pozbyli się ostatnich torów na śląsku.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2015, 17:19 __ »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum