Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378297 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 27 Maj 2015, 14:50 »
Premier Ewa Kopacz, w towarzystwie minister Wasiak i prezesa PKP Intercity właśnie zapowiedziała, że z okazji Dnia Dziecka od soboty do poniedziałku dzieci pojadą pociągami Intercity za darmo.

E:
30 i 31 maja oraz 1 czerwca br. dzieci i młodzież do 16 roku życia będą mogli bezpłatnie podróżować. Specjalna oferta „Dzień Dziecka z PKP Intercity” będzie obowiązywać w klasie 1. i 2. dowolnego pociągu Express InterCity Premium (EIP), Express InterCity (EIC), InterCity (IC) i Twoich Linii Kolejowych (TLK).

http://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/aktualnosci/pkp-intercity-na-dzien-dziecka.html
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2015, 16:42 yoshko »

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 27 Maj 2015, 14:55 »
Chyba, że chciałby by przewieźć rower ;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 27 Maj 2015, 18:36 »
Ja wybrałam inne województwa i nic nie wyświetlało, ew. tylko mazowieckie pociągi.

A mi pomorskie wyświetlało.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 28 Maj 2015, 09:50 »
Pytanko :
jeżeli zakupie bilet turystyczny na weekend czerwcowy, to jaki bilet na rower ? mam go kupować w każdym pociągu do którego wsiądę ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 28 Maj 2015, 10:27 »
W przewozach regionalnych kupujesz bilet na rower, który obowiązuje w czasie ważności biletu do którego został zakupiony czyli na cały weekend kupujesz jeden bilet.
Z ostatnimi problemami z konduktorami informuję, że taki bilet kosztuje 7 zł i nie powinien być opisany jako TAM.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 28 Maj 2015, 10:42 »
hmm, a nie ten :
biletu na przewóz roweru ze zryczałtowaną opłatą za 10 zł (bez określonej relacji) zakupionego:
 do Biletu turystycznego
ja się gubię w tym gąszczu...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 28 Maj 2015, 12:48 »
Jeśli jedziesz do Czech to tak. Ostatnio dostałem w kasie bilet za 10 zł i musiałem walczyć by nie kupować ponownie za 7 zł u konduktora :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 28 Maj 2015, 19:25 »
znalazłem coś takiego:
http://www.vagonweb.cz/razeni/razeni.php?zeme=PKPIC&kategorie=TLK&rok=2015

dane wydają się świeże i na bieżąco aktualizowane, jak się to ma do rzeczywistości nie wiem, ale fajna sprawa wiedzieć czy wagon rowerowy jest, jakiego typu i  w którym miejscu składu pociągu

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 28 Maj 2015, 20:07 »
Sam z tego korzystam, jest dosyć aktualne, nie ma wszystkich składów niestety, a ostatnią aktualizację można podejrzeć w widoku danego składu ;)
Co do miejsca wagonu rowerowego można też na szybko podejrzeć w zestawieniu pociągów intercity - jest tam rozłożony graficznie cały skład i umiejscowienie przedziału/wagonu dla rowerów.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Maj 2015, 20:12 »
fajna sprawa wiedzieć czy wagon rowerowy jest, jakiego typu i  w którym miejscu składu pociągu

Takie informacje są też na stronie PKP Inttercity:
http://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/pociagi-i-stacje/zestawienia-pociagow.html

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
« 2 Cze 2015, 18:18 »
Nie mam doświadczenia w podróżowaniu z rowerem w pociągu, więc może ktoś bardziej obeznany mógłby wyjaśnić mi jak to działa: muszę dostać się ze stacji Zamość do stacji Leszno, przyjazd w piątek 12 czerwca po południu. Wstępnie ustaliłem, że wyjadę dzień wcześniej z Zamościa do Lublina pociągiem obsługiwanym przez Przewozy Regionalne np. o godz. 16:04. To jest szynobus na mało popularnej trasie, więc liczę, że nie będzie problemu z kupnem biletu dla mnie i na rower u konduktora. Dalej przenocuję u siostry w Lublinie i piątek 12 czerwca wsiądę w pociąg TLK Intercity bezpośrednio z Lublina do Poznania, odjazd 6:25, przyjazd 12:03. Tylko jak kupić bilet na ten pociąg przez internet? Teoretycznie dla siebie mogę kupić, ale co z rowerem? Czy to prawda, że bilet na rower można kupić tylko w kasie? Jeżeli tak, to jak to najlepiej rozegrać? Tutaj jest zestawienie pociągów z Lublina: http://www.intercity.pl/pl/dokumenty/zestawienia%20poci%C4%85g%C3%B3w/od-26-04-2015/lublin-14-05-2015.pdf - co w sytuacji jeżeli przez internet kupię miejsce siedzące np. w wagonie 11 a później w kasie dokupię bilet na rower a wagon rowerowy ma numer 17, to gdzie powinienem siedzieć?

Przy okazji może ktoś będzie miał pomysł jak wydostać się z Leszna do Świnoujścia w niedzielę 14 czerwca? Oczywiście też z rowerem. Ja znalazłem pociąg Intercity do Szczecina wyjazd o 12:34, dalej przesiadka i o godz. 17:07 odjazd REGIO do Świnoujścia, przyjazd 18:52. Tylko jak tutaj wygląda sprawa z przewozem roweru?
Drugie alternatywne połączenie, to wyjazd z Leszna bezpośrednim TLK do Świnoujścia o godz. 01:43. Tylko tutaj jest ten problem, że to pociąg nocny, a ja jadę sam, więc trochę boję się. No i jest też problem co robić w Lesznie do prawie 2 w nocy.
Może ktoś ma inny pomysł jak to rozegrać? Bo plan jest taki, że w niedzielę 14 czerwca niedaleko Leszna kończy się weekendowe spotkanie branżowe na której będę i chcę dalej przedostać się do Świnoujścia aby przejechać rowerem wzdłuż wybrzeża (albo dalej). Właściwie, to nie muszę spać w Świnoujściu, nie chciałbym też opuszczać branżowej imprezy w niedzielę rano. Trochę zamotałem, ale liczę, że zrozumiecie ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 2 Cze 2015, 18:24 »
U konduktora możesz, bez opłaty za wystawienie, kupić bilet na rower:
http://www.intercity.pl/pl/site/niezbednik-podroznego/gdzie-kupic-bilet/internet/najczesciej-zadawane-pytania.html

W zasadzie możesz sprawdzić zestawienie wagonów, kupić bilet w odpowiednim wagonie i dokupić potem na rower. Ale mi jeszcze nigdy nie udało się skorzystać z opcji Rezerwacja wskazanego miejsca. Zawsze dostaję błąd, że nie ma takiego wagonu i miejsca.

Marek

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
« 2 Cze 2015, 18:30 »
Czy w pociągach TLK Intercity można przewozić rower tylko w wagonach do tego przeznaczonych? Jak sprawdzić ile jest miejsc na rower w danym pociągu?

Offline Mężczyzna GrzegorzS.

• Miasto: żyrardów
  • Na forum od: 18.05.2014
« 2 Cze 2015, 19:49 »
i chcę dalej przedostać się do Świnoujścia aby przejechać rowerem wzdłuż wybrzeża (albo dalej).
Czy zamierzasz nocować w namiocie? Jeśli tak, to ja na twoim miejscu darowałbym sobie dojazd pociągiem do Świnoujcia. Ja osobiście w zeszłym roku, nocowałem na campingu Marina w Szczecinie. Stąd wystartowałem rowerem do Świnoujścia i dalej na wschód, aż do Helu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum