Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378312 razy)

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 19 Cze 2015, 20:47 »
Czy w tzm pociagu: http://rozklad-pkp.pl/pl/ti?trainlink=125916/347319/422758/169407/55&ld=s33&seqnr=3&ident=9v.02751433.1434727420&date=20.06.15&station_evaId=5100028&station_type=dep&journeyStartIdx=9&journeyEndIdx=27&backLink=tp& mozna naprawde przewiesc rower? Nie wierze ˝tym ku... jak psom˝(z polskich kolei) dlatego sie pytam Was. Ktos tak jechal?
Wracałem tym pociągiem po odpuszczeniu sobie jazdy na Maratonie Podróżnika. Był wagon z przedziałem na trzy rowery.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 19 Cze 2015, 21:02 »
wracałem tym pociągiem też z MP - wagon jest, 3 miejsca

rowerów było 6, tak więc nikt nie panuje nad ilością sprzedawanych biletów...

Czekałem do chwili aż sam zainteresowany napisze, ale jakoś do tej pory tego nie zrobił więc opiszę ja. Razem ze mną jechał też Pająk i to o niego chodzi (ja bilet kupiłem 2 tyg. wcześniej).
Mianowicie.
Jak wiadomo - w godz. 0.00-1.00 trwa odwieczna „przerwa techniczna” w systemie rezerwacji PKP. A to oznacza, że nie kupimy wtedy żadnego biletu. Pociąg był spóźniony jakieś 40-45 minut i przyjechał już po 1.00, ale biletu kupić już się nie dało bo przecież pociąg już planowo odjechał...

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 29 Cze 2015, 22:26 »
Do bazy wiedzy, bo szukając nie znalazłem.

Kupując Bilet Podróżnika (czyli TLK i IC w weekend), w odróżnieniu od weekendowego biletu PR, trzeba mieć wykupiony bilet na rower na każdy przejazd. Nie jest to nigdzie wprost napisane, a pani w kasie uległa mojej sugestii i oddała pieniądze za drugi bilet na rower, że niby jeden wystarczy. Po dokładnym sprawdzeniu - trzeba mieć bilet na każdą relację. Ma to pewien sens, taki jest system rezerwacji IC, że po wypełnieniu puli rowerów teoretycznie dalszych nie sprzedają, jak zresztą napisał kolega powyżej.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Cze 2015, 23:55 »
Bilet na przewóz rzeczy, roweru lub psa uprawnia do jednorazowego przewozu w relacji na nim określonej.
Bilet jest ważny od daty i godziny odjazdu pociągu ze stacji wyjazdu do daty i godziny przyjazdu pociągu do stacji
przeznaczenia, wskazanych na bilecie.

Krótko mówiąc, że jeśli w kasie kupujesz bilet z miasta A do B i nawet jak masz przesiadkę w mieście C to w kasie kupujesz jeden bilet na rower z miasta A do B.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 30 Cze 2015, 05:17 »
Przy przejazdach jednorazowych jest to proste, ale co jest jedną relacją przy bilecie podróżnika?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Cze 2015, 07:12 »
Tak samo bo w Intercity przy zakupie biletu na rower  musisz podać skąd dokąd jedziesz. Jednak w odróżnieniu od PR po zakończeniu podróży musisz się zapatrzeć w kolejny bilet na rower na nowy odcinek. Gorzej jest jak kupujesz u konduktora, bo on może Ci sprzedać bilet tylko na pociąg, którym aktualnie jedziesz.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 6 Lip 2015, 13:25 »
informacyjnie:
do Pendolino nie da się kupić bilety na rower "bo już wszystko sprzedane" a w pociągu nie ma ani jednego roweru.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 6 Lip 2015, 17:34 »
Słuchajcie - zdębiałem.
W Gnieźnie na dworcu PKP (hol poczekalni - kasy, rozkład jazdy) nie można prowadzić roweru  :lol:
Dlaczego ?
bo podłoga się brudzi  :lol:

*w ostatnią sobotę było 30-34 stopnie - bez deszczu.

Tak stwierdził pan z napisem "Ochrona Kolei".
Jeśli ktoś dysponuje kamerką i będzie się przesiadał w Gnieźnie to polecam nagrać - materiał na YT - bezcenny!  :lol:

Pan oczywiście budził grozę groźnym głosem, czarnymi okularami oraz... wiekiem.. na oko >60 lat.
Z dalszej rozmowy wynikło że chyba zbyt do serca wziął sobie regulamin który mówił że rowerem po peronach jeździć nie wolno. Niestety nie odróżnił rowerzysty od piechóra.

Wiem - brzmi nieprawdopodobnie - też zdębiałem. ;D

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 6 Lip 2015, 17:40 »
Z tego co się orientuje to jakiś czas temu istniał przepis, ze roweru nie można wprowadzać na dworzec kolejowy ale już nie działa. Ale Wielkopolska to już nie część Niemiec i tu wszystko jest możliwe :)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 6 Lip 2015, 18:31 »
Mnie w zimie wyrzucili z dworca w Wejherowie, więc nie tylko w Wielkopolsce takie rzeczy.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 6 Lip 2015, 19:04 »
Naprawdę wydaje mi się, że zostaliście zaatakowani na podstawie nie aktualnego przepisu...ale Prusy Zachodnie to już nie część Niemiec i tu wszystko jest możliwe ;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Online Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Lip 2015, 22:04 »
Myślałem, że odzyskanie kasy w takim przypadku (posiadałem wydruk płatności kartą) to czysta formalność - a tymczasem guzik z tego, trzeba wypełniać długi formularz reklamacyjny, na którego rozpatrzenie PKP ma aż 30 dni.
Cashback Chargeback z banku będzie szybszy i to oni będą zajmować się użeraniem z operatorem biletomatów.
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2015, 23:29 globalbus »

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 6 Lip 2015, 23:25 »
To akurat zupełnie inna usługa.

Wilk powinien skorzystać z usługi chargeback od wydawcy karty.
Skuteczne ale czasami też lubi się przedłużać.

Online Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Lip 2015, 23:28 »
tfu, oczywiście, że chargeback. Już się poprawiam

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat