Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378363 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 26 Wrz 2015, 15:19 »
A rozmowa dwóch osób w pociągu to też jest chamstwo? Bo chyba przeszkadza tak samo jak gadanie przez telefon?

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 27 Wrz 2015, 16:59 »
W tym roku w lipcu jechalem Wrocław - Warszawa nocnym. Cały wagon rowerowy (ten starego typu). Super sprawa, ale na cały wagon było 2 rowerzystów. W kasie podobno pociąg był cały zarezerwowany i nie sprzedawali biletów, a wagon rowerowy pusty :) Konduktor ludziom mówił, aby szli do pierwszego wagonu rowerowego jak nie mają miejscówki, bo tam dużo miejsc. Taka sytuacja z systemami, ale zrozumiała, bo miejscówki były jak się kupowało bilet z rowerem. Wcześniej na tej trasie jeździł wagon z miejscami na 3 rowery (jeden przedział przerobiony na rowery).

Mi było wygodnie, bo się nawet wyspałem na siedzeniach na leżąco.

Powrót z Przemyśla do Wrocławia. Nowe wagony intercity. Miejsc na rowery z 10-14 - dla mnie super. Było mega gorąco, w pociągu klima, po 8 godzinach jazdy wyszedłem wypoczęty. Wcześniej na tej trasie jeździłem wielokrotnie bez roweru i w starych wagonach. To była mordęga.

Fajnie, że pojawiają się nowe pociągi i nowe wagony. Klimatyzacja to zbawienie i też nie spotkałem się, aby była zepsuta.

Szkoda tylko, że w nowych pociągach nie zawsze jest tych ~10 miejsc na rowery. Przykład z dzisiaj ze zmodernizowanego EZT - wsiadam z rowerem, 4 wieszaki, jeden rower, reszta miejsc zajęta przez siedzących. Miałem tylko 20 min jazdy, więc postałem w przejściu, ale gdyby było trzeba jechać dłużej, to musiałbym wyprosić ludzi z tych miejsc.
W szynobusach też nie zawsze są miejsca na rowery..
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 27 Wrz 2015, 17:12 »
P.S. taka sprawa z całym wagonem rowerowym - powrót z majówki z Suwałk do Warszawy 2014 :-)

to było jeszcze przed przyjazdem na dworzec w Białymstoku, po Białymstoku rowery upchane zostały jeszcze piętrowo do części wagonu...

--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 27 Wrz 2015, 22:45 »
Dzisiaj zetknąłem się z dziwnym podejściem do roweru, a może wcale nie dziwnym tylko takie jest?

Nowo wyremontowany dworzec, a praktycznie tylko elegancka poczekalnia z klimą i toaletami, bo kas brak. Siedzę sobie w nowym przeszklonym słonecznym pomieszczeniu, wchodzi sprzątaczka i zwraca uwagę że tu rowerów nie można wprowadzać. Mając chwile czasu przeczytałem regulamin dworca i jest tam tylko że na terenie wszystkich miejsc dworca nie mozna jeździć rowerem, ale o wprowadzaniu nic nie ma. Czyli rower brudzi i jest groźny.
Czemu to rower kojarzy się źle, nie wiem. Opony wózków i podeszwy butów są tak samo brudne jak opony roweru (vide: Gniezno i problem z wyremontowaną posadzką).

Dalszy ciąg groźności roweru zaraz po wejściu do pociągu. Po oparciu o dwa już jadące odszedłem ulokować bagaż, by zaraz wrócić do roweru. Już pani z wózkiem interweniuje u konduktota że rower źle oparty, a tutaj przecież (w wózku) jedzie dziecko (!) i coś może się stać.

A co do systemów wieszaków, to nie można tak jak w Niemczech? Składane krzesełka przy każdym wejściu (głowy nie dam, ale kilka na pociąg miejski w Berlinie) i miejsce na rowery, bagaże i wózki jak jadą. Zawsze trzeba wyważać otwarte drzwi i to jeszcze z mizernym skutkiem.

Edit. Nowy dworzec otwarto dwa tygodnie temu, może to taka nadwrażliwość żeby od razu nie zdewastować.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2015, 09:56 CRL »

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 28 Wrz 2015, 09:43 »
Jeździsz w dzień czy w nocy?

... w starych wagonach idealnie się kimało, w nowych to jest koszmar.

Teraz jeżdżę głównie w dzień.

Co z tego, że w starych idealnie się kimało jak mogło się to skończyć utratą części, o ile nie całego dobytku? :) To zresztą kolejna przewaga bezprzedziałówek, bo tam wszystko widać i ciężko o głupiego, który próbowałby w takich warunkach coś ukraść...

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 19 Lis 2015, 18:54 »
Co powinno znaleźć się w idealnym wagonie? Jak powinien wyglądać? Ruszają konsultacje klientowskie PKP Intercity!

Jak powinien wyglądać idealny wagon? Z przedziałami czy bez? Który z elementów wyposażenia jest najważniejszy? – o to m.in. zapyta swoich pasażerów PKP Intercity w ramach rozpoczynających się konsultacji społecznych. Swoimi opiniami i propozycjami podzielą się osoby podróżujące z dziećmi, osoby z różnymi niepełnosprawnościami, rowerzyści, użytkownicy portalu społecznościowego i konduktorzy.
W pierwszym etapie konsultacji pasażerowie będą mogli zgłaszać do 26 listopada 2015 roku pomysły na profilu społecznościowym przewoźnika „PKP Intercity. Pociąg do podróży”. W kolejnym, zorganizowane zostaną panele fokusowe dedykowane różnym grupom podróżnych. O rozwiązaniach, które zwiększą komfort korzystania ze zmodernizowanych wagonów, przewoźnik porozmawia z osobami niepełnosprawnymi, rodzinami z dziećmi, konduktorami czy miłośnikami kolei. Swoje pomysły zgłoszą również rowerzyści.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 21 Lis 2015, 20:54 »
Od grudnia Koleje Mazowieckie zaczną jeździć do Krakowa i Gdyni. Niestety na razie tylko w łikendy.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,19220764,nowa-konkurencja-dla-intercity-i-polskiego-busa-na-glownych.html?biznes=local#BoxBizLink

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 5 Gru 2015, 19:58 »
Ostatnio w radiu mówili, że PKP planuje do końca 2017 wyremontować ponad 400 wagonów. Mają one być przystosowane dla osób niepełnosprawnych i rowerzystów. Modernizowane będą wejścia i specjalna przestrzeń dla rowerów (może wreszcie nie trzeba będzie się przeciskać przy kibelku).
Trzymam kciuki bo może wreszcie będzie się podróżować w bardziej cywilizowanych warunkach :)

« 5 Gru 2015, 21:05 »
Słyszałem o wagonach "combi":

wagon uniwersalny (Combi) - wagon skupiający wszelkie dodatkowe funkcje na jakie jest zapotrzebowanie w pociągach PKP IC: wejścia przystosowane dla osób niepełnosprawnych, przedział dla osób niepełnosprawnych oraz ich opiekunów, przedział dla matki z dzieckiem, przedział dla konduktorów, miejsce do transportu rowerów, nart, większego bagażu, toaleta przystosowana dla osób niepełnosprawnych, zamontowane automaty do napojów, kanapek, itp.

Czytaj więcej: http://m.inforail.pl/pkp-intercity-planuja-dwa-nowe-typy-wagonow_more_77955.html

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Gru 2015, 22:03 »
Na facebookowych konsultacjach była nawet jakaś wizualizacja, choć myślałam że combo to tylko po to, by przedstawić wszystkie typy udogodnień na raz a nie że taki wagon ma być  :o

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 5 Gru 2015, 22:56 »
Trochę więcej o samym COMBI tutaj:
http://inforail.pl/taborowe-nowosci-pkp-intercity-wagon-combi_more_78293.html

Zapowiada się ciekawie. Niewątpliwym plusem dla mnie będzie odseparowanie przedziału sportowego w całości od większości podróżnych - matce z dzieckiem i osobie niepełnosprawnej znacznie mniej przeszkadzamy (mam na myśli mentalność), bo same dobrze wiedzą o tym, jak ciężko jest być "innym" podróżnym. A teoretycznie tylko takie osoby będą miały tam przydzielane miejsca w systemie biletowym (pewnie dopóki nie wykupią się wszystkie miejsca w sąsiednich wagonach).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Gru 2015, 23:40 »
Urzekły mnie mobilne piaskownice...
A w sumie to i tak wszystko jedno, bo te wagony na razie mają pójść tylko między ważniejszymi miastami, a mnie z Łodzi do trasy Kielce-Lublin daleko, więc i tak nie skorzystam.

« 5 Gru 2015, 23:41 »
Na tej wizualizacji widzę miejsce na rowery, ale nie widzę miejsca dla rowerzystów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Gru 2015, 01:39 »
Bo przecież nikt nie narzekał na brak miejsc dla rowerzystów, tylko dla rowerów, a PKP robi to o co proszą pasażerowie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum