Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378381 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 9 Kwi 2016, 21:54 »
Jedź.
Nie zostawiaj roweru bez opieki i pamiętaj, że między stacjami nikt ci na nim nie odjedzie.

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
« 9 Kwi 2016, 22:05 »
Może takie coś pomoze:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5352825305

Myślę że w nocnym pociągu z włączonym alarmem wstrząsowym może być zabawnie :-D
pozdrawiam,
Paweł

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Kwi 2016, 00:26 »
Potrzebuje małej rady w sprawie bezpieczeństwa podróży z rowerem. Bardzo wstępnie zaplanowałem urlop pod koniec lipca w miejscowości Densa pod Harrachovem. Chciałbym pojeździć trochę po górach. Problem w tym, że mieszkam w Gdańsku. Transport kolejowy ogarnięty. Godziny ładnie się zgrywają. Przesiadki też, ale... obawiam się o 10h podróż z Gdańska do Jeleniej Góry. Jest to nocny pociąg a ja jadę sam.

Rower nie należy do tanich. Dwukrotnie doświadczyłem też kradzieży i nie wiem czy samo przypięcie roweru wystarczyłoby.

Odradzacie taką nocną podróż czy może mam być spokojniejszy i wybrać się na taki górski urlop?
Gdańsk 22:20? W lecie często rowerzyści przyjeżdżają z całej Polski do nas. Czasami dają pociągi z przedziałem z okienkiem na rowery. Wtedy można się umówić na pilnowanie rowerów. Zawsze jak się obawiasz, możesz przesunąć przejazd na godziny dzienne z jedną przesiadką, trochę straty czasu, ale przynajmniej sam będziesz pewny, że będziesz miał na czym jechać ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 10 Kwi 2016, 09:29 »
Czasami dają pociągi z przedziałem z okienkiem na rowery.

Jeśli jest to przedział rowerowy starego typu, zawsze jest okienko (przez które widać głównie kierownicę).

Ja bym się specjalnie nie obawiał (jechaliśmy z Pająkiem tym pociągiem na zlot w zeszłym roku). Jeśli nie pozostawisz roweru bez opieki beztrosko śpiąc (chociaż i pewnie wtedy), raczej nic Ci i jemu nie grozi.
Z naciskiem na "raczej", bo przecież nigdy nie znasz dnia ani godziny - raz możesz zostawić rower bez opieki i nic się nie stanie, innym razem możesz paść ofiarą zwykłego napadu, wtedy czuwanie i obrona własną piersią nie pomoże.

Offline Mężczyzna marog6

• Miasto: Gdansk, Pomerania, Poland
  • Na forum od: 09.11.2014
« 10 Kwi 2016, 11:40 »
@Jelona, 21:52 w obecnym rozkładzie i 7:55 w Jeleniej Górze. Takim wagonem rowerowym przedzielonym pół na pół z miejscami dla ludzi także miałem okazje jechać. Fajna sprawa.

Prawdopodobnie w lipcu raczej spotkam sytuacje w której rowerów będzie cały wagon i żeby ktoś wygrzebał akurat mój z gąszczu dokładanych kolejnych musiałby się postarać. No nic. Jeszcze do końca czerwca mam czas na rozmyślanie. :) Dzięki za odpowiedzi.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Kwi 2016, 20:18 »
Ja już spojrzałam na nowy rozkład, bo w czerwcu się zmienia ;) Nie bój żaby.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Kwi 2016, 15:53 »
Nie udało mi się kupić biletu na rower na Pendolino przez internet, ani dokupić w kasie ("bo nie ma i się nie da" - bilet kupiony na miesiąc w przód). Ktoś ma doświadczenia z kupowaniem u konduktora w Pendolino, lub awanturowaniem się jeśli miejsc zabraknie, lub w ogóle nie przyznawaniem się do roweru? :) Trasa Warszawa-Kraków, więc nikt mnie nie wyrzuci :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 13 Kwi 2016, 16:10 »
Zasadniczo, regulamin nie pozwala na kupowanie biletu w Pendolino, ale nie wiem, jak jest z biletem na rower. Na wbicie się na krzywy ryj bym nie liczył, bo bilety są sprawdzane przed wejściem do pociągu, te pociągi mają nieprzeciętnie dużo konduktorów.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Kwi 2016, 16:23 »
Chyba żartujesz, jechałem już kilkanaście razy Pendolino i jeszcze nigdy mi nie sprawdzali biletu przed wejściem. To że nie da się kupić biletu u konduktora to wiem, pytanie jak jest z biletem na rower.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 13 Kwi 2016, 16:51 »
Hm, dośc dawno jechałem, widocznie się zmieniło.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 13 Kwi 2016, 17:57 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2017, 19:44 PABLO »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 13 Kwi 2016, 17:59 »
Ja byłem świadkiem wypisywania kary 600 zł pani, która miała bilet na inny kurs.

Przed wejściem nie sprawdzają, ale nie ma możliwości kupna biletu (jakiegokolwiek) na pokładzie.
Dotyczy to również np. bezpłatnej miejscówki do biletu sieciowego.

Jeśli chodzi w ogóle o kupno biletu na rower (na pendolino) razem z biletem na przejazd, to w kasie nie ma żadnego problemu, o ile są miejsca.

P.S. Aha, jeśli chodzi o bilety na rower w IC w ogóle, to albo kupujemy komplet przez internet, albo w kasie. Nie ma możliwości dokupienia w kasie biletu na rower do biletu na przejazd kupionego w internecie.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2016, 18:05 Turysta »

Lester

• Gość
« 16 Kwi 2016, 09:38 »
W przyszłym tygodniu jadę nocnym pociągiem z Warszawy do Świnoujścia. Próba zakupu biletu na kuszetkę i jednocześnie przewóz roweru na ten pociąg jest niemożliwa zarówno przez internet jak i w kasie dworcowej. Miła pani z okienka powiedziała, że rower ma być pod opieką podróżnego i w związku z tym podróżny ma siedzieć tylko w przedziale do tego przeznaczonym !
Kupiłem więc bilet na kuszetkę, a bilet na rower będę próbował kupić u konduktora. Czy mogą mnie spotkać jakieś niemiłe niespodzianki, tzn. czy konduktor może mi odmówić przewozu roweru ?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 16 Kwi 2016, 10:13 »
Na pewno nie przewieziesz go w wagonie kuszetkowym.

blondas

• Gość
« 16 Kwi 2016, 10:17 »
Czy mogą mnie spotkać jakieś niemiłe niespodzianki, tzn. czy konduktor może mi odmówić przewozu roweru ?
Wracaliśmy z Duszą takim niby sypialnym, choć miał też normalny wagon. W kasie otrzymaliśmy informację żeby zapytać kierownika pociągu czy nas zabierze z rowerami. Zabrali nas trochę z łaską i tanio to nie było (na bank nie 9 zł za rower i kolejną 10 za wypisanie biletów). Rowery jechały jako bagaż "specjalny". A ponieważ musiałem wrócić to zapłaciłem i tyle.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum