Na pewno nie przewieziesz go w wagonie kuszetkowym.
Natomiast trzeba pamiętać, jak pisałem wyżej, że nie da się w kasie dokupić biletu na rower do biletu na przejazd kupionego w internecie. Dotyczy to wszystkich pociągów PKP Intercity.
9. Oprócz należności, o których mowa w ust. 8, konduktor pobiera opłatę za wydanie biletu w pociągu. Opłaty tej nie pobiera się: [...] od osoby: [...] posiadającej:e) która posiada bilet na przejazd zakupiony za pośrednictwem systemu e-IC, BILkom lub biletomatu, w razie wystawienia: biletu z ulgą 100% dla dziecka(-ci) podróżującego(-ych) z tą osobą, biletu na przewóz rzeczy, roweru lub psa,
4. Opłaty konduktorskiej nie pobiera się od osoby:[...] posiadającej:h) bilet na przejazd zakupiony:− poprzez serwis e-IC, system BILkom, która nabywa bilet na przewóz rzeczy, psa,
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Nie zapomnę jak w Austrii na widok dużej grupy rowerzystów na peronie, konduktor opróżnił cały wagon (bezprzedziałowy, jak w EZT) i wpuścił tam rowerzystów. Wszystko można, zależy od podejścia.
W przyszłym tygodniu jadę nocnym pociągiem z Warszawy do Świnoujścia. Próba zakupu biletu na kuszetkę i jednocześnie przewóz roweru na ten pociąg jest niemożliwa zarówno przez internet jak i w kasie dworcowej. Miła pani z okienka powiedziała, że rower ma być pod opieką podróżnego i w związku z tym podróżny ma siedzieć tylko w przedziale do tego przeznaczonym !Kupiłem więc bilet na kuszetkę, a bilet na rower będę próbował kupić u konduktora. Czy mogą mnie spotkać jakieś niemiłe niespodzianki, tzn. czy konduktor może mi odmówić przewozu roweru ?