Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378393 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 22 Kwi 2016, 23:52 »
Firma, o dość słabej opinii, zajmująca się kontrolowaniem biletów.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 25 Kwi 2016, 13:31 »
Sytuacja z wczoraj:

Wpadamy na dworzec Częstochowa Stradom. Okazuje się, że za 5 minut mamy pociąg. Proszę o dwa bilety normalne i dwa na rowery. W odpowiedzi słyszę: "W pociągu nie ma już miejsc. Mogę panu sprzedać bilet bez gwarancji miejsca siedzącego a o tym czy przewieziecie państwo rowery zadecyduje kierownik pociągu, bo wszystkie wieszaki rowerowe są już zajęte."

Pytam o miejsca w kolejnym pociągu za 3 godziny. Sytuacja identyczna.

Dowiaduję się też, że w razie niepowodzenia mogą łaskawie przyjąć bilet z powrotem, z potrąceniem opłaty manipulacyjnej w wysokości 15zł.

Gdy poruszam temat, że na kurs w niedzielę wieczorem można by dołączyć dodatkowe wagony, pani ze zdenerwowaniem odpowiada: "To jest pociąg pasażerski a nie towarowy. Służy do przewozu ludzi, nie rowerów." Nieważne, że miejsca na pasażerów też się skończyły. Nie przetłumaczysz betonowi. Odjazd zaraz, więc po wymianie trzech zdań ucinam sprzeczkę i domagam się by pani kontynuowała przerwany wydruk.

W pociągu istotnie tłum, przedział rowerowy obstawiony ludźmi ale żadnego roweru nie widać poza naszymi i jeszcze jednym, który też pojawił się w Częstochowie. Sytuacja nie zmienia się do Wrocławia, wieszaki jadą puste. Uprzejmy kierownik sprzedaje nam bilety na rowery i wspólnie ustalamy, że w systemie najprawdopodobniej część miejsc siedzących w wagonie rowerowym powiązana jest z wieszakami. Jeśli zostaną sprzedane (w ostatniej kolejności w pociągu), to system również twierdzi, że wieszaki są zajęte.

Dwa dni wcześniej, gdy jechaliśmy z Wrocławia do Sieradza i na dworcu, 20 minut przed odjazdem, natknęliśmy się na godzinnej długości kolejkę, musieliśmy wsiąść do Darta bez biletów. Kupiliśmy je na pokładzie. Konduktor odpuścił nam opłatę dodatkową, zainkasował za bilety nasze i rowerowe ale tych drugich nigdy nie wydrukował. Uznałem to za pozytywną elastyczność w obliczu sztywnego systemu ;)

Parę doświadczeń z ostatnich przejazdów Intercity:
  • Zrobiło się drogo. Poza promocjami "tani międzymiastowy" ceny są już trochę nieprzyzwoite jak na Polskę.
  • Obsługa w pociągu jest bardzo uprzejma, pomocna i ma ludzkie podejście. Tydzień wcześniej interwencja u pani konduktor pozwoliła odzyskać GPS, który pozostawiłem w poprzednim pociągu (potem z kolei Keto jeszcze szybciej mi go odesłał z Bydgoszczy).
  • Obsługa na dworcach bywa różna. Stradomia nie polecam, tym bardziej że znudzony ochroniarz chciał nas wygonić z poczekalni z rowerami, twierdząc że mają one stać przy stojaku na zewnątrz podczas gdy my kupujemy bilety. Powiedziałem mu, że nie zamierzam zostawiać bagażu na zewnątrz ale ten nadal coś gderał. Generalnie zrobiliśmy sporą aferę na tym dworcu.
  • Nowe Darty są ciasne i mało wygodne. Przez okno widać tylko jak się siedzi, automatyczne drzwi co chwilę kogoś popychają albo przycinają, miejsca na rowery są dość ciasne i można na nie liczyć w zasadzie tylko na początkowej stacji bo potem zostaną zajęte bagażem lub pasażerami (z tego co widzę, są Darty z różnym układem wewnątrz).
  • Bilety w weekendy trzeba kupować ze sporym wyprzedzeniem, żeby oszczędzić sobie stresu i dodatkowych opłat. IC nie nadąża ilością wagonów za popytem.
  • W WARSie jest smacznie ale dość drogo.
  • Tęsknię za tanim IR z "kiblami" EN57.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Kwi 2016, 13:41 »
Jeśli zostaną sprzedane (w ostatniej kolejności w pociągu), to system również twierdzi, że wieszaki są zajęte.

Tak jest. Jak jeżdżę bez roweru i miejscówki idę do przedziału rowerowego (jeśli istnieje), który praktycznie zawsze jest pusty, chyba, że dosiądzie się ktoś też bez miejscówki.

Zrobiło się drogo. Poza promocjami "tani międzymiastowy" ceny są już trochę nieprzyzwoite jak na Polskę.

Kupuj 2 tygodnie wcześniej będziesz miał 30% taniej. Poza tym warto kupować bilety weekendowe. (zwłaszcza na zbliżają
cy się weekend majowy)

Tęsknię za tanim IR z "kiblami" EN57.

Ja nie tęsknię bo jeżdżę po taniości korzystając z Regio. :)

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
« 25 Kwi 2016, 13:49 »
    Sytuacja z wczoraj:

Wpadamy na dworzec Częstochowa Stradom. Okazuje się, że za 5 minut mamy pociąg. Proszę o dwa bilety normalne i dwa na rowery. W odpowiedzi słyszę: "W pociągu nie ma już miejsc. Mogę panu sprzedać bilet bez gwarancji miejsca siedzącego a o tym czy przewieziecie państwo rowery zadecyduje kierownik pociągu, bo wszystkie wieszaki rowerowe są już zajęte."

• Tęsknię za tanim IR z "kiblami" EN57.

Też tak z Pączkiem mieliśmy. Jak zapytaliśmy pani konduktor czy jest przedział rowerowy, czy mamy iść na koniec składu, to patrzyła na nas z otwartą buzią i nic... Chyba miała ciężką sobotę ;)
    Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
    • Miasto:
    « 25 Kwi 2016, 14:03 »
    Poza tym warto kupować bilety weekendowe. (zwłaszcza na zbliżający się weekend majowy)

Jakoś ta super promocja nigdy mi się nie opłaciła. Albo jadę w jedną stronę albo nie mieszczę się w weekendzie.

Ja nie tęsknię bo jeżdżę po taniości korzystając z Regio.

Z Wrocławia trudno coś poskładać z Regio. W zasadzie warto tylko w stronę Poznania bo tam są jeszcze dostępne przesiadki. Na Opolszczyźnie liczba połączeń spadła, na Śląsku KŚ wygoniły PR dość skutecznie.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
    • Na forum od: 08.12.2013
    « 25 Kwi 2016, 15:54 »
    Gdy poruszam temat, że na kurs w niedzielę wieczorem można by dołączyć dodatkowe wagony, pani ze zdenerwowaniem odpowiada: "To jest pociąg pasażerski a nie towarowy. Służy do przewozu ludzi, nie rowerów." Nieważne, że miejsca na pasażerów też się skończyły. Nie przetłumaczysz betonowi.

Ta kobiecina drukująca bilety w kasie ma taki sam wpływ na rozkład pociągów jak kasjerka w biedronce na skład ciastek... czepiasz się nieodpowiedniej osoby.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
    • Na forum od: 19.12.2011
      • Przejażdżkowe zapiski
    « 25 Kwi 2016, 17:22 »
    Obsługa w pociągu jest bardzo uprzejma, pomocna i ma ludzkie podejście. Tydzień wcześniej interwencja u pani konduktor pozwoliła odzyskać GPS, który pozostawiłem w poprzednim pociągu (potem z kolei Keto jeszcze szybciej mi go odesłał z Bydgoszczy).
    Tu to miałeś po prostu farta. Pamiętasz jak wygrałam sakwy, które potem zostawiłam niestety w pociągu? Chwilę później już ich nie było. Z obsługą to niekoniecznie ma coś wspólnego, bo też ludzie byli wtedy raczej mili.
    Za to niemiłych spotykam dużo, co parę dni temu opisywaliśmy (podróż pustą PKM do której nie wpuszczali rowerzystów).

Doczepianie wagonów to o tyle skomplikowana sprawa że zajmuje się tym chyba zupełnie inna spółka i rzekomo nie mają wagonów (taa).

Dziś jeszcze w necie pojawiły się artykuły, że od 2017 znikną ulgowe bilety dla uczniów/studentów i osób niepełnosprawnych na liniach komercyjnych. Może i mnie to nie dotyczy, ale lekko mówiąc zaskakuje.

Srajdolino jeździ, cieszmy się bo kolej się rozwija  :lol:
    « Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2016, 17:33 magda »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Kto smaruje ten jedzie.
    • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
    • Na forum od: 11.06.2009
      • Blog Yoshkowy
    « 25 Kwi 2016, 18:15 »
    Jak jechałem na Święta to chciałem kupić powrotny bilet z rowerem. Niestety w Świnoujściu się nie dało bo nie ma miejsc (pociąg bez przedziału rowerowego). W Białej Podlaskiej przy wyjeździe bez problemu dokupilem bilet na rower.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
    • Miasto:
    « 26 Kwi 2016, 00:55 »
    Dziś jeszcze w necie pojawiły się artykuły, że od 2017 znikną ulgowe bilety dla uczniów/studentów i osób niepełnosprawnych na liniach komercyjnych. Może i mnie to nie dotyczy, ale lekko mówiąc zaskakuje.

Znaczy się u prywatnych przewoźników, gdy wreszcie uwolnią rynek przewozów pasażerskich?

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
    « 26 Kwi 2016, 06:34 »
    Znaczy się w pkp np. Jeśli dany przejazd nie będzie zamawiany przez województwo czy jakoś tak, to będzie komercyjny i tam nie będą musieli wprowadzać ulg. Chociaż teraz jak googlowałam artykuły by podlinkować, to wyskakuje mi taka dyskusja: http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=1420&p=754514
    Nie chce mi się wczytywać w to o tej porze (szczególnie że i tak nie mam ulg), ale chyba to jakaś sensacja dla pismaków nie pierwszy raz wyciągana.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
    « 29 Kwi 2016, 17:36 »
    O przewożeniu rowerów SKM Trójmiasto.
    http://www.fakt.pl/trojmiasto/jak-przewiezc-rower-w-skm-podpowiada-marcin-gluszek,artykuly,630136.html
    2. Co mają zrobić rowerzyści, dla których jednośladów zabraknie miejsc w pociągu SKM?
    Jest to rzeczywiście problem. Specjalnie, aby choć w pewnej części go rozwiązać wprowadziliśmy ostatnio ważną regulację. Podróżny, który nie znalazł miejsca dla przewożonego jednośladu jest obowiązany zgłosić się do kierownika, w celu uzyskania informacji o możliwości przewozu roweru. Kierownik, może wyznaczyć osobie podróżującej z rowerem miejsce do przewozu rowerów poza miejscem oznaczonym piktogramami. Trzeba pamiętać, że za bezpieczny przewóz roweru, w sposób nieuciążliwy dla pozostałych podróżnych, odpowiedzialna jest osoba go przewożąca.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
    • Na forum od: 15.06.2011
    « 29 Kwi 2016, 19:49 »
    Pani kierowniczka tamtego pociągu powinna to przeczytać.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
    • Na forum od: 03.05.2011
      • blog podróżniczy
    « 29 Kwi 2016, 21:31 »
    Rower nie na stojaku!

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
    • Miasto: Jeteborno
    • Na forum od: 05.07.2010
    « 30 Kwi 2016, 15:07 »
    Może to jakiś sposób na obejście przepisów, podobnie jak zakładanie na siebie wszystkich ubrań w samolocie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
    « 30 Kwi 2016, 17:49 »
    - W sytuacji, gdy stojaki są zapełnione, warto rozmawiać z kierownikiem pociągu o przewozie pojazdu. Nie praktykujemy zwrotu pieniędzy za bilet. Gdy się nie uda, to niestety trzeba czekać na kolejny szynobus - opowiada Głuszek.

I se czekaj do usr... bo może któryś z kolei pociąg w końcu będzie mieć wolny wieszak. Serio...?

Całość: http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Do-PKM-ki-z-rowerem-Tak-ale-nie-zawsze-n101074.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
    Mobilna wersja forum