Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378398 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 3 Maj 2016, 16:59 »
Wrócę do tematu kuszetek i przewożenia roweru. Trochę już poczytałem, ale zawsze lepiej dopytać. Prawdopodobnie będę musiał na start MP jechać nocnym pociągiem. Dobrze by było trochę pospać, więc wybrałbym kuszetki :) Mój plan zakłada złożenie roweru, tj. wyjęcie obu kół, spuszczenie siodła, skręcenie kierownicy i zapakowanie w jakieś worki na śmieci czy coś. O 6.40 wysiądę w Kielcach, złożę do kupy i pognam na start. Jaka jest szansa, że z takim bagażem (oprócz tego będę mieć pewnie jakiś mały plecak) nie będą mi robić problemów i spokojnie uda mi się dostać do wagonu kuszetkowego?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Parker

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 06.05.2016
« 6 Maj 2016, 21:12 »
Cześć,
Czy w pociągach TLK jak nie ma w składzie wydzielonego miejsca na rower to jak poproszę kierownika to wejdę z rowerem do niego?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Maj 2016, 22:43 »
Nawet jak nie ma wydzielonego miejsca to spróbuj kupić bilet na rower w kasie. Zazwyczaj nie proszę kierownika bo miejsce na przedzie składu i końcu jest regulaminowo przydzielone na rowery.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 8 Maj 2016, 20:08 »
Czasami się zdarza, że ciężko stwierdzić gdzie jest/będzie koniec lub początek, bo pociąg ma przepinaną lokomotywę z jednego końca na drugi lub są doczepiane wagony. Jeżeli jestem na stacji początkowej to idę się zapytać kierownika "gdzie mnie chce". Czasami mi się zdarzało, że kierownik stwierdził, że jak mu 2-4 rowery wejdą na koniec to będzie miał kłopot, bo podpinają gdzieś dalej nowego wagony i otwierał przedział "dla matki z dziećmi do lat 4" i mówił, że nasz i mamy się wcisnąć do zwykłego przedziału (oczywiście nie brudząc siedzeń).

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 9 Maj 2016, 12:09 »
[...]
 Jaka jest szansa, że z takim bagażem (oprócz tego będę mieć pewnie jakiś mały plecak) nie będą mi robić problemów i spokojnie uda mi się dostać do wagonu kuszetkowego?
Duża. Im bardziej złożony i opakowany rower - tym szanse rosną  ;).
Zwracam uwagę na par. 13 ust. 14 "Regulaminu przewozu osób ... "
https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/BIP/RPO-IC_tekst_ujednolicony_28_04_16.pdf
"Wagony WL, Bc objęte są całkowitym zakazem przewozu niezłożonych i nieopakowanych rowerów",
a contrario
zakaz ten nie obowiązuje jeżeli rower jest złożony i opakowany.
« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2016, 12:57 skaut »

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 9 Maj 2016, 20:03 »
mamy się wcisnąć do zwykłego przedziału (oczywiście nie brudząc siedzeń).
Jechałem tak raz nocnym - 3 osoby + 3 rowery i masa sakw. Dwa rowery podwiązaliśmy taśmami do góry, do tych drabiniastych półek a trzeci stał pośrodku przedziału. Na szczęście nie było poza nami innych osób.
Fotki z wiszącymi rowerami na początku katalogu: https://plus.google.com/photos/114564483210562756247/albums/6156815266223437409?authkey=CJSpyv26p62UKQ

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 23 Maj 2016, 08:34 »
Siedzimy w Darcie. Ciasny, ale widać, że to klasa wyższa. Chyba w trzech wagonach są haki na dwa rowery, tylko kiepsko to zrobili. Wnęka ma rozkładane półki na bagaż a hak i uchwyt na tylne koło nie tworzą jednej linii.

blondas

• Gość
« 23 Maj 2016, 09:38 »
Ja tam tej wyższości nad starym składem nie widzę, pomijając dostęp do gniazdka z którego i tak nie korzystałem. Za to wiele osób podróżujących jechała z laptopami i pewnie dla nich jest to wielka zaleta. Wiadomo, że jest ciszej i klimatyzacja/wentylacja jest sporo lepsza. Ale jadąc z rowerem oczekuję możliwości postawienia/powieszenia w taki sposób żeby nie przeszkadzał innym i był w miarę "wygodny technicznie". W Darcie jest tak sobie, a ilość wieszaków śmieszna. Natomiast wczoraj podróżowałem jakimś TLK który miał 6 wieszaków do powieszenia rowerów pod kątem 90* i to był dramat. Powieszenie 29" górala = brak przejścia i to w wagonie który jest w środku składu, obok wagonu z Warsem i dodatkowo jest w nim jeszcze WC. To wszystko sprawia, że przez wagon przechodzi sporo ludzi. Po drodze dosiadały się jeszcze dwie inne osoby z rowerami trekingowymi i próbowały wieszać, ale efekt był ten sam. Konduktor tez był zdziwiony, bo w reklamie która leci z TV da się korzystać z tych haków. Tylko jak to w reklamie, wsadzili szosówki i opuścili siodełka  ;)  Nie rozumiem, jak można wydać tyle kasy na "przystosowanie"pociągów do przewozu rowerów i to nadal nie działa. Już w pociągach podmiejskich SKM jest więcej miejsca na rowery.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 23 Maj 2016, 13:34 »
@Blondas - dodaj do tego pytanie jak przewozić rowery poziome - SWB, gdzie suport wystaje daleko przed koło przednie. Tego nie powiesisz bo pod sufitem się nie zmieści. A jak postawisz obok wieszaków to blokujesz dostęp do wieszaków dla pionowatych.
O takich wynalazkach jak LWB nawet nie wspominam.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 29 Maj 2016, 13:37 »
Ale shit, sprzedali do Darta o dwa bilety za dużo. Dobrze, że to tylko 7 godz jazdy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Maj 2016, 13:53 »
Ciesz się, że sprzedali.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 31 Maj 2016, 22:03 »
No to lipa, wybieram się rowerem do Polanicy i miałem wracać z Kłodzka do Wrocławia pociągiem. >:(
Jak najlepiej wydostać się z Polanicy do Wrocławia lub Warszawy? Będę wracał z rowerem.

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 31 Maj 2016, 22:52 »
Jak najlepiej wydostać się z Polanicy do Wrocławia lub Warszawy? Będę wracał z rowerem.
Można jechać z Kłodzka do Wałbrzycha przez Nową Rudę albo z Kłodzka do Jaworzyny Śląskiej przez Kamieniec Ząbkowicki i Dzierżoniów. I dalej do Wrocławia.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 31 Maj 2016, 23:25 »
Dzięki,coś muszę wykombinować.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Maj 2016, 23:36 »
Możesz po prostu pojechać do Strzelina rowerem. Z Polanicy masz jakieś 65-70km.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum