Autor Wątek: Specialized Awol Comp  (Przeczytany 13028 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Specialized Awol Comp
« 2 Gru 2014, 15:27 »
Charge Plug 3 to prawie szosówka, Awol to prawie MTB... Niezaprzeczalną zaletą Awola to miejsce na duże kapcie, do pluga może wejść 32-35mm max. Pewnie rama też nie robiona na takie obciążenia i byłaby miękka przy sakwach.

A cienkie rurki to stąd, że to stal. Jak na Reynoldsa wyższej klasy to nawet są dość grube  ;)

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
« 2 Gru 2014, 15:43 »
Nie wiem czy goście ze sklepu życzyliby sobie żebym gadał ile rabatu dostałem.
Charge też oglądałem ale wysoka główka w Awol do mnie przemówiła a raczej do mojej szyi ;) plus właśnie możliwość wsadzenia szerszych opon na trudniejsze trasy. Na razie za mało km na nim zrobiłem ale czuję po kościach, że takiego roweru właśnie szukałem. Dostaje ode mnie jeszcze plusa za czarny mat i brak widocznych napisów :D

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 2 Gru 2014, 17:31 »
Ale cudo! Ja też chcę taki rower! :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 2 Gru 2014, 17:44 »
Nie lubię myśleć o sprzęcie, bo nie umiem rozstać się z moją maszyną, ale jestem praktycznie pewny, że chce coś takiego jak będę musiał iść do sklepu ;)

Mam dwie wątpliwości. Ten dzielony tylny trójkąt to po prostu możliwość regulowania naciągu łańcucha czy coś jeszcze kryje się pod tym pojęciem?

EDIT - Ok rozumiem: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/road/awol/awol-comp#tech-design

Czy baranka da radę spakować do kartonu rowerowego na lotnisku? To chyba dość szerokie...

W każdym razie super sprzęt naprawdę, czuć przyśpieszone bicie serca. Od dawna patrzę tylko na te konstrukcje u TrekaSpeca itd.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Gru 2014, 20:04 »
Faaajny!

A przy okazji ciekawostka, czyli fragment opisu ze strony specialized

wersja US: Cr-Mo tubing gives legendary steel feel
wersja PL: Rury Cr-Mo dają wrażenia podobne do jazdy na stalowej ramie

;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Gru 2014, 20:15 »
Super!

Mamy na forum chyba pierwszego prawdziwego monstercrossa ;) Geometria roweru dosyć podobna do Salsy Fargo - dłuższa rura górna niż w rowerze szosowym, bardzo wysoka główka i krótki mostek. Podstawowa różnica w rowerach to kierownica - w Specialized zwykła szosowa, a w Fargo dirt drop - i osprzęt bardziej górski w Fargo.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 2 Gru 2014, 21:00 »
Kurczę, taki rower zastąpiłby moje dwa, a nawet trzy rowery (pod warunkiem drugiego kompletu kół na szosę). Czy do każdej przełajówki wejdą kapcie 2,1? Niby miejsce na błoto powinno być.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 2 Gru 2014, 21:36 »

Czy znasz wartość sztywności główki ramy (podawaną w Nm/o), mufy suportu?
Wagę systemu?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• bike and fire
« 2 Gru 2014, 21:48 »
Nie mam zielonego pojęcia jeśli chodzi o takie dane :) Ja tam nie czuje różnicy między ramą alu czy tą stalową. Ta ma dla mnie lepszą geometrię niż mój poprzednik. Rower kupiony z myślą, że zastąpi mi szosówkę i miejsko/wyprawowego i chyba tak się stanie ale to się zobaczy po jakimś konkretnym dystansie.

Offline Mężczyzna blackiwan

• Miasto: k.Gliwice
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Gru 2014, 22:02 »
Ładny Spec  ;D też planuje taki zakup na przyszły rok.  Rower bardzo uniwersalny, przy dwóch kompletach kół mamy szosę ,przełaja i super wyprawówkę. Ostawnio widziałem ten model na allegro za 3,5 tys.(prawie nówka).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Gru 2014, 01:39 »
Kurczę, taki rower zastąpiłby moje dwa, a nawet trzy rowery (pod warunkiem drugiego kompletu kół na szosę). Czy do każdej przełajówki wejdą kapcie 2,1? Niby miejsce na błoto powinno być.
To nie jest przełajówka. W klasycznym przełaju 42c to sporo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• bike and fire
« 3 Gru 2014, 08:44 »
Myślę, że ten Awol ma być po trochu każdym rodzajem roweru ale chyba najbliżej mu do wygodnego turystycznego.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Gru 2014, 09:57 »
Nie wiem czy goście ze sklepu życzyliby sobie żebym gadał ile rabatu dostałem. :D
Myślę, że nic nie mieliby przeciwko temu. Reklama dźwignią handlu, jeden zadowolony klient to...
Uwierz mi, bądź pewien, że zarobili a nie stracili  :)  z powodu rabatu na rowerze.
p.s.
Nie pytam się ile dałeś, sam nie lubię mocno takich pytań.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 3 Gru 2014, 10:07 »
To nie jest przełajówka. W klasycznym przełaju 42c to sporo.

W klasycznym przełaju 33mm to maksimum.

Ale monstercross to już co innego!

http://farm8.staticflickr.com/7144/6596011109_8a54a5cc98_b.jpg

• bike and fire
« 3 Gru 2014, 11:42 »
Pracowałem trochę w sklepie sportowo-rowerowo-turystycznym więc wiem, że nie stracili choć marże na rowerach nie powalają. Generalnie mogę polecić ten sklep bo widać, że im się chce, fajna i miła obsługa.
Właśnie wróciłem z godzinnej przejażdżki typowo po asfalcie i stwierdzam, że rower prowadzi się bardzo dobrze, nawet na tych szerokich oponach idzie dość lekko. Jedynie drop kierownicy jest dla mnie trochę za duży, w przyszłości pewnie zmienię na jakąś bardziej kompaktową albo się do tej przyzwyczaję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum