Autor Wątek: Specialized Awol Comp  (Przeczytany 13024 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Specialized Awol Comp
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 24 Mar 2016, 21:35 »
Inna sprawa że ja nie potrafię bez trzymanki dłużej niż jakieś pół sekundy ;-) Jechałem za to z facetem który spokojnie obieral batonika na zjeździe w górach i wchodził tak w skręty - i do tego jeszcze szczerze dziwił się że się dziwię...
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:18 Turysta »

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
« 24 Mar 2016, 21:57 »
ciężko powiedzieć ile miałem na bagażniku ale myślę, że około 15 kg to max. Jazda bez trzymanki przydaje się właśnie żeby przeciągnąć ręce, plecy, rozluźnić szyję (mam z tym ogromny problem od wielu lat) a taka jazda na Awolu jest bardzo trudna. Mój to już zaczyna telepać jak z sakwami prowadzę go jedną ręką a drugą obsługuje garmina. Używam bagażnika od Crosso, jest dość wysoki więc może środek ciężkości ma coś w temacie, wkurza mnie to trochę bo liczyłem na stabilniejszą konstrukcję.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 25 Mar 2016, 04:25 »
A może ogólnie rowery tak mają - masz porównanie z innymi?

Bo Croix de Fer nie jest specjalnie projektowany pod sakwy z przodu, a zauważyłem że prowadzi się szalenie stabilniej jak ma wrzucone coś na ciężkiego na pysk.

Kiedy jest obciążony z tyłu też jest dobrze - ale kiedy założyłem siedzonko dla dziecka plus dziecko (17kg razem, bardzo wysoko w porównaniu z sakwami), było dosyć niepewnie. Może więc chodzi o wysokość ułożenia masy?

• bike and fire
« 25 Mar 2016, 06:54 »
Poprzednio jeździłem na krosowym Scocie i nie zauważyłem takiego bujania się. był z aluminium i przez to pewnie bardziej sztywny. No nic trzeba zainwestować w przedni bagażnik a w tyle tylko Apidura pod ogon ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 25 Mar 2016, 10:50 »
To nie material stanowi o sztywnosci, tylko design. No coz, takiego Awola zrobili i juz :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Mar 2016, 11:55 »
ciężko powiedzieć ile miałem na bagażniku ale myślę, że około 15 kg to max. Jazda bez trzymanki przydaje się właśnie żeby przeciągnąć ręce, plecy, rozluźnić szyję (mam z tym ogromny problem od wielu lat) a taka jazda na Awolu jest bardzo trudna. Mój to już zaczyna telepać jak z sakwami prowadzę go jedną ręką a drugą obsługuje garmina. Używam bagażnika od Crosso, jest dość wysoki więc może środek ciężkości ma coś w temacie, wkurza mnie to trochę bo liczyłem na stabilniejszą konstrukcję.
A jak się prowadzi kiedy jedziesz bez bagażu?
U mnie np szosówka i mtb jadą jak po drucie, a trekking z lemondką bez trzymanki wymaga już umiejętności.

• bike and fire
« 25 Mar 2016, 13:16 »
A jak się prowadzi kiedy jedziesz bez bagażu?
U mnie np szosówka i mtb jadą jak po drucie, a trekking z lemondką bez trzymanki wymaga już umiejętności.
bez obciążenia jeździ się super, można i wiatrówkę ubrać czy coś :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Mar 2016, 13:19 »
No, to faktycznie zalatuje bagażnikiem.
Ja mam coś w tym stylu, jak założę sakwy na przód. Kiedy trzymam normalnie kierownicę jest OK, ale kiedy się położę na lemondce przy zjeździe to przednie koło łapie nieprzyjemne drgania. Klasyczne shimmy.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 25 Mar 2016, 14:15 »
Znalazłem na sieci info, że model 2016 ma zmodyfikowane geo, tak żeby zwiększyć "trail" (odległość między punktem kontaktu koła z podłożem a przedłużeniem osi widelca). Mały trail powoduje, że łatwiej macha się kierownicą ale też przód roweru jest mniej stabilny.

• bike and fire
« 25 Mar 2016, 17:47 »
Znalazłem na sieci info, że model 2016 ma zmodyfikowane geo, tak żeby zwiększyć "trail" (odległość między punktem kontaktu koła z podłożem a przedłużeniem osi widelca). Mały trail powoduje, że łatwiej macha się kierownicą ale też przód roweru jest mniej stabilny.
No cóż fajnie, że dostrzegli problem i coś z tym zrobili :) ja muszę jeszcze przetestować jak on się prowadzi z załadowanym przodem, pewnie lepiej skoro większość osób tak go właśnie ubiera w sakwy ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 4 Kwi 2016, 14:44 »

Nie wiem jaki trail miała ta rama w modelu z 2015 r, ale z tego co widzę, to w obecnie sprzedawanych modelach Speca na ramie Awol, to od rozmiaru M w górę trail wynosi 66 mm. Podobne wartości dla rozmiaru L mają ramy Treka 920 czy Genesis Vagabond (oba po 67 mm). W sumie to ciekawe, że Awol łapie drgania przy załadowaniu sakwami z tyłu, podczas gdy T-T ramy L to 600 mm, a podstawa kół 1091 mm. Przy takich wymiarach powinien być stabilny jak cholera. Ja pakowałbym go na przód i tył, w miarę równomiernie i możliwie jak najniżej na bagażnikach.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Kwi 2016, 15:01 »
Geometria (glownie trail) to jedno, a sztywnosc ramy (poszczegolnych sekcji) to drugie...

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 4 Kwi 2016, 15:55 »
Gdyby ktoś miał ochotę na AWOL'a to jest dostępny w dobrej cenie rozmiar M w sklepie w Lublinie (metrobikes). Sam się do niego przymierzałem, ale ostatecznie za ciężki dla mnie. Ale sam rower poza wagą jest ekstra.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 13 Kwi 2016, 20:32 »
Od dziś Awol z lubelskiego Metrobike pomieszkuje w Grodzie Smoka Wawelskiego ;-) A tak przy okazji - tak dobrze zaopatrzonego sklepu rowerowego jak Metrobike, próżno szukać w całym Krakowie!
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2016, 13:31 Krzysiek Sobiecki »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum