Autor Wątek: Paryż-Pireneje z przewozem rowerów sierpień 2015  (Przeczytany 693 razy)

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
termin 6 - 26 lipca 2015

Z Kołobrzegu do Paryża dojedziemy moim busem (T4, 9 miejsc, długi), a rowery będą jechać na przyczepce do przewozu rowerów (konstrukcja własna).

Z Paryża do granicy z Hiszpanią będziemy już zdani tylko na rowery (bus odbierze nas dopiero z końca trasy).

W drodze będziemy 21 dni. W tym dni rowerowych będzie 14.
Rowerami jedziemy z Paryża do miejscowości Saint-Jean-Pied-de-Port w Pirenejach gdzie zaczyna się Camino Frances objętę patronatem UNESCO.

Przed wyruszeniem na rowery zwiedzimy Paryż. Planuje jeden dzień na Wersal i jeden na centrum Paryża.
Trasa rowerem liczy około 1 tys. kilometrów. Dziennie będę pokonywał 60-70 km. Jadę z moim synem Jankiem (10 lat).

Z Wersalu pojedziemy nad Loarę i zobaczymy słynne zamki oraz muzeum pojazdów pancernych w Saumur i wiele innych atrakcji.

Następnie stolica miłośników kuchni na bazie ostryg czyli La Rochelle oraz przecudne Oceanarium i największe zoo w Europie w Royan.
Dwa dni na zwiedzanie Bordeaux i przejazd wzdłuż Zatoki Biskajskiej.
Ostatni tydzień to zwiedzanie Bayonne i podjazd pod Pireneje.

Na zakończenie trasy 1 dzień na odpoczynek w Pirenejach. Pakowanie busa i powrót do Kołobrzegu.

Wyjazd organizowany jest na zasadzie carpoolingu.
http://pierwszymilion.forbes.pl/carpooling-w-polsce-wirtualny-autostop-coraz-popularniejszy,artykuly,158278,1,1.html

Koszt jednego miejsca w busie wraz z bagażem i rowerem to 1 tys. zł i obejmuje przewóz z Kołobrzegu do Paryża i z Pirenejów do Kołobrzegu. Mogę zabrać osoby które chcą zrealizować swój własny plan jeżeli nie chcą się wlec jedynie 70 km dziennie. Dowiozę ich do Paryża i odbiorę z Pirenejów i przywiozę z powrotem do Polski. Inne wersje również dostępne.

Zdecydowanie planuje tę podróż w wersji niskobudżetowej. Oszej zapewnia mnie, że mój diesel pojedzie nawet na starym oleju ze smażalni ryb (mam kilku znajomych co prowadzą taki biznes ale jednak się nie zdecyduję na tankowanie mojego busa w wersji Oszeja).

Noclegi wyłącznie na polach namiotowych ale można sobie ze mną podjechać do Paryża i zrealizować własną trasę śpiąc po hotelach.

Nie mogę tobie odpowiedzieć na pytanie ile planuje wydać bo tego nie jestem w stanie obliczyć. Jak na jakieś winnicy zaskoczę, to koszty wzrosną  ;D ;D ;D

Jedzenie każdy kupuje (zabiera) we własnym zakresie.
Raz dziennie będziemy w supermarkecie. Każdy też gotuje dla siebie. Oszczędza to czas i kasę.

Koszty mogą być mniejsze jeżeli będziemy spać po krzakach. Ale w 9 osób to już robienie wiochy się z tego robi niż turystyka (mycie, toaleta poranna, gotowanie, bajzel itp)

W razie pytań proszę o kontakt.
Maciek
« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2015, 14:06 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Maciej Mężyński

Za zgodą Waxmunda wklejam jego wiadomość z prv

Cytat: Waxmund w Dzisiaj o 10:06
Coś drogi ten car pooling :P

Cała trasa busa wyszła mi 4300km, niech pali te nawet 15L * 6zł * 43 = 4000zł

Przy 9 osobach to <450zł ;)

Piszę to tylko dlatego, że z ciekawości sobie to policzyłem, niestety nie dam rady się w tym terminie wybrać ;)

Moja odpowiedź:
Witaj, w sumie to zrobimy autem około 5 tys km [auto z 9 osobami i z przyczepą załadowaną rowerami i sprzętem może spalić te 15 litrów] , do tego doliczyć trzeba koszty przejazdów po autostradach we Francji, biletów na pociąg bo przecież jak zostawię auto w Paryżu i pojadę z ekipą w Pireneje to muszę wrócić po auto do Paryża pociągiem i potem dojechać w Pireneje autem. Potem doliczam koszt zostawienia auta w Paryżu. Jak to wszystko zsumujesz i podzielisz na uczestników to wychodzi około 1 tys. zł. Oczywiście jak wyjdzie mniej to zwracam ekipie po równo. Ale dopłacać to nie za bardzo mam z czego za wczasy dla ludności.

mogę twojego maila wkleić na forum? bo może inni mają te same wyliczenia czyli samo paliwo i tyle i myślą, że chcę kogoś naciągnąć, a tak przecież nie jest. carpooling to dzielenie wszystkich kosztów związanych z dotarciem do jakiegoś miejsca.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Maciej Mężyński

uległ zmianie termin wyjazdu (patrz 1 post z tego wątku)

zostało 1 wolne miejsce. Uczestnicy imprezy to ja i mój syn oraz 6 studentów z UAM/US/PUM/UMwP.
www.rowerowewakacje.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum