Autor Wątek: Bike Mielec  (Przeczytany 1919 razy)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Bike Mielec
« 3 Gru 2014, 13:13 »
Co myślicie o tych ramach? Ktoś może taką posiada? Ceny mają niezłe - budowa ramy na zamówienie to koszt 600-700 zl. Słyszałem, że trafiały się felerne modele - krzywe, mające złe wymiary, ale było to kilka lat temu, gdy firma dopiero powstawała. Jak teraz wypada jakościowo? Poszukuję ramy przełajowej i w sumie jedyna, jaką znalazłem to Accent Cx-One. Niby nie jest zły, ale geometria do końca mi nie pasuje, a malowanie to już w ogóle słabe.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
Odp: Bike Mielec
« 3 Gru 2014, 13:14 »
A może macie jakieś sensowne alternatywy ram przełajowych? Accent ma niestety typowo "wyścigową" geometrię.
« Ostatnia zmiana: 3 Gru 2014, 13:21 Qba »

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 3 Gru 2014, 14:14 »
Ja osobiście ramy w rękach nie miałem, ale jak w styczniu tego roku złożyłem zamówienie do miało być 9 tygodni, potem bez informacji przedłużyli sobie do 14 tygodni i nadal nie potrafili określić konkretnego terminu ukończenia więc zrezygnowałem.
W tym samym czasie Robert! zamawiał i powiedział, że zwalili mu geometrię.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 14:19 »
O tym, że terminy zawalają to słyszałem. Może jednak zdecyduję się na ramę Accenta. :icon_neutral:

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 3 Gru 2014, 15:46 »
Wszystko zależy od tego ile masz czasu i wyrozumiałości :)
Ja zamawiałem u nich ramę w styczniu. Nie czekałem, bo mieli praktycznie od ręki taką jaka mnie interesowała. I jestem bardzo zadowolony z niej.

Terminy biorą się stąd, że mają mnóstwo zamówień z całej Europy, do samego Londka wysyłają chyba TIRami ;)

poczytaj http://www.lfgss.com/search/?q=mielec&defaults=true

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 15:53 »
Dzisiaj dzwoniłem do nich - szacowany czas realizacji 6-8tygodni. Termin akurat nie jest jakimś wielkim problemem. Bardziej interesuje mnie jak jest z jakością wykonania tych ram.

Offline Mężczyzna tomek

« 3 Gru 2014, 16:06 »
Pomierzyłem miarką - trzyma wymiary z tabeli
Więc suwmiarkę i mikrometr sobie odpuściłem ;)

polerowane spawy mi się baardzo podobają. Trójkątny profil rurek też.
No i malowanie proszkiem jest fajne, bo trwałe.

Natomiast rower na tej ramie jest sztywny + opony 23mm 6-8bar + plastikowe siodełko => domyśl się, na czym tłumisz nierówności ;)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 16:15 »
Domyślam się ;D Rurki chcę najzwyklejsze, a spawy szlifowane owszem są bardzo ładne, ale 100zł trzeba dopłacać, a klasyczne będą mocniejsze. Sztywność w moim przypadku będzie zaletą (jazda z sakwami) o wydaje mi się, że przy szerszych oponach z tłumieniem nie będzie tak źle.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 3 Gru 2014, 16:15 »
W tym samym czasie Robert! zamawiał i powiedział, że zwalili mu geometrię.
Kilka dni temu Robert! bardzo sobie chwalił, żadnych skarg nie słyszałam, choć zdaje się, że również dostał ramę z opóźnieniem. Ale może niech Robert! sam się wypowie... ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna tomek

« 3 Gru 2014, 16:23 »
powiem tak:
Z mojej ramy jestem zadowolony: i z realizacji, i z produktu.
Kolejnym razem raczej bym wybrał mielec niż apexa, gdyby mi się nie śpieszyło.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 16:29 »
Jeszcze jedna ważna dla mnie sprawa - musi wejść korba 50/39/30 przy oponie 35mm. Z technicznego punktu widzenia nie będzie to problem - np. Specialized Awol ma taką korbę i mieści opone 29x2.00, ale obawiam się czy w Mielcu uda im się to dokładnie zrobić.

Offline Mężczyzna tomek

« 3 Gru 2014, 16:36 »
tego Ci nie powiem. Pamiętam tylko, że mieli problem z korbami w ramach OK/SS (duże blaty się nie mieściły) i dokonali modyfikacji (odpowiednie gięcie na trójkącie) = widać, że się uczą
Jak to mają rozwiązane w ramie przełajowej - nie wiem, trzeba by podpytać przy zamawianiu, ewentualnie sprawdź na LFGSS czy nie ma o tym wątku

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 17:55 »
Co do korby to zaproponowali mi wysłanie jej do nich (razem z suportem) wtedy będzie pewność, że wystarczy miejsca zarówno na nią jak i na oponę.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 3 Gru 2014, 22:21 »
Bike Mielec... mógłbym napisać tutaj bardzo długi post o mojej współpracy z nimi, ale mi się nie chce :P

Tak jak pisał Daniel, z pośpiechu spindolili mi geo - za krótka głowka i rura górna miała taki spad jak w OK Tomka. Jednak nie robili problemów i obiecali zwrot kasy/nową ramę, jeśli uzbroję się w cierpliwość. Teraz powiem, że dobrze wyszło, bo mogłem zobaczyć efekty ich pracy i nanieść poprawki.
Wszystko długo trwało: zamówienie złożone 21 lutego, pierwsza rama była pod koniec maja, nowa na początku listopada.
Finalnie nie obyło się bez błędów, na szczęście marginalnych - za szeroki rozstaw otworów na nóżkę (mocowanie k-mount), jednak po kilka min. pracy z pilnikiem już pasowała. Drugi problem - górne mocowanie na bagażnik zrobili trochę za wysoko (nie uwzględnili poprawek z drugiego zamówienia, albo wykorzystali rurki z poprzedniej ramy), a jeden z otworów jest spierdzielony i śrubka nie chce się wkręcić. Ponieważ i tak było za wysoko, więc zanim dowiedziałem się o problemie z gwintem zaplanowałem zakup >TAKIEGO< mocowania (jutro powinno być). Jedyne co mi nie pasuje, to haczenie nogą o przednie koło. W Kodze tak nie miałem (może przez znacznie węższą oponę 1.1, obecnie 1.75 i błotnik z dużym prześwitem), ale ponieważ tak samo jest w Surly LHT (które klonowałem) jakoś to przełknę. W sumie nawet nie wiem jaki wymiar bym musiał zmienić by to wyeliminować. Inny kąt główki?
Jednak ogólnie jestem baaardzo zadowolony, jak patrzę na ten rower, to płaczę, taki jest piękny ;) Jeździ się super, rama jest bardzo sztywna, szczególnie czuję to podjazdach. Mam nadzieję, że nowy rower będzie mi służyć długie lata (rama jest masywna, więc pewnie łatwo nie pęknie).

wydaje mi się, że przy szerszych oponach z tłumieniem nie będzie tak źle.
Tego tłumienia na grubych oponach jestem ciekaw na 1.75 przy ok. 70 psi jednak trzepie. Jutro jadę na starówkę zobaczyć jak będzie na 45 psi.

No i malowanie proszkiem jest fajne, bo trwałe.
Przemek Biernat (który na ramie od BM przejechał 40kkm po Azji i to jego opinia przeważyła o złożeniu zamówienia) napisał mi:
Minusem ramy robionej(przynajmniej u nich) jest jednak to ze lakier na niej nie wytrzyma Ci tyle ile na fabrycznej

Zamówienie w BM polecam złożyć tylko w ostateczności, jeżeli tak jak ja masz jakieś zboczenie i naprawdę nie możesz znaleźć niczego dla siebie, bądź nie chcesz przepłacać. W innym wypadku bierz co rynek daje.
Rozważ jeszcze Accenta.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 3 Gru 2014, 22:32 »
Hmmm teraz to już w ogóle nie wiem co robić. Robert! mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia tego swojego wynalazku?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum