Autor Wątek: pytanie o kuchenkę gazową [gotowanie w warunkach zimowych]  (Przeczytany 26037 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Do tej pory nie wiadomo co zaszkodziło
Gówniany kartusz, który nie wytrzymał wkręceń i wykręceń. Miałem to samo z cudownym produktem marki CADAC, bez płomienia, ale gaz wylatywał dość konkretnie. Dlatego te kartusze są "jednorazowe" :D

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję za uprzedzenie. Aż tak nie zamierzam oszczędzać. Jak już to spraye tych lepszych firm i zwrócę uwagę na ten izobutan.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Butan ma temperaturę wrzenia  : -1^ C, izobutan:  -10,   propan : - 40.
Na obniżenie temperatury wrzenia mieszanki ma  istotniejszy  wpływ zawartość propanu.
Używałem czystego propanu do palników w temperaturze - 15 stopni bez podgrzewania ciekłego gazu.
Nie radzę samemu napełniać butli propanem bez wiedzy na ten temat
Palnik MSR  doskonale nadaje się do pracy w ujemnych temperaturach (do pewnych granic , zależnych od składu mieszanki).  Parowanie gazu odbywa się w rurce a nie w butli. Należy zastosować się do instrukcji obsługi w niskich temperaturach.

Offline EASYRIDER77

JUREK którego MSR-a masz na myśli? Tego co podałem wyżej Leśny Dziad?

Wnioskuję więc, że izobutan to za mało. A przecież samego propanu nie ma w kartuszach ani w sprayach.
Czy pozycja kartusza więc wpływa na to? Czyli pochylenie, odwrócenie do góry nogami itp?
To w końcu ta rurka zaznaczona w moim pierwszym poście ma znaczenie czy nie ma?

Sprawdziłem wczoraj jak skład  miał mój kartusz który tak słabo palił na jesień, jest propon, butan i izobutan. I w końcu po tym nie wiem, jest ten izobutan a tak tragicznie się paliło. Nowe dwa kartusze kupione również mają. Na zimne dni kupię po prostu innej firmy, Primusa lub Optimusa i sprawdzę.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Zimą jeszcze można próbować zagrzać niewielką ilość wody, następnie należy wsadzić do tej ciepłej wody zdychający kartusz i po chwili cieszyć się mocnym płomieniem. Warunek: dwa garnki.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Pada dosyć często określenie "spray", co macie na myśli?
Easyrider, jeżeli odwrócisz kartusz zaworem do do dołu, tak jak w pokazanym zestawie, to kuchenkę zasilasz gazem w postaci w fazie płynnej. Odparowanie nastąpi dopiero w tej ogrzewanej rurce.
Mam kilka kartuszy mieszanki propan-butan firmy Campingaz, które miały duże kłopoty z pracą w temperaturze około pięć do dziesięć stopni. Kuchenka normalnie odpalała, podczas poboru gazu następowało dosyć znaczne schłodzenie kartusza(normalne) i płomień stopniowo malał.  Kartusz  był w pozycji pionowej.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

jendrzych

• Gość
Pada dosyć często określenie "spray", co macie na myśli?

Offline EASYRIDER77

tak są takie spraye, gdzie skład jest jak w kartuszu i kosztują mnie niż kartusze.

Mariusz, ale czy kartusz mogę odwrócić jak mam zwykłą kuchenkę bez tej rurki?

Offline Mężczyzna JUREK

easyrider, tak miałem na myśli kuchenkę msr którą pokazał leśny.
Na kartuszach nie podają ilościowego składu mieszanki. Z praktyki wiem że na zimne dni
lepszy jest gaz optimusa i msr, wnioskuję że mają  mniej butanu.
Ta kuchenka to nic nowego, działa podobnie jak benzynowa.
Przy zastosowaniu w ujemnych temperaturach trzeba podgrzać tą rurkę, żeby mieszanka płynna mogła w niej parować a dopiero po tym odwrócić kartusz.
W benzynowej jest podobnie, kuchenka działa prawidłowo po podgrzaniu.
W gazowej jest ta niedogodność że w miarę ciepły musi być kartusz (np rano ze śpiwora  :))
żeby zainicjować podgrzanie tej rurki.
Nie spotkałem w sprzedaży kartuszy z propanem, ja mam dostęp do propanu, ale jak pisałem samodzielne napełnianie gazem kartuszy jest niebezpieczne.
Na pewno nie tak jak pokazują na filmikach w sieci - w pomieszczeniach zamkniętych.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna JUREK

Prawda, tyko w nakręconej kuchence nie ma szans na gotowanie mieszanka w ujemnych temperaturach, w omawianym modelu MSR tak.
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2014, 17:58 JUREK »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jest wiele przykładów, gdzie ludzie gotowali na maszynkach nakręcanych na mrozie, jak mnie pamięć nie myli to aard gotował tak wchodząc na Aconcaguę przy solidnym mrozie (wtedy to chyba jeszcze nie było gazówek z wężykiem, do tego jeszcze wysokość na której gaz też w teorii dużo gorzej się sprawuje), tak się gotuje na niektórych wyprawach w Himalajach itd. Tak więc spokojniej z takimi teoriami, że nie ma szans
To mnie właśnie fascynuje. Bo jest to sprzeczne z moimi obserwacjami, a jednak raz na jakiś czas pojawia się ktoś kto tak gotuje i nawet nie wiedział, że gaz się nie pali przy -15*C na 3tys m. n.p.m.... i to jeszcze topił śnieg w menażce typu harcerz podgrzewanej Bleuetem Campingaza. :o :o Może dlatego, że im nikt nie powiedział, że "się nie da"?
Ciekawe...

Offline Mężczyzna Greeq

• Miasto: Przyszowice k.Gliwic
  • Na forum od: 26.11.2014
Z tego co wiem to wraz ze wzrostem wysokości i spadkiem ciśnienia, temperatura wrzenia spada, więc i gaz jest osiągalny w niższych temp.

Offline Mężczyzna JUREK

EASYRIDER
znalazłem sklep internetowy z zimową miesznką propan- izobutan ( ISO PRO firmy MSR )
adres: sklep.paker. pl
450 g - 45 zł. Na tym gazie powina działać klasyczna kuchenka nakręcana w temperaturach ujemnych,
w zakresie którym jesteś zainteresowany.

A w MALL  38 zł
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2014, 02:36 JUREK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum