Autor Wątek: pytanie o kuchenkę gazową [gotowanie w warunkach zimowych]  (Przeczytany 26036 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
JUREK dziękuję. Dobrze wiedzieć co i jak. Mam wrażenie, że jestem coś mądrzejszy i wiem jaką decyzję już podjąć.

Dzięki wszystkim z forum także.

Mam nadzieję, że ta dyskusja też się przyda innym.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2014, 13:05 EASYRIDER77 »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Ostatni obóz to 6100. Nasza kuchenka benzynowa nieźle marudziła na wysokościach. Używaliśmy gazowej (z makro), którą dostaliśmy od jednego ze wspinaczy. Kuchenka działała bez zarzutu - nie wiem jak to była mieszanka ale produkcji argentyńskiej (a w zasadzie azjatyckiej). Nigdy nie mieliśmy problemów z tą kuchenką na wysokościach przekraczających 5 tys. metrów i mrozach poniżej -15 stopni.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
EASYRIDER
znalazłem sklep internetowy z zimową miesznką propan- izobutan ( ISO PRO firmy MSR )
adres: sklep.paker. pl
450 g - 45 zł. Na tym gazie powina działać klasyczna kuchenka nakręcana w temperaturach ujemnych,
w zakresie którym jesteś zainteresowany.

Drogo. Nie lepiej jest kupić kartusz Jetboila? Jest tylko kilka groszy droższy od zwykłych colemanów a dostępny w większości sklepów turystycznych.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Możliwe,  zasygnalizowałem tylko że zimowe mieszanki można kupić. Ja kupiłem  optimusa 230 g po 15 zł w taterniku w promocji, na moje potrzeby idealne, kupiłem na zapas.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
optimusa można dorwać 25-30zł za sztukę dużej butli (ok 500g). Cena niewiele większa od najtańszych kartuszy, a pali się o wiele lepiej, a zawór nie wywala gazu na bok przy odkręcaniu palnika (charakterystyczny smrodek).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Nasza kuchenka benzynowa nieźle marudziła na wysokościach.
A jakiego paliwa do niej naleliście ? Może nafty lub czegoś "cięższego" ? W wielu krajach paliwem do kuchenek "benzynowych" jest nafta (kerozyna) i ona nie chce się zapalać na mrozie. Temperatura zapłonu benzyny to -43C a nafty to 50-70C więc jest ok. 100C różnicy.

Offline EASYRIDER77

wątek odświeżam o decyzje i testy.
MSR WIndpro polecany jest dla mnie za drogi, za te pieniądze to już kupiłbym benzynówkę.
Wybór padł na Primus Express Spider którą trafiłem w dobrej cenie.
Robię testy, co prawda nie wiem na ile miarodajne bo może trochę za bardzo "laboratoryjne" ale chciałem od razu sprawdzić.

TEST starej gosystem nakręcanej z góry
- temp -4
- butla gosystem połowa stanu
- czas, po całym dniu i całej nocy na balkonie
- butla rzecz jasna stoi bo inaczej się nie da
wynik: kuchenka odpala choć płomień jest mały i słaba możliwość regulacji. Nie gotowałem wody więc nie wiem  jak by to było po 5 minutach.

TEST nowej kuchenki primus
- temp -4
- butla gosystem połowa stanu
- czas, po całym dniu i całej nocy na balkonie
- butla leży
wynik: kuchenka odpala i płomień ma możliwość regulacji i jest dużo większy. Nie gotowałem wody więc nie wiem  jak by to było po 5 minutach.

Wnioski: różnica jest.
Poręczność przy dużych garach bardzo dobra przy primusie. Dla mnie chyba będzie to dobry wybór.
Widziałem taki ciekawy filmik na temat tej kuchenki:

czyli daje rade na benzynie?
Czy mogę więc ewentualnie w przyszłości dać dyszę beznynową? Czy są takie dostępne?

Kolejne testy będą ale później już "w praktyce" i na innych  jeszcze kartuszach.
Dziękuję Wam jeszcze raz za odpowiedzi, sugestie, wyjaśnienia itp. w tym wątku.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jak dokupisz pompkę, to powinno działać. Przyłączenie jest to samo. Wymiana dysz też do trudnych nie należy.

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

wybrana kuchenka gazowa primus w użyciu. Super że stoi nisko na ziemi, wielki garnek w użyciu bezproblemowo.

Jak na razie ok, choć nie wiem czemu pod koniec 20 minutowego gotowania kuchenka coś trochę jakby przerywała/strzelała. Nie wiem czym to wytłumaczyć? Może ktoś wie?

kartusz/spray gazowy, izobutan/propan/butan Pinguin.

Offline EASYRIDER77

kuchenka przeczyszczona, wyregulowana. Działa bardzo dobrze, Dobry wybór, funkcjonalna, choć palnik mógłby dawać szerszy płomień.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Fajna, czekam na testy na mrozie :)

Offline EASYRIDER77

wątek odświeżam. Na ostatnim wyjeździe przy temperaturach koło -1 co 1 stopnia, tyle oscylowało w nocy, gaz stał całą noc poza namiotem. Rano kuchenka odpalona normalnie, dawała też oczekiwaną wielkość płomienia.
Kartusz gazowy typu "spray" o składzie jak zwykłe kartusze gazowe.
Mi więcej nic nie potrzeba. Poprzednia stara kuchenka odłożona.
Wcześniej przy tych temperaturach  miałem problem z odpaleniem nawet kuchenki.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Mam rozwiązanie dlaczego kartusze na dużych wysokościach w warunkach dużego mrozu sprawują się zadziwiająco dobrze. Wraz ze wzrostem wysokości spada ciśnienie powietrza i w związku z tym spada temperatura wrzenia.
Przykładowo temperatura wrzenia wody na szczycie Mt. Everest to ok. 68 stopni C.
Polecam zapoznać się z poniższymi tabelkami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum