Autor Wątek: Ghost bike, czyli cmentarz w mieście  (Przeczytany 1367 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Ghost bike, czyli cmentarz w mieście
« 4 Gru 2014, 19:21 »
Z bloga, który przed chwilą podlinkował Waxmund:

Ghost bike, czyli cmentarz w mieście

http://statekkosmiczny.pl/ghost-bike/

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Wydaje mi się, że to już tu kiedyś było. W Polsce jest [niestety] kilka miast z przypiętymi do latarń Duchami Rowerów.. Na pewno Łódź i Poznań.

Jest nawet klub rowerowy o nazwie Ghost Bikers (trochę mnie ta nazwa bawi, zwłaszcza w tym kontekście) ale oni raczej nie powiązali swojej działalności z tego typu inicjatywami.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Kiedyś założyłam o tym wątek, dość dawno, ale był.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
w Poznaniu stoi rower w miejscu, gdzie zginął chłopak, o którym martwawiewiórka pisała. Ale tych białych rowerów jest niestety więcej...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Istotnie, w Łodzi mamy duch roweru. Natomiast zaciekawił mnie rower z Wrocławia.

Bardzo wymowne upamiętnienie ofiar masakry na placu Tian-Anmen. Oryginał został zniszczony przez komunistów tuż po powstaniu. Obecnie we Wrocławiu jest replika.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Moim zdaniem trochę bez sensu. Rowerzyści giną na jezdniach, a pomniki się im stawia na chodnikach.

• Użytkownik forum
Moim zdaniem trochę bez sensu. Rowerzyści giną na jezdniach, a pomniki się im stawia na chodnikach.

nie wiem, czy trochę bez sensu. Na pewno przydałoby się nagłośnienie sprawy, bo tylko tak można liczyć na jakiś skutek. Co znaczą krzyże przy drogach wie każdy kierowca, a co znaczy biały rower... może co 10-ty? Wiadomo, że to nie jest rozwiązanie, że potrzeba wielu rzeczy, aby bezpieczeństwo na rowerze się poprawiło. Jednak - skoro już trwa taka akcja - to trzeba o niej informować, bo stawianie rowerów tylko jako upamiętnienie osoby, która tam zginęła faktycznie niewiele da. I może być bez sensu.

Tam gdzie zginął ten chłopak, o którym pisała martwa - skrzyżowanie ul. Berdychowo i Jana Pawła II to miejsce dla rowerzystów paskudne. Idzie tam ścieżka rowerowa wzdłuż Jana Pawła, jest przejście dla pieszych przystosowane dla rowerzystów i ... zielone światło świeci się także dla samochodów, które skręcają w prawo z Jana Pawła w Berdychowo. Samochody jadą tam szybko, rowerzyści zresztą też. Jeden i drugi ma zielone, ale co ci po tym, że miałeś pierwszeństwo, jak cię trafiło auto i zabiło?

Teraz stoi tam biały rower. Wymowne, ale tylko dla ludzi, którzy wiedzą, co on znaczy...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Marek masz racje. To bez sensu. Rower powinien stać na jezdni. ;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Teraz stoi tam biały rower. Wymowne, ale tylko dla ludzi, którzy wiedzą, co on znaczy...
Może dzięki temu przynajmniej uświadomi się trochę rowerzystów, że lepiej nie jeździć ścieżkami.

Ciekawa statystyka wynikła z podlinkowanych artykułów. Chyba większość z poszkodowanych jechała chodnikiem. Choć może nic z tego nie wynika, bo po prostu większość ludzi jeździ chodnikami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Użytkownik forum
Serio worek? Wolałbyś, żeby twój jedenastolatek ze szkoły jechał po trzypasmówce niż po scieżce?
Absurdalny Eli

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
jedenastolatek jest jeszcze za mały do samodzielniej jazdy w dużym ruchu miejskim
Serio...? Jakoś widuję i to często dzieciaki dojeżdżające rowerami do szkół. I nic im się nie dzieje.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
We Wrocławiu jest sporo pasów rowerowych i skrzyżowania z osobną sygnalizacją dla rowerzystów, śluzami itd. W Łodzi w ścisłym centrum powoli wprowadzane są pasy rowerowe na jezdniach (Po czym są ścierane, bo ktoś krzyczał, że przepustowość jezdni spada, bo węższa a tak w ogóle to korki i remonty ;D) Ale fakt faktem - pasy powstają i władze będą o to ciśnięte.

A przejazdy rowerowe - Są tak samo niebezpieczne, jak przejścia dla pieszych - zupełnie te same problemy, ten sam problem zielonej strzałki itd. Ale jak rowerzystów będzie przybywać, to kierowcy się przyzwyczają i nawet nieroztropny rowerzysta nie ucierpi ;)
Jakoś widuję i to często dzieciaki dojeżdżające rowerami do szkół. I nic im się nie dzieje.
Też widuję. Na jezdniach ze spokojnym ruchem i czasami na DDR w centrum. Jeżeli dzieciak wie jak ma się zachować na przejazdach itp. to nie widzę przeszkód.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Użytkownik forum
Mój nastolatek, gdy był jedenastolatkiem do szkoły zasuwał aż miło rowerem. Fakt, to nie było wielkie miasto, ale jakoś nie widzę problemu. Problemem byłoby, gdyby miał w tym wielkim mieście jechać rowerem taką trzypasmówką. Np. wjazdem do Poznania od strony Szczepankowa (ograniczenie 80 km/h, masakra ruch, pas który może wykorzystywać rowerzysta to jednocześnie pas do włączania się do ruchu aut ze Szczepankowa i po kilkudziesięciu metrach zjazd na Franowo). Albo tzw. wartostradą, czyli ul. Hlonda. Jazda po tych droga rowerem to problem.

Specjalnie podaję te dwa przykłady, bo wzdłuż obu idą DDR-y. Ale widuje się rowerzystów, którzy ostentacyjnie nań nie wjeżdżają. Nie wiem po co to robią. Jazda DDRem wcale nie jest utrudniona, to że idzie on obok drogi to tylko zaleta. Tłoku na tym DDRze nie ma, nie ma też pieszych, których ewentualnie trzeba by omijać. Ale nie - oni, super, hiper mega muszą wjechać na jezdnię, bo...? No właśnie, dlaczego? Może mi to wytłumaczy ktoś? Dodam, że jeżdżę tamtędy do pracy rowerem, korzystam z tego DDRu i nie zauważyłem jakichś utrudnień. Rowerzysta na jezdni w tym miejscu tylko wkur...ia kierowców. Ryzykuje bez sensu.

A ... teraz sorry, ten debil, który jechał tamtędy w piątek po 16, z lampką mrygającą tak, jakby baterie wyprodukowano w PRLu... pozdrawiam go. Jeśli jest na tym forum, to wstyd.
Absurdalny Eli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum