Autor Wątek: opony na zimę  (Przeczytany 3114 razy)

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
opony na zimę
« 8 Gru 2014, 14:57 »
Muszę kupić jakieś opony do jazdy po ośnieżonym asfalcie. Głównie po to żeby pod koniec stycznia wybrać się w Beskid Niski, ale także do zwykłych przejażdżek w czasie zimy. Nie chcę żadnych kolczastych, ale z jakimś agresywnym bieżnikiem, który poradzi sobie w takich warunkach. Cena za komplet do 150 zł. Na razie na oku mam Schwalbe CX  Comp, ale to tak na początek. 
Poszukuję czegoś na koła 28" a maksymalna szerokość opony to 48mm (ok. 1, 9")
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2014, 21:18 xbartolinix »
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: opony na zimę
« 8 Gru 2014, 16:15 »
Na zimę od wielu lat stosuje Continental Explorer. Dosyć dobra przyczepność, bieżnik dobrze i szybko się oczyszcza. Ten CX jako opona zimowa ma trochę mikry bieżnik.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• jakieś tam relacje
« 8 Gru 2014, 18:30 »
omatko jakie wielkie! :) więcej jak 48mm mi nie wejdzie między widełki, no a koła mam 28"   
Ten klockowaty bieżnik na odśnieżonym asfalcie nie ściera Ci się za szybko?

• Jestem, jaki jestem...
« 8 Gru 2014, 19:48 »
W pierwszym poście najlepiej dokładnie opisać wymagania co poszukiwanych opon.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 8 Gru 2014, 21:05 »
Schwalbe Snow Stud - druciaki na lód i śnieg w rozmiarze 38-622 oraz 26"x1,9

Tylko do jutra do północy  tej cenie

http://www.on-one.co.uk/i/q/TYSCSNST/schwalbe-snow-stud-wired-tyre
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2014, 22:06 Alek »

Offline Drzewo

• Miasto:
« 8 Gru 2014, 23:59 »
A jak się mają te Snow Study do innych opon z kolcami? Tyle kolców wystarczy? Nie zgubię ich po 100km na asfalcie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Gru 2014, 00:04 »
Nie. Snow studów już nie produkują od roku albo dwóch, więc to może być leżak magazynowy (co nie zmienia faktu, że dalej cena jest ok).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Gru 2014, 00:13 »
Tutaj można coś więcej poczytać:
http://www.forumrowerowe.org/topic/149174-opony-zimowe-nokian-mount-ground-w160-vs-schwalbe-marathon-winter/

Tutaj niektórzy pisali, że potrafi zeskoczyć z obręczy:
http://www.bikeforums.net/winter-cycling/365405-schwalbe-snow-stud-vs-marathon-winter.html

Rozważałem nawet kupno 3+1, bo cena niezła - pewnie za tyle można by kupić używaną. Tylko z wyczytanych opinii wynikało, że na miasto nie ma większego sensu.

A jak się mają te Snow Study do innych opon z kolcami? Tyle kolców wystarczy? Nie zgubię ich po 100km na asfalcie?
Podobno kolce w oponach zbyt szybko się nie gubią . W tych konkretnych oponach kolce stają się użyteczne dopiero przy nieco niższym ciśnieniu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Gru 2014, 00:51 »
Rozważałem nawet kupno 3+1, bo cena niezła - pewnie za tyle można by kupić używaną. Tylko z wyczytanych opinii wynikało, że na miasto nie ma większego sensu.
Ma, ale ja używam zwykle tylko na przód, jak jest ślisko to zamieniam kółko, minuta roboty. Głównie na miasto je kupiłem, bo jeżdżę cały rok.

Mam te opony, w wersji 700x38C.
W tych konkretnych oponach kolce stają się użyteczne dopiero przy nieco niższym ciśnieniu.
Według producenta tak, realnie przy każdym ciśnieniu stukają kolce o asfalt.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 9 Gru 2014, 09:00 »
O oponach na lód słyszałem, ale rowerowe na śnieg chyba nie istnieją.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 9 Gru 2014, 10:15 »
Rozważałem nawet kupno 3+1

Ta promocja nie dziala w polaczeniu z Daily Deal  - pojutrze beda juz drozsze i wtedy bedzie mozna kupic 3+1. Pewnie wyjdzie podobnie, ale potrzebowalem akurat dwoch :)

W Irlandii jak dobrze pójdzie nie bede musial zakladac ich przez rok albo dwa, wiec nie mialoby sensu wydawac wiecej albo szukac lepszych.

Podobno dobrze spisuja sie na lodzie, ale gorzej w glebokim sniegu (szczegolnie te 38mm) - ale o to wlasciwie mi chodzi w tym klimacie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 9 Gru 2014, 10:20 »
więc to może być leżak magazynowy

Pewnie na pewno, stad ta cena :)

Kupilem w tym roku 8 letniego lezaka Racing Ralph (zwijana) i oprocz lekkiego nalotu nie wykazal zadnych problemow. Zero pekniec, toczy sie bosko, trzyma sie zwiru :)

• Jestem, jaki jestem...
« 9 Gru 2014, 13:16 »
Wszystko zależy od tego w jakich warunkach leżał taki leżak. :)
O oponach na lód słyszałem, ale rowerowe na śnieg chyba nie istnieją.
Są, są opony typowo na śnieg, np Continental Top Contact Winter PREMIUM( ta ponoć i na lodzie jest niezła), Continental TopContact Winter II, CST Sensamo Control. Ale wiele opon terenowych na śniegu spisuje się całkiem przyzwoicie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• jakieś tam relacje
« 10 Gru 2014, 13:29 »
Mam na oku dwa modele
Schwalbe Smart Sam
http://ctbike.pl/schwalbe-smart-sam-opona-rowerowa-terenowa-drutowa-29x1-75-performance.html
Kenda Karma
http://ctbike.pl/kenda-k917-karma-opona-rowerowa-terenowa-drutowa-29x1-90-czarna.html
Które lepsze? Chodzi też o to żeby się w miarę toczyła po asfalcie, bo jak nie będzie śniegu to nie będę ich ściągał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum