Autor Wątek: Zielona koszulka  (Przeczytany 13573 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 18:21 »
Dziś odkryłem taką stronkę http://www.challenge-big.eu i jako dość świeżo upieczony (z raptem rocznym stażem) miłośnik trudnych podjazdów szosowych, zapisałem się. Zostało mi jeszcze do pokonania 991 sztuk :P

Ale żeby się na jednym linku nie skończyło, to dorzucę dwie dobre bazy podjazdów, które znam od dawna (i wielu z Was zapewne tez, ale mam nadzieję, że jednak nie wszyscy ;) )

Coś dla miłośników naszego podwórka:
http://www.genetyk.com/podjazdy

I coś dla europejskich kosmopolitów ;)
http://www.salite.ch/struttura/default.asp?Ultime=3
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 19:17 »
fajna stronka..... ciekawe kto pierwszy zaliczy wszystkie podjazdy  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 19:39 »
Belgowie w czołówce?! nigdy bym się nie spodziewał po nich tak wysokiego miejsca, nigdy ich z kolarstwem nie kojarzyłem, co innego Niemcy

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 21:46 »
Newest member:  WAXMUND Pit

Waxmund: czyżbyś się zarejestrował? ;)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 22:03 »
No cóż, Belgowie w czołówce, bo to belgijska strona (poprzedni adres był w domenie .be). Myślę, że po prostu w Belgii jest najbardziej znana - gdyby była dobrze rozreklamowana, to nie ma bata - w czołówce byliby Włosi i Hiszpanie :)

Aczkolwiek belgijskim kolarzom niczego bym nie ujmował. O ile pamiętam w tym roku właśnie Belg wygrał Paryż-Roubaix. Polakowi się to nie udało nigdy...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 22:21 »
ba, oczywiście że się zarejestrowałem..... i podoba mi się bardzo taka rozpiska na tej stronce  - spróbuję wszystkie te górki zaliczyć  8)
te na http://www.salite.ch/struttura/tabella_4.asp (wszystkie poziomy trudności oczywiście) też. kiedyś napewno się uda  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Zielona koszulka
« 9 Cze 2009, 22:32 »
Nooo, to numery 1 i 6 z tej ostatniej listy do zaliczenia na tegorocznej wyprawie! Z czego nr 6 już drugiego dnia! :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 10 Cze 2009, 07:15 »
Vagabondo, jak możesz!!!??? A Merckx ? A Bonen? A Museeuw ? Obejrzyj sobie w wikipedii historię wyścigu Paris-Rubaix - Niemiec wygrał pierwszą edycję i to było ich ostatnie zwycięstwo. A zobacz ilu tam Belgów !  Po Włochach i Francuzach to chyba najbardziej dla kolarstwa zasłużona nacja 8)

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Zielona koszulka
« 10 Cze 2009, 16:34 »
Jakaś dziwna ta lista podjazdów ... przeł. Salmopolska jest położona przynajmniej 100 m wyżej, a poza tym dodałabym jeszcze przynajmniej Równice [Beskid Śląski] i przeł. Wyżną [Bieszczady] z Polski.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Zielona koszulka
« 10 Cze 2009, 23:55 »
Michale, transatlantyku, na kolarstwie nie znam się w ogóle, czasami w TV rzuciłem okiem na Tour de Polonge (raz na żywo, bo obok mojej szkoły przejeżdżali) i tyle. Jazda sportowa nigdy mni nie interesowała, zawsze skupiałem się na rekreacyjnej. Dlatego wyskoczyłem z tymi Niemcami, bo oni mają niezłe wyniki jeśli chodzi o podróżowanie na rowerze, więc pomyślałem że przełoży się to na popularność innych dziedzin

Offline Kobieta anja

Zielona koszulka
« 11 Cze 2009, 15:32 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "annajot"
przeł. Salmopolska jest położona przynajmniej 100 m wyżej.

Dlaczego? Oni podali 934m - i tyle mniej więcej ma, na innych mapach co najwyżej występuje jako 936m.

No racja.. nie wiem czemu wydawało mi się, że podali niewiele ponad 800 ... :roll:

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 13 Cze 2009, 02:09 »
annojot - albo o czymś nie wiem , albo się mylisz. W Bieszczadach jest Przełęcz
Wyżniańska  i Wierch Wyżniański (nazwy z mojej mapy wydanej przez PPWK). Oba podjazdy znajdują się między Ustrzykami Grn.   i Cisną. Jeżeli mówimy o tym samym, to Przełęcz jest łatwa i moim zdaniem nie zasługuje na uwagę w rankingach, a Wierch
jest trochę trudniejszy i od strony Ustrzyk ma w jednym miejscu przez chwilę nachylenie 10%. "Łatwe" i "trudne" to pojęcia bardzo względne, ale w rankingach światowych bym tych podjazdów nie umieszczał. Jak już wiesz - mam te sprawy "na świeżo", bo byłem tam w czwartek i szczerze mówiąc to spodziewałem się, że dostanę od tych górek bardziej w kość. Ale poprzednio podjeżdżałem je 38 lat temu i wtedy zrobiły na mnie większe wrażnie. Tylko przypadkiem nie odpisuj mi, że teraz Ty odczekasz 38 lat, aby właściwy dystans do dyskusji złapać :D

Offline Kobieta anja

Zielona koszulka
« 13 Cze 2009, 11:28 »
Tak, miałam na myśli przeł. Wyżniańską- nazwa jest używana zamiennie z nazwą przeł. Wyżna ;)
Ja tam akurat przejeżdżałam  z pełnym obładowaniem roweru i 65-litrowym plecakiem, więc podjazd od Wetliny w stronę Ustrzyk Górnych mógł mi się wydawać trochę trudniejszy niż jest w rzeczywistości... ale mimo wszystko widoczki z niego są przepiękne i chociażby z tego względu powinien znaleźć się na liście  :mrgreen:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Zielona koszulka
« 13 Cze 2009, 11:43 »
myślę, że obładowane rowery+plecaki zrobiły swoje i dla tego ta przełęcz tak "urosła". Niemniej, Ania i tak pokonałą ją za jednym machem i czekała na resztę rowerowej grupy na górze kilkanaście minut :P

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 13 Cze 2009, 12:08 »
Nic nie ujmuję Ani :D Ja miałem tym razem bagaż zredukowany do minimum. A widoki były super i akurat tam miałem w czwartek doskonałą pogodę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum