Autor Wątek: Zielona koszulka  (Przeczytany 13576 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 06:57 »
Wystarczy spojrzeć na mapę - na wysokości początku i końca podjazdu oraz odległość między nimi. Wszystkie te informacje są najczęściej podawane na mapach drogowych, nawet w małej skali. Dzięki nim wiadomo, ile przed nami kilometrów i jak wysoki podjazd. Mi więcej szczegółóq do szczęścia nie potrzeba :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 10:34 »
Janusushi, na szosówce mam dość ciężkie przełożenia, i jak się okaże że przez 5km jest 1%, a przez pozostałe 5km jest 25% to po prostu mogę nie dać rady podjechać :wink:

Miki, stronka jest fajna, tylko brakuje umiejscowienia podjazdu na mapie...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 10:37 »
Janusushi - co Ty opowiadasz dziewczyno? Na niektórych mapach drogowych podawana jest wysokość niektórych przełęczy, czy szczytów. Dolnej wysokości podjazdu na mapach drogowych nie znajdziesz.
Rozumiem, że Tobie takie informacje nie są potrzebne. Ja natomiast lubię profil poważniejszego podjazdu znać i nie ma co wydziwiać :D
Waxmund - sprawdź sobie jescze raz. Lokalizacja podjazdów, powiększenie ze szczegółowym dojazdem - to wszystko tam jest. Są też fotografie ze szczytów i z trasy. A profile chyba rzeczywiście już tylko odpłatnie :?

Edit : aaaa - to ja o tej drugiej właśnie :D

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 10:50 »
mówiłem o stronie:
http://www.salite.ch/struttura/default.asp?Ultime=3

na niej są profile, ale nie ma mapki. Odwrotnie niż na http://www.challenge-big.eu/
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 11:06 »
Jak kliknąłem w "english" to pojawia się stronka zanbike.net i po wybraniu danego kraju wyskakuje lista podjazdów - po lewej stronie są takie globusiki - odsyłają do viamichelin.fr Co prawda nie ma zakreślonej konkretnej trasy na mapie, ale jest już konkretne umiejscowienie.
Pozdr.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 20:13 »
Cytat: "transatlantyk"
Janusushi - co Ty opowiadasz dziewczyno? Na niektórych mapach drogowych podawana jest wysokość niektórych przełęczy, czy szczytów. Dolnej wysokości podjazdu na mapach drogowych nie znajdziesz.

Oczywiście - nie ma podanych dolnych wysokości podjazdów, ale są często podane wysokości, na których leżą miejscowości. Ja korzystałam właśnie z tych informacji do obliczania podjazdów. Inna sprawa, że w Norwegii (a tylko tam jeździłam po górach) większość podjazdów zaczyna się na poziomie morza, więc obliczenia są stosunkowo proste :)
Rozumiem, że Tobie takie informacje nie są potrzebne. Ja natomiast lubię profil poważniejszego podjazdu znać i nie ma co wydziwiać :D

No dobra, w porządku ;) Mi rzeczywiście takie informacje nie są do szczęścia potrzebne... Ja tam wolę wiedzieć, jakie widoczki mnie czekają i jaka będzie pogoda ;)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 20:23 »
Pogoda i widoczki są bardzo ważne i mnie też nieustająco interesują :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Zielona koszulka
« 9 Mar 2011, 23:49 »
A profile chyba rzeczywiście już tylko odpłatnie :?:

Nie kumam, o co wam cho. Profile na stronie BIGs są takie jak były. Bezpłatne. Marne.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Zielona koszulka
« 10 Mar 2011, 00:14 »
heh, rzeczywiście są.
Zmyliła mnie zakładka 'nachylenie', do której dostęp jest płatny.

www.waxmund.pl

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Zielona koszulka
« 10 Mar 2011, 09:05 »

Marku nie wiem jakich używasz map na wyprawach, ale na dobrych mapach 250 czy 200 a  i 300 są często wysokości miejscowości, czasami wysokości mostków czy innych dolnych granic.

Przy terenie górzystym daje to sporą dokładność w szacowaniu przewyższenia, przy pagórkowatym  mniejszą, ale przecież, nie ma problemu bo zobaczyć na mapie, ze między punktem dolnym a górnym gdzieś są inne zjazdy i podjazdy to żaden problem.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 10 Mar 2011, 11:10 »
Często są, a często nie ma :D . Rzut oka na profil mówi mi dużo więcej o tym co czeka mnie na podjeździe.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Zielona koszulka
« 10 Mar 2011, 15:06 »
tylko nie każdemu sprawia przyjemność zaplanowanie całej drogi od a-z z km i przewyższeniami zanim się tam znajdzie.
A tak w ogóle to  ty wykluczyłeś obecność takich danych na mapach drogowych co jest nieprawdą

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zielona koszulka
« 10 Mar 2011, 20:29 »
Chyba sprawdzimy w sobotę te mapy :D
A ja lubię mieć przygotowane to co mogę mieć przygotowane :D  Przygoda i tak przyjdzie jak ma przyjść. To jeszcze wszystko zależy po co się jeździ i co się chce osiągnąć. Nikomu nie bronię improwizować, ale dla mnie to nie jest metoda :D

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Zielona koszulka
« 12 Mar 2011, 18:15 »
Waxmund,
A na tej stronce co to ją wlepiłeś wogóle nie ma Holandii
 :mrgreen:
i Anglii też
 :roll:
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Odp: Zielona koszulka
« 26 Lut 2016, 22:51 »
Kokopa (patrz post wyżej) nie było z nami już od 4 lat. Szkoda, bardzo lubiłem jego poczucie humoru ;) Ktoś może podzielić się jakimś info na jego temat? Kiedyś chyba coś mu pisałem, ale zero odzewu...

Dziś odkryłem taką stronkę http://www.challenge-big.eu i jako dość świeżo upieczony (z raptem rocznym stażem) miłośnik trudnych podjazdów szosowych, zapisałem się. Zostało mi jeszcze do pokonania 991 sztuk :P

Wow, nie odwiedzałem stronki od ~sierpnia, i widzę że spore zmiany. I to chyba nawet są wprowadzane na żywym organizmie, bo nie wygląda to zbyt dobrze póki co :P

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum