Powrót do Kłajpedy wybrzeżem już nie tak optymistyczny: "Za wyjątkiem Kłajpedy, osobnych, wydzielonych ścieżek rowerowych na tej trasie prawie nie ma, dlatego większą część trasy trzeba pokonywać drogami samochodowymi"
Szlaki raczej niewydzielone
A ten młodszy 3,5-latek też ma jechać samodzielnie? Na normalnym rowerze czy biegowym?
Chciałabym kiedyś powiedzieć znajomym Irlandczykom, którzy jeżdżą na rowerze, że mamy coś takiego w Polsce. Ostatnio zapytano mnie jakie trasy polecałabym dla kogoś kto zaczyna przygodę rowerową i chciałby pojechać na wakacje na dwóch kółkach (dziewczyna jest biegaczką z zamiłowania, ma zaliczone maratony z dobyrm czasem i przeszła Santiago de Compostella w dwóch etapach, ale uważa, że na rower jest za słaba ). Niesttey, nie mogłąm jej polecić nic w Polsce, chyba, że trasy łączone z Niemcami, ale nigdy tam nie jeżdziłam, więc dałam sobie spokój. Mamy jakieś fajne wydzielone trasy w Polsce dla lubiącego komfort, ale chetnego na przygody podróżnika z zw. Zachodu?
W 2013 roku trzy gminy jurajskie: Janów, Niegowa, Żarki wybudowały spójny system ścieżek pieszo-rowerowych w północnej części województwa śląskiego. Powstały blisko 22 kilometry tras asfaltowanych w bardzo urozmaiconym jurajskim krajobrazie.Sieć za sprawa unijnego dofinansowania połączyła największe atrakcje północnej Jury – m.in. zamki w Mirowie, Bobolicach, Ostrężniku, Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej Patronki Rodzin, Pustelnię św. Ducha w Czatachowie, Zabytkowy Zespól Stodół wraz z Żareckim Jarmarkami, strażnicę w Przewodziszowicach, urokliwe stawy, najstarszą pstrągarnię w Europie znajdującą się w Złotym Potoku, przepiękne wapienne ostańce, miejsca pamięci i wiele czarujących pod względem krajobrazowym i przyrodniczym zakątków.