Autor Wątek: SRAM XX - 10 biegów w MTB  (Przeczytany 3094 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
SRAM XX - 10 biegów w MTB
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 13:19 Wilk »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 10 Cze 2009, 12:31 »
11-36, fiufiu... widać 29ers się coraz bardziej przyjmują...

No dobra, ale ta "mindblowing" techniologia umożliwia założenie tylko dwóch blatów z przodu? To na cholerę 10 zębatek z tyłu, skoro liczba dostępnych przełożeń jest tak naprawdę mniejsza niż w 3x9? Coś mi się zdaje, że jeszcze daleko do momentu aż to się stanie standardem :)

A korba marki truvativ. Oni są jakoś powiązani kapitałowo?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
« 10 Cze 2009, 13:45 »
To teraz tylko poczekać aż pojawią się relacje o (nie)kompatybilności z szosowymi łapami Campy i/lub Shimano :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Cze 2009, 13:48 »
Michał, coś mi tu nie gra z wielogodzinną obróbką skrawaniem. Może chodzi o obróbkę cieplną?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Cze 2009, 14:15 »
Frezowanie to jak najbardziej obróbka skrawaniem, więc napisałeś prawidłowo :D
Trochę sobie tych 9 godzin nie wyobrażam, bo dzisiejsze obrabiarki to potwory cyfrowe, które zapierniczają szybciej niż myśl, ale obróbka skrawaniem to nie moja specjalność, więc więcej na ten temat nie będę się wymądrzał.  :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 10 Cze 2009, 14:24 »
No, to ciekawie będzie obserwować rozwój tego - póki co - gadżetu. Wykonanie z jednego kawałka stali robi niesamowite wrażenie.

Michał, a wyczytałeś gdzieś rozstaw zębatek? Z którym łańcuchem (9s, 10s) będzie kompatybilny? Co z szerokością piasty?
Wybacz, mógłbym to zapewne sam wyguglać, ale jestem przekonany, że Ty już to znalazłeś i zapewne zechcesz się z nami podzielić :)

Co do dwóch zębatek z przodu, to pewnie masz rację, że do MTB to wystarczy. Natomiast jakoś mniej to sobie wyobrażam w treku - dla mnie najistotniejsze są przełożenia skrajne. Właściwie mogłbym mieć nawet raptem z 5 biegów, byleby skrajne były takie, jakie są, a najlepiej jeszcze bardziej odległe. Oczywiście zestopniowanie jest miłe, ale rozstaw - ważniejszy.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 10 Cze 2009, 14:35 »
W kwestii dwóch zębatek z przodu - pod koniec lat 90 Ritchey jako pierwszy w MTB zrobił taki patent - zlecił Sachsowi (obecnie wykupionemu przez Srama) zrobienie grip schiftów 2x9 Do tego zrobił asymetrycznie plecione tylne koło ze specjalną nakładką 33T pod standardową kasetę XT W dzisiejszych czasach nie byłoby w tym nic szczególnego (wiele osób jeździ w MTB na systemie 2x9), gdyby nie fakt że cały napęd oparty był o szerokośc łańcucha i skok przerzutki systemu 8-kowego (wolniejsze zużycie)
A co do ilości 10 biegów z tyłu - wg mnie to już przesada w MTB - dla większości bikerów decydujących się na 2 koronki z przodu przełożenie 29/32 jest wystarczające, a są też przyzwoicie zestopniowane kasety kończące się na 34T jakby komu było mało...

Offline Quapcio

« 10 Cze 2009, 14:41 »
Cytat: "Michał Wolff"
Campa to z mało czym jest kompatybilna, dlatego jej zastosowanie poza szosą jest praktycznie zerowe :)

To zobacz co chciałem zrobić: 10s łapy Campy i XT

Ponadto w wielu miejscach spotkałem się, że mieszanie wcale nie jest takie złe a niektóre miksy działają lepiej niż całość od jednego producenta...

Offline Quapcio

« 10 Cze 2009, 15:31 »
U mnie łączenie ma o tyle sens, że łapy, korbę i przerzutkę przednią(korba i przerzutka 3rzędowe, łapy 2-3x10) już mam (i to Recorda) więc mi tak będzie taniej :)

Co do kompatybilności łańcucha - zerwał mi się łańcuch 10 Campy (w czwartek przed wyjazdem do Podlesic) potrzebowałem łańcucha od ręki. Powiedzieli mi, że kilka dni, albo 9rz Shimano. No i sobię jeżdżę na 9rz DuraAce/XTR i śmiga pięknie :)

I jeszcze jedna rzecz: co wnosi Campa? Także w niższych grupach (bo u Shimano chyba tylko w DuraAce) wyprowadzenie linki przerzutek jest pod owijkę - według mnie ładniej wygląda ;)

Ale chyba SRAM od wieków takie robi więc to jest zaleta tylko w porównaniu do Sh :P

--

To był Sachs a nie Sram co widziałem z prowadzeniem obu linek pod owijką...

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 10 Cze 2009, 19:36 »
Cytat: "Michał Wolff"
...bo 9s na szosie robi się już tak przestarzałe jak 7/8s w MTB. Choc na razie ta

Zauważ Michale że 8s ma tak duże grono zwolenników że Shitmano wznowiło w zeszłym bodaj roku produkcję części wysokich grup w tym systemie (manetki, łańcuchy, kasety) - weźmy jako najlepszy przykład grupę XT
KOniec już mojego off-topa  :oops:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum