Autor Wątek: FN Bastia III & Korsyka III  (Przeczytany 1453 razy)

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
FN Bastia III & Korsyka III
« 27 Gru 2014, 15:46 »
W maju lub czerwcu mam zamiar wybrać się razem z kolegą na moją ( naszą ) pierwszą, kilkudniową wycieczkę. Ponieważ nie będzie to tylko jednorazowy wypad ( w planach kolejne ) jestem właśnie na etapie poszukiwania m.in. namiotu. Jako, że potrzebuję/my sporych rozmiarów namiotu mój wybór padł na FN Bastia III lub Korsyka III. O Korsyce trochę już poczytałem na forum ale jeżeli chodzi o Bastię to za wiele znaleźć nie mogę. Czy ktoś z forumowiczów ma może porównanie w użytkowaniu tych dwóch modeli ? Patrząc na parametry skłaniam się ku Bastii, ale że nie mam praktycznie żadnego doświadczenia, nie chcę popełnić błędu już na starcie  :) Nadmienię tylko, że kwota 700 zł ( za tyle można dostać Bastię ) to max, co chciałbym wydać na namiot
Z góry dziękuję za pomoc 

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Odp: FN Bastia III & Korsyka III
« 27 Gru 2014, 16:16 »
Tutaj za 600 z dostawą.
http://fjordnansen.strefamarek.allegro.pl/fjord-nansen-bastia-iii-namiot-3-os-wyprzedaz.html

Ja przez kilka lat używałem Bastii 2 i sobie chwalę.

Korsykę znajdziesz za 450 z dostawą, ale jest to jedyne czym góruje nad Bastią.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

« 27 Gru 2014, 16:33 »
Dzięki za odpowiedź i linka  :)
Nie ukrywam, że bardziej przemawiają do mnie parametry Bastii. A dzięki wrażeniom użytkowników zakup będzie bardziej świadomym  ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 27 Gru 2014, 17:02 »
Korsyka ma stelaż z włókna więc lepiej nie.

« 27 Gru 2014, 17:15 »
Korsyka ma stelaż z włókna więc lepiej nie.

Tak, też to zauważyłem. Co prawda wydaje mi się, że można gdzieś dokupić stelaż ( zdaje się alu ) ale wtedy cena Korsyki staje się bardzo podobna do Bastii  ;)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 27 Gru 2014, 17:22 »
Aktualnie jestem posiadaczem Bastii III, przestronna, w przedsionku można wiele zmieścić, a i łatwo się rozkłada :)

« 27 Gru 2014, 17:28 »
Aktualnie jestem posiadaczem Bastii III, przestronna, w przedsionku można wiele zmieścić, a i łatwo się rozkłada :)

W zasadzie to nic więcej do szczęścia na chwilę obecną mi nie potrzeba  :)
Dzięki Czerkaw za odzew

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 27 Gru 2014, 17:33 »
Spoko :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Gru 2014, 17:58 »
Jak trochę poczekasz i dobrze poszukasz to kupisz tanio Korsykę.
Co roku Korsyka, zimą jest na wyprzedaży za 350-380zł i pewnie też tak będzie w tym sezonie.
Korsyka jest przestronniejsza, a Bastia ma lepsze parametry i tkaniny. Chociaż Korsyka z alu stelażem będzie ważyć podobnie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 27 Gru 2014, 19:35 »
Widzę, że Korsyka w nogach zawęża się do 90 cm. co w przypadku dwóch dorosłych ( sporych gabarytowo ) osób może być problemem.

Offline Mężczyzna menel

« 27 Gru 2014, 20:13 »
Jeśli chodzi o wygodę zdecydowanie polecam dwie jedynki. Nawet wagowo dwa Muwangi to mniej niż jedna Bastia.

« 27 Gru 2014, 20:22 »
Jeśli chodzi o wygodę zdecydowanie polecam dwie jedynki. Nawet wagowo dwa Muwangi to mniej niż jedna Bastia.

Zupełnie przyszłościowo to mam plan, żeby kupić sobie jedynkę. Póki co, myślę o czymś większym bo chyba powoli udaje mi się żonkę namówić do wyjazdów. A dla mnie i żony chyba optymalnym rozwiązaniem będzie Bastia lub Korsyka. No i jakoś tak mentalnie nastawiłem się na coś większego  :)

Offline Mężczyzna menel

« 27 Gru 2014, 21:06 »
Czyli na wyjazdach z kumplem będziecie musieli stosować tradycyjne metody zwiększania komfortu.

« 27 Gru 2014, 21:25 »
Tak jak napisałem wcześniej, są to moje początki i muszę wszystkiego się nauczyć a raczej lepszym słowem będzie tu - doświadczyć. Mam nadzieję, że w 3-osobowym namiocie nie będzie aż tak wielkiego ścisku i w miarę normalnych warunkach będzie można się w dwie osoby przespać. Poza tym w młodości dużo biwakowałem ( pochodzę z Mazur ) i w różnych warunkach się sypiało  ::)

Edit. Doszedłem do wniosku, że nie ma co się aż tak rozkminiać nad tym tematem i podjąłem męską decyzję - dzisiaj udałem się do sklepu i zakupiłem Bastia III. Co jest wart - zobaczymy :)
« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2014, 17:50 klenczonu »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum