Akurat, tysiące kilometrów w takim ustawieniu przejechałem, bo na długiej trasie często ręce same mi się tak wyginają na kierownicy. I w moim przypadku żadnego wpływu to na kontuzje nie ma.Dlatego daruj sobie teksty typu "koniecznością", "musi". Kwestie sylwetki na rowerze to sprawy bardzo indywidualne, można tylko mówić o ogólnych założeniach, ale na pewno nie o regułach obowiązujących wszystkich.
Dzisiaj pozmagałem się z silnym "południowym" wiatrem. Taki z niego południowy jak mój typ urody Co do pozycji i innych detali to mogę powiedzieć, że:- na klamkach ręce same mi sie ustawiają jakiś cm, może dwa przed prawidłowym chwytem z dobrym dojściem do hamulców. Może to być wynikiem po prostu braku doświadczenia w jeżdżeniu w takiej pozycji, albo po prostu muszę skrócić mostek.- w dolnym chwycie, nienaturalnie opieram górną częścią dłoni o wygięcię kierownicy i troszkę to irytuje i nie wiem czy tak powinno być, czy po prostu powinienem bardziej przekręcić kierownicę "anticlockwise" - tylko wtedy i klamki trzeba by przesunąć bardziej do góry
- zmiana biegów jest ... hmmm problematyczna zazwyczaj korzystałem z większej palety biegów np. podczas rozpędzania się. Tutaj jest ciężej bo trzeba kosmicznie trzymać kierownicę lewą ręką wyżej, a drugą za manetkę. Także szybki skręt mocno pod górę spowodował praktycznie zatrzymanie się, bo rękę jednak trzeba było zdjąć z kierownicy. Zmiana przodu na mniejszy i tyłu w górę, co przy rapidach dało się bez problemu zrobić - tutaj niewykonalne. Cieszy i to bardzo super szybkie przeskakiwanie klku biegów na raz. Do spokojnej jazdy bez miętolenia manetkami barendy się nadają jednak jak ulał. Tylko, czy aby warto? zobaczę jak przejadę troszkę wiecej niż te ledwo ponad sto-kilkanaście teraz
No i pytanko: hindiana ma mniejsze dłonie i problem ze złapaniem klamek nawet we właściwej pozycji. Da się w takich klamkach ustawić tzw. "reach"? Widziałem filmiki i opisy w innych klamkach shimano jak np. w tiagrze, ale tutaj nie widzę podobnych dystansów, jest niby jakiś pin, ale nie ogarniam, czy da się to zrobić