Autor Wątek: Grecja w maju  (Przeczytany 755 razy)

Opis: Wyjazd na 2 tygodnie

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Grecja w maju
« 4 Sty 2015, 12:10 »
Hej,
szukam chętnych na wyjazd do Grecji na ok. 2 tygodnie w maju. Choć jestem dosyć elastyczny co do terminu, to patrząc na dane meteo (http://en.tutiempo.net/climate/05-2013/ws-166220.html) i jedeń dzień urlopu w gratisie na 1.05, skłaniam się ku początkowi maja :)
Wstępnie zainteresowana jest już jedna osoba.

Mam 21 lat, mieszkam w Krakowie, z sakwami śmigam od 6 lat, byłem m.in. nad Bajkałem (jadąc z Polski) i na kilkunastu krótszych wypadach ;) Kiedyś jeździłem rowerem dużo więcej, teraz robię ok. 10 tys. km rocznie.

Planowana trasa: z Salonik do Aten (lub na odwrót). Unikamy tranzytu - jedziemy bocznymi, pięknymi krajobrazowo drogami (w grę wchodzą też dobre szutry), zwiedzamy przede wszystkim z siodełka, ale nie wykluczam jakiegoś pół-dniowego trekkingu, jeśli będzie okazja. Chciałbym też 1 dzień spędzić w Atenach. Nie boimy się gór i podjazdów :) Przewidywany dzienny dystans to ok. 100km (po górach), ale bez spiny czasowej.

Nocujemy na dziko, ew. w Atenach w hostelu. Gotujemy po wyprawowemu ;)
Podejście do deszczu - nie będzie deszczu.

Koszty transportu:
Na chwilę obecną loty Ryanairem z Modlina do Salonik i z Aten do Modlina w maju to koszt ok. 150-200zł, do tego dochodzi opłata za rower 200-240zł x2. Do bagażu podręcznego i do roweru mieści się cały bagaż wyprawowy, sprawdzony i wielokrotnie przetestowany patent. Tak więc koszty transportu to ok. 800zł.

Koszty na miejscu:
Jedzenie w Grecji nie jest tanie, trzeba więc liczyć 40-50zł na dzień (w zależności od spalania ;)).    Inne koszty jakie mogą się pojawić to nocleg w hostelu i wejście do atrakcji turystycznych - to do ustalenia na etapie planowania trasy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Grecja w maju
« 4 Sty 2015, 14:32 »
wejście do atrakcji turystycznych
z legitymacją studenta free, więc warto wziąć.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta _Ania

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.08.2013
« 25 Sty 2015, 14:27 »
Polecam towarzysza podróży!  :D
Miły, pomocny, a jak się coś zepsuje to wszystko naprawi ;) Łatwo z nim dojść do porozumienia- aż żal, że ja nie mam wtedy wolnego, żeby pojechać...

Offline Mężczyzna janczy

• Miasto: wrocław
  • Na forum od: 28.05.2013
« 26 Sty 2015, 22:48 »
hej, w 2014 pokonałem tę trasę. Dokładniej z Salonik do Aten. Z tym, że jechaliśmy samochodem do Salonik. Później do Aten rowerami. Z Aten pociągiem do Salonik i do Pl.samochodem.
Polecam przy okazji zahaczyć o Mitikasa.
Powodzenia :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum