Autor Wątek: Sakwy - opinie  (Przeczytany 203182 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Sakwy - opinie
« 21 Mar 2023, 09:09 »
testował ktoś dłuzej sakwy extrawheel?

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 21 Mar 2023, 09:31 »
Tak, ale stary model. Extrawheel sprzedawał i sprzedaje różne modele.
Ja ze swoich jestem bardzo zadowolony. Mam je circa 12 lat.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 21 Mar 2023, 12:49 »
Tak, ale stary model. Extrawheel sprzedawał i sprzedaje różne modele.

Stary model to tak naprawdę Crosso. Później Extrawheel miał przygodę z Ortliebem,  a teraz szyje własne modele. Miałem (mam) ten pierwszy, więc się nie wypowiem.

Offline Mężczyzna marian65

• Miasto: Gronowo Górne
  • Na forum od: 23.11.2012
« 21 Mar 2023, 17:30 »
Od dwóch lat użytkuję sakwy Extrawheel Wayfarer 25l. Jestem z nich bardzo zadowolony. wcześniej ponad 10 lat jeździłem z Crosso, niestety uległy one zużyciu. Przesiadłem się na Extrawheel i nie żałuję. Nie ustępują poprzednikom, dobrze wykonane, w czasie deszczu nie przeciekły, fajnie się rolują, polecam.
https://photos.app.goo.gl/9TeEbaYhQDQkEeNx6

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lip 2023, 23:46 »
Kupiłem sakwy Ortlieb z serii Free. Bardzo ładny seledynowy kolor. Zauważyłem, że są w dotyku bardzo gumowate. PVC są śliskie.

Czy ktoś z forum używał dłużej sakw Ortlieb Free? Czy to nie łapie błyskawicznie syfu? Na pierwszy dotyk palca wrażenia mam fatalne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 15 Lut 2024, 13:43 »
Czy ktoś używa(ł) sakwy na ramę zamocowaną na śruby?
Jakie są plusy/minusy takiego rozwiązania?
Chodzi mi o top-tube, fuel-tank czy jak to tam zwą
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 15 Lut 2024, 13:45 »
Ramzes używa
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 17 Mar 2024, 16:48 »
Nowości w Orlieb.
Back Roller Plus dostały dodatkową kieszeń, nowy zaczep paska naramiennego i duże zmiany paska górnego.
https://www.ortlieb.com/en_us/back-roller-plus+F5210
Jak dla mnie najlepsza zmiana to nowa klamra paska górnego od tyłu sakwy. W końcu jest to usztywnione i nie będzie opadać, albo pozostawać pod prętem bagażnika jeżeli powiesi się sakwę bez uprzedniego zapięcia,  Mam nadzieję, że będzie pasować do starych sakw:
https://www.ortlieb.com/en_us/x-stealth-25-mm-auxiliary-closure-strap

Sama kieszeń wydaje się być niezbyt wygodna. Paska, głęboka więc dostęp będzie taki sobie gdy komora główna będzie wypchana.
Zmiany paska naramiennego na plus, ale mały. Nadal nie jest to dla mnie rozwiązanie idealne.

W bikepackingowych jest chyba nowy kolor.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 23 Maj 2024, 11:54 »
Jak dla mnie najlepsza zmiana to nowa klamra paska górnego od tyłu sakwy. W końcu jest to usztywnione i nie będzie opadać, albo pozostawać pod prętem bagażnika jeżeli powiesi się sakwę bez uprzedniego zapięcia,  Mam nadzieję, że będzie pasować do starych sakw:
https://www.ortlieb.com/en_us/x-stealth-25-mm-auxiliary-closure-strap

Pasuje. Właśnie podmieniłem.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 20 Sie 2024, 11:33 »
Ja już drugi raz, przekonałem się że najprostsze sakwy Crosso Dry 60 L są w mojej ocenie o niebo lepsze od Extrawheel Biker 50 L.

Rok temu byliśmy z kumplem na 3 dniowej wycieczce i Extrawheele spadły mu chyba z 10 razy. Nasza trasa to głównie drogi polne, leśne, szutry, ale jednak przejezdne z małymi wyjątkami. Jest też asfalt czy kostka brukowa. Można by rzec taka Pomorska lajt.

Tym razem podczas 4 dni było znacznie lepiej, ale nie obyło się bez wypięć. Jedno doprowadziło do dzwona, wjechałem w kumpla który dał po heblach jak mu na jednym dołku spadła prawa sakwa.Błąd jego że wpieprzył się przede mnie, a mój że mogłem jednak zwolnić przed tym dołkiem wiedząc że sakwa może spaść. W rezultacie mam przeszlifowaną dłoń, ramię i kolano. Ale szło jechać.

Trytytki chyba coś pomagały ale to na chwilę, bo i tak się zrywały. Nie ma szans w takim terenie aby te sakwy nie spadły. Na górnych hakach nie ma blokady, a od dołu nie ma odciągu jak w Crosso.

Może coś źle robimy, może nie ten bagażnik?? Wam one nie spadają?? Crosso nie spadły mi ani razu. Raz się wypięły od góry ale jak kładłem rower na sakwach.
\m/

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Sie 2024, 11:48 »
Nie znam sakw extrawhella. Prostota mocowania Crosso jest oczywista. Dobrze dociągnięty dolny odciąg eliminuje zagrożenie spadnięcia. Jednak w porównaniu z wygodą mocowania systemu Ortlieba lub Vaude, to jednak rozwiązanie za którym nie marzę.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 20 Sie 2024, 15:32 »
Królu, ale w Crosso masz też opcję zapinek Rixen&Kaul. Mam, używam, sprawdzają się. Sakwy z tym systemem są nieco droższe, ale wciąż konkurencyjne w stosunku do Ortlieba (nieco mniej do Vaude). W obawie przed awarią kupiłem zestaw zapasowych klicków, na razie nie użyłem. Jedyne, co pękło to dolna listwa raz (nie sam plastikowy zaczep, tylko właśnie listwa w połowie). Ale dolny zaczep nie jest krytyczny i w warunkach bojowych łatwo zrobić tymczasową prowizorkę.
Jest jeszcze nowy system Rail, o którym na razie nic nie wiem, a który podobno najłatwiej zaadaptować do bagażnika.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Sie 2024, 17:07 »
Extrawheel też mają różne mocowania, są też KlickFix i Rixen&Kaul.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 20 Sie 2024, 17:38 »
Tak wiem. Ale chodzi mi o ten konkretny model. Ten system mocowania jest słaby w mojej ocenie.
\m/

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Sie 2024, 20:23 »
Czyli zgodziliśmy się, że niezależnie od firmy, system mocowania z górnymi zaczepami obejmującymi w pełni rurkę jest najlepszy

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum