Autor Wątek: Opinia o rowerze  (Przeczytany 1799 razy)

Offline Rut17

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2015
Opinia o rowerze
« 10 Sty 2015, 19:20 »
Witam upatrzyłem całkiem spoko rower i chciałbym go kupić, tylko nie wiem czy będzie on dobry na mój wzrost (166cm) ale właściciel mówił, że rower jest na ok 166-170 więc powinien być na mnie ok. Ale głównie chodzi mi o to, czy części w rowerze według was zasługują na swoją cenę, gdyż ja się jeszcze na tym aż tak nie znam ;) Koszt to ok 1600-1700 zł
Wcześniej jeździłem taką starą szosówką przez koło 4 lata ale że lubię jeździć i mi się to spodobało szukam na początek czegoś takiego jak to i przede wszystkim w tej cenie...

NA SPRZEDAŻ ALUMINIOWY ROWER SZOSOWY SZWAJCARSKIEJ FIRMY CILO ATLAS!ROWER JEST NOWY I NIEUŻYWANY ZAKUPIONY W SERWISIE SZWAJCARSKIM.WYPOSAŻONY W OSPRZĘT SHIMANO SORA.

Rama: 53,5cm (rura podsiodłowa mierzona od środka osi suportu do zacisku sztycy). Długość górnej rury (od środka obejmy rury podsiodłowej do środka górnej miski sterów): 56cm=21,26inch

Koła: Koła 28cali, OBRĘCZE - aluminiowe, Mach 1 CFX, piasty - Miche Team Technology

Opony: Vredestein Ricorso 23-622

Siodełko: Selle San Marco PRO Viper

Sztyca   : aluminiowa, Easton

Hamulce: Shimano SORA

Kierownica: szosowa, Easton EA30

Mostek: Aluminiowy, ahead, Easton EA30, długość 105mm

Stery: 1 1/8'' zintegrowane, VP, Cane Creek

Przerzutka przód   : Shimano Sora

Przerzutka tył: Shimano SORA

Klamki: Klamkomanetki Shimano SORA

Manetki: Shimano SORA 3x8 speed (klamkomanetki) Flight Deck

Łańcuch: SRAM PC30

Korba: Aluminiowa - Shimano SORA Triple FC-3304, długość ramion 170mm, ilość zębów na trybach: 30-42-52

Kaseta: 8 biegów - Shimano

Oś suportu: Shimano (octalink)

Amortyzator: Widelec sztywny - oryginalny, aluminiowy

Tutaj wrzucam zdjęcia:
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Opinia o rowerze
« 10 Sty 2015, 19:37 »
Ten rower ma zdecydowanie za dużą ramę do twojego wzrostu. Ja przy 179 cm wzrostu mam w szosowym rurę podsiodłową 52,5 cm licząc od środka suportu do zacisku sztycy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Rut17

• Miasto:
« 10 Sty 2015, 19:50 »
No właśnie też mnie to zdziwiło, że odpisał mi że będzie dobra, gdyż jak czytałem i patrzyłem na inne to przewaznie 17-19 cali na mnie... Można wklejać tu linki z allegro? Bo mam jeszcze kilka innych, ale ten mi przypadł wizualnie do gustu najbardziej...

//
Tutaj wrzucam zdjęcie mojego obecnego roweru. i generalnie tutaj rama jest na mnie ciut za duża bo jak widać siodełko mam na maxa w dół, gdyż jak wezmę ramę między nogi nie stoje stopami płasko na ziemi lecz muszę na palcach trochę.
Od tego roweru zacząłem, fajnie się jeździło, mimo zepsutych przerzutek :P

Wysokość od podłoża do górnej krawędzi ramy to coś chyba ok 82 cm.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2015, 19:58 Rut17 »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Sty 2015, 20:49 »
Jak dla mnie rura podsiodłowa jest prawie (pomijając ekstremalne przypadki) bez znaczenia. Jestem tego samego wzrostu co przedmówcy, jeżdżę na 55 i 55,5 (dwa rowery). Przekrok 88-89 cm, sztyca niezbyt mocno wysunięta (długie kości udowe), czuję się bardzo komfortowo. Nawet w terenie jest ok ;)

Zwracałbym uwagę ma górna rurę (lub na długość efektywna w przypadku ramy opadającej). Najlepiej skorzystaj z kalkulatora competitive cyclist. Podsiodłolówka będzie próblemem tylko przy nieproporcjonalnej budowie ciała, wtedy trzeba się pilnować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 10 Sty 2015, 20:51 »
Twój aktualny rower nie jest trochę za duży. On jest ogromny, powinieneś mieć do niego raczej 190 cm ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sty 2015, 21:05 »
gdyż jak wezmę ramę między nogi nie stoje stopami płasko na ziemi lecz muszę na palcach trochę.
Nie żal genitaliów? :)

My home is where my bike is.

Offline Rut17

• Miasto:
« 10 Sty 2015, 21:17 »
Hmmm.... to skoro ten był na mnie o tyle za duży, to ten co wstawiłem też? bo wizualnie tamten się wydaje mniejszy od tego mojego co mam teraz, obecnie mnie nie ma w domu, ale poprosiłem żeby zmierzyli moją ramę to wstawię ile ma cm.

@up
ee, dlatego zawsze się przechylałem na lewą nogę i wtedy był luz hehe

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 10 Sty 2015, 22:07 »
Mam 170 cm wzrostu i szosę coś koło 53 cm i wg mnie jest lekko za duża więc ta na Ciebie pewnie też będzie za duża ale myślę, że powinieneś przymierzyć się do niej i wtedy coś powiedzieć - najlepiej jeszcze zrób sobie na niej zdjęcie (jak jedziesz) i wtedy coś więcej będziesz mógł stwierdzić.
Na koniec dodam, że się nie znam ale całkiem niedawno kupowałem szosę i teraz bym tak zrobił :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Rut17

• Miasto:
« 10 Sty 2015, 22:26 »
RLU hehehehe
niestety nie mam jak się nią przejechać ani nic... :/ ale zapewne będzie za duża... Może ktoś coś zaproponuje do 1600/1700?
romet huragan 1.0 i 2.0 odpadają już

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 11 Sty 2015, 01:04 »
Zwykle tak, ale np. moja szosówka przy rurze podsiodłowej c-t 555 ma górną rurę 570 mm. Lepiej zachować ostrożność, zwłaszcza, że akurat rura podsiodłowa ma w przeciwieństwie do górnej niewielkie znaczenie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 11 Sty 2015, 01:41 »
Niech tam będzie, istotne, ale drugorzędne. Zmiana +/- 1 cm rury podsiodłowej ma mniejsze znaczenie, bo można sobie sztycę wsunąć/wysunąć - sam widziałeś jakie cuda Waxmund ze sztycą wyczyniał. W przypadku górnej rury pozostaje zmiana mostka, która neutrealna już nie jest.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: