Autor Wątek: Naczynia/garnki marki Termite  (Przeczytany 18353 razy)

Offline michalbike

• Miasto: Wlkp
  • Na forum od: 05.01.2011
Naczynia/garnki marki Termite
« 11 Sty 2015, 13:00 »
Witajcie!

Przymierzam się do zakupu pierwszego swojego zestawu garnków wyprawowych. Przygodę z podróżowaniem zaczynam, aczkolwiek namiastkę sakwowania mam już za sobą. Zainteresowałem się zestawami marki Termite, są dość lekkie, stalowe (raczej ten materiał byłby pożądany przeze mnie, do aluminium się nie przekonałem dostatecznie, a tytan na początek to chyba za wysoko). Mam na myśli takie oto zestawy:
http://termite.pl/5,10,4,26,naczynia-silverstone-iii
http://termite.pl/5,10,4,27,naczynia-silverstone-iv
Czy ktoś z Was używa czegoś takiego, macie uwagi albo może nikt nie korzysta, bo nie są te zestawy warte uwagi? Z góry dziękuję za pomocne informacje.

Pozdrawiam!
Michał

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Odp: Naczynia/garnki marki Termite
« 11 Sty 2015, 15:21 »
w czasie przeszłym.. Używałem jakąś wersję tego (jeden gar, nazwy produktu raczej nie znajdę).
W każdym mąć razie.. problematyczne są te składane uchwyty, niestety lubią się nagrzewać (aż do przypalenia) a i ich stabilność czasami jest powodem pozbycia się zawartości naczynia.
Po zdemontowaniu uchwytów i dokupieniu "dziwki" (nie wiem jaka jest oficjalna nazwa tego czegoś do trzymania garów) sprzęt dalej jest w pełni funkcjonalny.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 11 Sty 2015, 16:03 »
Po zdemontowaniu uchwytów i dokupieniu "dziwki" (nie wiem jaka jest oficjalna nazwa tego czegoś do trzymania garów) sprzęt dalej jest w pełni funkcjonalny.
Albo od razu kupujemy
http://termite.pl/5,10,4,23,naczynia-silverstone-i

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Sty 2015, 19:06 »
Z moich wyliczeń wynika, że warto brać coś z radiatorem. Poza oszczędnością czasu radiator pozwala zaoszczędzić około 25% paliwa. Z tego powodu całość wychodzi wagowo lżej od tytanu (który wygrywa na krótkich wyjazdach z niewielką ilością paliwa).

W eleganckim towarzystwie możesz mówić chwytka :P Nie wiem, która wersja jest oficjalna, spotkałem się jeszcze z utrzymanką.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 12 Sty 2015, 20:07 »
A istnieją w ogóle naczynia stalowe z radiatorem??

« 12 Sty 2015, 20:13 »
Raczej wyłącznie aluminium. Tytanowe też są, ale można pominąć, bo cena już zapewne powala ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline michalbike

« 12 Sty 2015, 20:59 »
Czyli oferta Termite to po prostu garnki, jak garnki, nic specjalnego. Uchwyty natomiast nienajlepsze.
A co do aluminium, jakie jest Wasze podejście? Opnie są skrajne, od zachwalania po krytykę w odniesieniu do szkodliwości tego materiału. Może z taką anodą będą dobrym wyjściem? Szukam ogólnie małego zestawu, który docelowo składałbym się z dwóch garnków i czajnika. Ewentualnie garnek plus pokrywka o pewnej pojemności.

« 12 Sty 2015, 21:44 »
Z aluminium jest problem przy smażeniu i przy kwaśnym jedzeniu. Próbowałem gotować jajecznice na pokrywce aluminiowej menażki i wyraźnie czuć było posmak.. Ostatecznie ze względu na wagę kupiłem bardzo lekką tytanową miskę Snow Peak. Ponoć anoda rozwiązuje problemy.

Moim zdaniem jeśli potrzebujesz coś dużego, ten garnek jest warty rozważenia (może gdzieś być taniej):
http://www.aliexpress.com/item/New-Heat-Exchanger-Camping-Pot-Outdoor-Cookware-Cooking-Pot-FMC-K2/1973788326.html

Niestety nie spełnia on wymagań odnośnie pokrywek.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Sty 2015, 22:12 »
Mam jeden kompletów Termite Silverstone IV.
Normalne naczynia, służą do gotowania i w tym się sprawdzają.
Wolę naczynie ze stali, nie lubię aluminium w dotyku a  anoda jest dosyć delikatna i można zniszczyć przy nieostrożnym używaniu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Sty 2015, 22:15 »
a  anoda jest dosyć delikatna i można zniszczyć przy nieostrożnym używaniu.
Zniszczyłeś jakąś? ::)
Naprawdę, ciężkie zadanie. Od 3 lat skrobania i przypalania, nadal żadnego odprysku nie zauważyłem.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Sty 2015, 22:29 »
Tak, anodę uszkodziłem z mojej winy. Anoda raczej nie odpryskuje.  Wyskrobałem przy szorowaniu piachem po przypaleniu. Naczynia były z Decathlonu.
« Ostatnia zmiana: 12 Sty 2015, 22:39 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 13 Sty 2015, 13:41 »
No tak... ale to wynika ze skali twardości Mohsa - piaskiem naczyń z powłoką nie czyścimy. Generalnie ja też używam anodyzowanych naczyń i jestem zadowolony. Wszystko jest z nimi w porządku a jak się dobrze dobierze naczynia i kuchenkę to w naczyniu można trzymać palnik, butlę i jest jeszcze trochę miejsca na sól. Otrzymujemy wówczas bardzo kompaktowy zestaw (taki DIY Jetboil ale lepiej dobrany do naszych potrzeb). Taka sztuka z gołym alu lub stalą się nie uda - te naczynia na rynku występują głównie w postaci menażek szerszych niż wyższych i ciężko jest sensownie spakować zestaw 1-2os.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline michalbike

« 13 Sty 2015, 20:52 »
Nastawiłem się na naczynia z tematu, ponieważ odpowiada mi zestawienie szczególnie Termite Silverstone III. Dwa garnki o pożądanej (w przybliżeniu) pojemności, z których jeden stanowi pokrywkę dla drugiego. Są ze stali, nie są ciężkie. Chwytak mogę dokupić jakikolwiek, drogi w sumie nie jest. W środek chciałbym włożyć palnik i ewentualnie jakieś drobiazgi kuchenne, typu przyprawy.

Może macie jakieś inne propozycje na wzór powyższego? Na razie za tytan, radiatory i inne udogodnienia raczej podziękuję. Na start nie ma co szaleć ;)

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 13 Sty 2015, 21:16 »
Na start nie ma co szaleć
Dość długi masz start, bo od 2011 roku! ;D
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum