Autor Wątek: Rower dla kobiety  (Przeczytany 995 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Rower dla kobiety
« 14 Sty 2015, 20:17 »
Potrzebuję porady w sprawie roweru. Problem polega na tym, że ma to być rower dla mojej Pani, czyli jak się domyślacie, ma to być The Rower :)

Założenia wstępne w kolejności ważności:
1. Ma być ładny
2. Nie zaszkodzi jak będzie ładny
.
.
.
3. Ma być lekki
4. Ma mieć damską ramę 17"
5. Koła raczej 28"

Rower ma służyc do jednodniowych wycieczek, tak do max 100 km. Głównie asfalt, ale również jakieś szutry, do 3 tys km rocznie. Kierownica prosta (nie baranek), jeżeli to możliwe, to regulowany mostek. Ma mieć mocowania pod bagażnik (ale nie jest to warunek konieczny, może być bagażnik na sztycę) i pod błotniki. Korba trzyrzędowa, trekkingowa. Kaseta min 8. Osprzęt min alivio. Co do przedniej amortyzacji, to jestem za, ale niech to nie będzie amor za 120 zł.
W tej chwili rowerzystka używa trekkinga Kross TransAlp. Duże to i ciężkie, ale jezdzi nie najgorzej (w sensie: jest wygodnie i robi co do niego należy). Problemem jest jego garaż, czyli piwnica. Wnoszenie tego po stromych schodach to doś ciężka praca. Dlatego rower ma byc lżejszy. Budżet ok 5 tys zł.
Moje myśli idą w kierunku jakiegoś crossa. Wstępnie podoba się nam Cube Tonopah Pro http://www.cube.eu/bikes/tour/tonopah/cube-tonopah-pro-black-anodized-flashred-2015-trapeze/ . Szczerze mówiąc, podoba się na tyle, że zacząłem rozważać jego męską wersję :). Trudno jest znależć coś fajnego z damską ramą. Może udałoby sie namówić ją na męską, ale musiałaby to być mała rama, a niektóre fajne modele zaczynają sie od męskich 18". A może znacie jakiś model na karbonowej ramie? Nie mam żadnych doświadczeń z karbonem.
Dzięki za wszelkie pomysły i porady.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Odp: Rower dla kobiety
« 14 Sty 2015, 21:42 »
Polecam Kellys Clea - moja mama sobie kupiła w roku ubiegłym, a miała podobne wymagania:

http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/cross#.VLbT9Hus3LU

Im wyższy numerek tym lepsza klasa. Rower leciutki i zgrabny :) Mimo, że nie jest to carbon :D Ale kupowanie carbonu tylko dlatego, żeby łatwo było wnosić i znosić do piwnicy wydaje mi się przesadą, zwłaszcza, jeśli przebieg ma być 3 tys rocznie :P Piwniczni złodzieje już zakasują rękawy.

Ja jeżdżę na Kellys Cliff i jestem bardzo zadowolona - damki mi jakoś nie leżą :)
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2015, 21:49 Jelona »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 14 Sty 2015, 22:28 »
Ile waży dotychczasowy rower?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Sty 2015, 00:30 »
Niestety rower nie może być jednocześnie damski i ładny :( Możesz popatrzeć na rowery Stevens, np. Randonneur posiada całkiem fajne wyposażenie. Cena na allegro około 1000 zł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waldic

« 15 Sty 2015, 06:51 »
Ale kupowanie carbonu tylko dlatego, żeby łatwo było wnosić i znosić do piwnicy wydaje mi się przesadą, zwłaszcza, jeśli przebieg ma być 3 tys rocznie :P Piwniczni złodzieje już zakasują rękawy.
Na to nie poradzisz, trzeba mieć dobre ubezpieczenie i mocną piwnicę. Karbon nie jest warunkiem koniecznym, to tylko takie rozmyślania nad lekkością :)

Ile waży dotychczasowy rower?

Strzelam, że ok 16-20 kg (dynamo w piaście, bagażnik, itd). Moja Merida mimo bagażnika i blotników jest dużo lżejsza.

Niestety rower nie może być jednocześnie damski i ładny :( Możesz popatrzeć na rowery Stevens, np. Randonneur posiada całkiem fajne wyposażenie. Cena na allegro około 1000 zł.
No i bądź tu mądry i znajdź rower dla kobiety :) . Ważne: rower ma być nowy!

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 15 Sty 2015, 09:22 »
Jeśli ma być lekki to odpuść amorek i pomyśl nad czymś w rodzaju:
http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/womens-multi-use/vita/vita-comp-carbon-disc-eq

Offline Mężczyzna Waldic

« 15 Sty 2015, 09:46 »
W sumie to amorek nie jest warunkiem koniecznym. Mógłby być aluminiowy cross z karbonowym, sztywnym widelcem. Ale gdzie takiego znaleźć z damską ramą i dobrym osprzętem?
Warunek "lekkości" wynika tylko z konieczności noszenia tego roweru po schodach do i z piwnicy przez w sumie drobną kobietę. Nie będziemy się zabijać za dekagramy i cieniować roweru na siłę, nie będziemy startować w żadnych zawodach
Fajny ten Spec, ale ma chyba szosowy osprzęt, korba dwurzędowa? Kaseta 10-30 może być niewystarczająca, wolałbym do 34. Ale dzięki za poradę, zerkniemy na Spece, jeżeli znajdziemy gdzieś w Trójmieście.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 15 Sty 2015, 11:09 »
Znajdziesz modele Vita na alu ramie z widelcem karbonowym, z korbami 3rz... co się tylko podoba :)

pomyśl o korbie 2rz. - podobny zakres przełożeń a lżej i nie ma tyle mieszania biegami :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 15 Sty 2015, 13:55 »
W Trójmieście możesz podjechać na ulicę Do studzienki do pana Lewickiego i zapytać, co ci złoży. Ja tam składałam swój rower i jestem zadowolona. Tylko pewnie mały wybór ram (o ile jakikolwiek wybór jeśli chodzi o damskie...).

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 20 Lut 2015, 11:47 »
Co jak co, ale na pewno lekki nie jest.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 20 Lut 2015, 11:52 »
Myślę, że przypadnie jej do gustu, a i tak będzie mogła przemierzać nim sporo kilometrów.

Czytałeś, czego potrzebuje forumowicz czy po prostu wpychasz sie tu z reklamą paskudnego, cięzkiego i nieprzydatnego  roweru? Obstawiam to drugie, spam jak nic:)

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Lut 2015, 14:58 »
swoją subiektywną opinię
;D

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lut 2015, 09:38 »
Hmm trochę nie spełnia warunku o min. 8sp. i 3sp. korbie, oraz prostej kierownicy, ale ;D

P.S. Skąd wziął się warunek, że to ma być "damka"? Twoja Pani będzie jeździła w sukni? Uwzględniając anatomię, to damka prędzej powinna być dla mężczyzn, bo jeden dzwonek w rowerze wystarczy..

Damka wygląda mniej pro, jest mniej sztywna bocznie, mniej możliwości upchnięcia bidonów, sakiewek itd.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum