Autor Wątek: Jaki sztywny zamiast Suntour NCX-D  (Przeczytany 4012 razy)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Odp: Jaki sztywny zamiast Suntour NCX-D
« 7 Lis 2015, 08:30 »
Fakt. Nie zwróciłem wcale uwagi na rodzaj hamulców. Mosso nie ma pivotów.

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 21 Lis 2015, 11:30 »
Ja w temacie sztywniaka...co prawda w swoim crosie -Unibike Viper nie mam SR NCX-D tylko proste kowadło - NVX- ale chcę zrobić podmiankę na sztywny...
mam dwa typy
1 - alu - widelec Force -lekki, najbardziej zbliżony parametrami - ługość widelca od osi piasty do dolnej miski sterowej: 445 mm ( po pomiarze u mnie z amorem , przy obciążeniu - wyszła mi odległość 470 mm.
2 - stalowy -CR-MO trochę cięższy, ale też krótszy, rozważam tylko ze wzblędu na materiał (stal powinna lepiej tłumić nierówności...
http://allegro.pl/widelec-stalowy-trekking-28-vb-disc-aprebic-i5808572532.html

Pytanie zasadnicze, czy ten stalowy nie jest za krótki, tzn. czy przód nie zanurkuje mi zbyt bardzo w dół? I czy Force jest faktycznie aż tak niewygodny, jak mawiają niektórzy, że trzęsie, ,że nadgarstki bolą itd.
Co doradzicie? :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Lis 2015, 12:32 »
Co do twoich wątpliwości. Miałem aprebica z drugiego linku, teraz mam zamontowane Mosso MD5 (prosto z chin ;)). Na tym przykładzie mogę powiedzieć, że legendarne tłumienie cr-mo to bullshit, oba trzęsą tak samo. Spuść pół atmosfery z przodu, to będziesz miał tłumienie...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lis 2015, 13:14 »
Miałem i aluminium i mam stalowy widelec. Stalowy wygodniejszy, ale żadnego legendarnego tłumienia nie wyczuwam, po prostu jest dłuższy i lepiej oddaje geometrię. Tłumienie czy też komfort łatwo poprawisz w sposób jakoś zauważalny oponami, ciśnieniem, chwytami, rękawiczkami. Jak wpadniesz w dziurę to z czego by ta rura nie była zrobiona to tak samo oberwiesz :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 21 Lis 2015, 16:15 »
TomiliDżons - ja w swoim viperze zmieniłem na force trekking i jestem zadowolony. Rower faktycznie zanurkował, ale sama kierownica niewiele dzięki podkładką. Ręce mnie nie bolą, chociaż suntour na blokadzie był bardziej miekki niż sztywny. Podsumowując nie odczuwam niedogodności po zmianie na sztywny.

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 21 Lis 2015, 18:48 »
O taką właśnie mi odpowiedź chodziło:-)
Sendziaty Możesz dać foto całego roweru?  Z tego co widać strasznie dużo Masz podkładek pod mostkiem... ;D ;D
Już foto znalazłem...

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 21 Lis 2015, 21:39 »
Poprosiłem w serwisie by dali mi więcej podkładek (i tak miałem na myśli mniej), łatwiej przyciąć rurę niż wydłużyć :)
Jedyny problem to montaż dolnego koszyka na bidon. Po wrzuceniu dużego bidonu isostara, końcówka trze o koło. Rower poleciał w dół, ale mnie to nie przeszkadza.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 22 Lis 2015, 08:39 »
Kilka razy widziałem podkładki zakładane pod dolną bieżnię sterów (na przykład kross używał tego w najniższym modelu evado).

• blog podróżniczy
« 22 Lis 2015, 13:20 »
widelec musi być przygotowany pod takie coś, ew to tylko wizualnie wygląda, jakby tam była podkładka. Rury sterowe są w większości przypadków cieniowane, w miejscu styku z koroną są znacznie grubsze. Dotoczona podkładka, która przesuwałaby miejsce montowania bieżni, sprawiłaby, że bieżnia wylądowałaby w miejscu, gdzie rura sterowa jest zbyt cienka - szkoda zębów.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 22 Lis 2015, 15:51 »
2 - stalowy -CR-MO trochę cięższy, ale też krótszy, rozważam tylko ze wzblędu na materiał (stal powinna lepiej tłumić nierówności...
http://allegro.pl/widelec-stalowy-trekking-28-vb-disc-aprebic-i5808572532.html
Straszna krowa tzn. cięzki ten widelec. Że jest z cr-mo nie znaczy że będzie tłumił - na pewno nie przy tej wadze i sztywności.

Wymieniam ostatnio widelce w trekingu, ale rura 1", więc nie podam ci namiarów.

Testowałem 2 widelce  i kazało się ze najlepiej tłumi ten z Hi-ten, ale lekki (830g przed obcięciem rury), z dużym wyprzedzeniem ok 65mm.
Miałem inny cr-mo 1000g ale 40mm wyprzedzenia - znacznie gorszy jesli chodzi o tłumienie.
Myślę że możesz sobie kupic stalowego Accenta , są na Ale pod 1.1/8 i ważą 1kg, można poszukać innych, bywają takie z wagą do 900g.

• blog podróżniczy
« 22 Lis 2015, 17:54 »
Myślę że możesz sobie kupic stalowego Accenta , są na Ale pod 1.1/8 i ważą 1kg, można poszukać innych, bywają takie z wagą do 900g.
Tego nie polecam w żadnym wypadku. To są widelce z plasteliny, buja nim jak cholera, a do ciężkich nie należę.

« 22 Lis 2015, 19:10 »
Przecież o to chodzi, żeby bujało ;)
Jak ktoś się przesiada z amortyzowanego widelca na sztywny, to trochę "bujania" mu nie zaszkodzi.
Nie wiem jak ten Accent, ale posiadam podobny konstrukcyjnie, z podobnym wyprzedzeniem i przyjemnie się na nim jeździ.
O wytrzymałośc bym się nie bał, użytkowałem z sakwami  i żyję. ;)

• blog podróżniczy
« 22 Lis 2015, 19:41 »
widelec ma się giąć góra-dół, a nie na boki, jak ten accent. Jadąc, szczególnie z bagażem, nie lubię gdy kierownica sprawia wrażenie, jakbym sterował kołem za pośrednictwem rozgotowanego makaronu :)

« 22 Lis 2015, 19:51 »
Większość stalowych widelców z dużym wyprzedzeniem >40 tak ma takie opóżnienie przy skręcaniu, taki ekfekt miękkości.
Ale jak się już wejdzie w zakręt to trzeba mniejszej siły na kierownicy, by utrzymać  odpowiedni promień skrętu.
Niektórzy tego nie lubią, mnie to nie przeszkadza. :)

Poza tym nie ma się wrażenia, że przy ostrym chamowaniu przeleci się przez kierownicę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum