Autor Wątek: Sakwy Ortlieb - Które?  (Przeczytany 6204 razy)

Offline enek

• Miasto: Nie z Tychów :P
  • Na forum od: 08.06.2006
    • http://www.enek22.republika.pl
Sakwy Ortlieb - Które?
« 28 Wrz 2006, 12:03 »
Czy ktoś z obecnych na forum miał lub ma może styczność z sakwami Ortlieb Front-roller classic lub Front-roller plus?
http://www.bikeman.pl/index.php/cPath/34_36
Zastanawiam się nad zakupem tych sakw i nie wiem który model wybrać. Narazie chcę kupić przednie i używać ich jako sakwy na tył ponieważ nie szykuje się jak narazie większa wyprawa. Proszę o poradę. Może ktoś wie jakie są różnice w systemach mocowania QL1 i QL2 (czy oba mają blokadę zabezpieczającą przed wypadaniem?). Jak jest z materiałami z których są wykonane. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Sakwy Ortlieb - Które?
« 3 Paź 2006, 13:58 »
Ja miałem styczność z obydwoma i moge dać Ci dobrą radę: bierz classic! Powody są 3:
1. Są tańsze
2. Są łatwiejsze do naprawy w przypadku małego rozdarcia (wystarczy podkleić)
3. Posiadają system mocowania QL-1

QL-2 ma tylko jedną zaletę w porownaniu do QL-1: większe możliwości regulacji. Ma też jedną bardzo poważną wadę. Otóż haki w QL-2 są dostosowane do rurek 14 (albo nawet 16) milimetrów. Żeby pasowały do mniejszych rurek, wciska sie w nie specjalne redukcje. Po pewnym czasie haki trochę sie rozginają i redukcje zaczynają wypadać. Wtedy do zakładania sakwy zaczynają być potrzebne 3 ręce: dwie trzymają haki z redukcjami, a trzecia całą sakwę. W przypadku QL-1 problem nie występuje. Tam haki mają jeden rozmiar bez żadnych wkładek. Jak masz inne rurki, musisz dokupić inne haki.

Romal

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Sakwy Ortlieb - Które?
« 12 Gru 2006, 18:00 »
W ostatnim wydaniu sakw z QL1 (back roller classic) hak ma mocowanie na 16, a redukcja np. na 11 robimy za pomocą podkładek. Czy komuś jeszcze rozgięły się te haki, tak że podładki wypadały?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Romal

Sakwy Ortlieb - Które?
« 13 Gru 2006, 11:00 »
Cytat: "arkadoo"
W ostatnim wydaniu sakw z QL1 (back roller classic) hak ma mocowanie na 16, a redukcja np. na 11 robimy za pomocą podkładek.

Jesteś pewien, że są to sakwy classic? Jesteś pewien, że to mocowanie QL-1? Oglądam właśnie stronę Ortlieba i nie widzę, by coś zmienili. W sakwach serii classic nadal jest QL-1, a w QL-1 nadal nie ma żadnych redukcji.

Cytat: "arkadoo"
Czy komuś jeszcze rozgięły się te haki, tak że podładki wypadały?

Jak na razie problem ten mieli wszyscy moi znajomi, którzy mają sakwy z QL-2, czyli trzy osoby. Może ktoś z tego forum też to potwierdzi?

Ortlieb nie jest taki idealny, za jakiego pragnie uchodzić. Równie problematyczny jest system mocowania sakw na kierownicę Ultimate-3. Jest już on zastępowany przez Ultimate-4, ale w sklepach nadal leżą sakwy ze starym mocowaniem i można się naciąć. Z Ultimate-4 nie miałem jeszcze do czynienia, więc nie wiem czy jest niezawodny.

Sakwy Ortlieb - Które?
« 13 Gru 2006, 18:14 »
Na zdjęciach jest wciąż stare mocowanie. Wejdź w instrukcję pdf. Na niej jest już zaznaczone mocowanie podkładek redukcyjnych. Do tego zmienił się dolny zaczep do mocowania do bagażnika na taki sam jak jest w QL2. Jestem na 100%pewien, bo 3 dni temu dostałem sakwy z Cyklotura (back roller classic z 2006r.)

Szkoda, bo zależało mi na tych hakach bez redukcji. Przed zakupem pisałem nawet do Ciebie maila w tej sprawie. Czy z tymi podkładkami jest problem tylko przy zakładaniu, czy także zdarzało się im wypaść podczas jazdy?

Offline Mężczyzna Romal

Sakwy Ortlieb - Które?
« 13 Gru 2006, 19:40 »
Faktycznie! Czyli największą zaletę sakw claasic można wykreślić z listy. QL-1 przejęło największą wadę z systemu QL-2. Co ich podkusiło? Może droższe sakwy z QL-2 za słabo się sprzedawały i trzeba było ludzi zachęcić do ich kupowania?

Dla Ciebie mam już tylko jedną radę: Belka mocująca w QL-1 nadal pozostała taka sama, zmieniły się tylko same haki. Napisz do Bikemana (www.bikeman.pl), oni są dystrybutorem Ortlieba na Polskę. Może będą w stanie przysłać Ci same haki starego typu? Ja kiedyś u nich zamawiałem haki. Nie są drogie, kosztowaly jakieś 20 zł (dokładnie nie pamiętam).

Wkładki redukcyjne wypadają tylko podczas zakładania/zdejmowania. podczas jazdy nie ma z nimi najmniejszych problemów.

Sakwy Ortlieb - Które?
« 13 Gru 2006, 20:03 »
Hmm nie bardzo się mi widzi dołożenie 40zł do nowych sakw. Na razie poczekam, a gdy zajdą takie problemy to będę reklamował sakwy. Jest też 3 opcja, że po złych doświadczeniach z podkładkami zostały one ulepszone (wszak nadzieja matką głupich). Te nowe haki mają taki hmm  taki maly pierdolnik, wybrzuszenie - wrzucam fotkę, bo nie potrafię tego opisać:

Może to wybrzuszenie w podkładce pzowala na lepsze dopasowanie się do haka podczas zakladania. Jak możesz to zapyta się kolegów jak z tym jest u nich.

P.S.
Co ciekawe obecnie przy QL2 w przypadku zahaczania piętą o sakwy możemy je przechylić w poziomie. W mocowaniu QL1 nie ma tej opcji. Natomiast QL1 przejęło dolny hak obrotowy z QL2.

P.S.2
Strona www ortlieba nie jest zaktualizowana pod względem opisów. Najświeższe informację na temat systemów znajdziemy w instrukcjach (sic!)

Offline anooshka

• Miasto: tu i tam:)
  • Na forum od: 04.06.2006
    • http://www.ku-sloncu.org
Sakwy Ortlieb - Które?
« 14 Gru 2006, 08:27 »
witaj
taka mala dygresja z kobiecego punktu widzenia  :wink:  

a propo zachaczenia pieta o sakwy... to moim zdaniem do czegos takiego nie powinno dojsc... nie jest to komfortowe. jezeli tak jest to znaczy ze masz je zle wyregulowane (albo geometria roweru nie jest dla ciebie odpowiednia?), powinny byc na tyle do tylu zeby nie zachaczac :)

i po co kupowac cos co z gory zaklada sie ze bedzie sie byc moze reklamowac?
moze lepiej dolozyc te 40 zl? lub pozniej zmienic haki i po klopocie..?  :D
nowe sakwy to sama radosc...  :D a dla ciebie zaczyna to byc powaznym problemem. :?

zycze powodzenia i wiecej radosci!

pzdr z Indii

Sakwy Ortlieb - Które?
« 14 Gru 2006, 14:49 »
Cytat: "anooshka"
witaj

i po co kupowac cos co z gory zaklada sie ze bedzie sie byc moze reklamowac?
moze lepiej dolozyc te 40 zl? lub pozniej zmienic haki i po klopocie..?  :D
nowe sakwy to sama radosc...  :D a dla ciebie zaczyna to byc powaznym problemem. :?

pzdr z Indii

Właśnie z góry chciałem kupić sakwy z QL1 od razu na 10mm hak, ale jak później się okazało w sprzedaży są tylko takie z problematycznymi redukcjami. Problem by był jakby te podkładki wypadały podczas jazdy, wtedy kupiłbym te haki. Na razie nie widzę sensu inwestowania 40zł w coś co może zacząć wypadać, ale nie musi (wszak mogli już rozwiązać ten problem). Nie po to kupuje ferrari wśród sakw żeby jeszcze płacić dodatkowo za błędy producenta, od tego mam niezgodnośc towaru z umową. Po za tym sakwy są super i już nie mogę się doczekać weekendu majowego  :D

Możliwośc regulacji w poziomie wskazałem to jako cechę wyróżniającą QL2 od QL1.  Myśle, że ten problem może dotykać ludzi ze stopą rozmiaru 50, wtedy to już chyba i geometria nie pomoże  :mrgreen:

Pozdrawiam z ciepłego, bezśnieżnego Wroclawia.

Offline enek

• Miasto: Nie z Tychów :P
  • Na forum od: 08.06.2006
    • http://www.enek22.republika.pl
Sakwy Ortlieb - Które?
« 3 Sty 2007, 13:15 »
Wydaje mi się że to zbytnie roztrząsanie z tymi redukcjami. Kupiłem w końcu front classic i używam ich jako sakw na tył (tak do codziennego śmigania). Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów z wypadaniem redukcji czy też samej sakwy (choć zdarza mi się i czasami z nimi nieco skoczyć :P). Sakwy ogólnie są niezłe – łatwość zdejmowania i zakładania, dobre materiały, szczelność no i te 5 lat gwarancji :]... teraz już tylko pozostaje mi dokupić do nich porządny bagażnik – całe szczęście że już są u nas dostępne :].

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Sakwy Ortlieb - Które?
« 5 Sty 2007, 13:47 »
nie rozumiem w czym problem :-)
redukcje nie sa potrzebne :-) sa pomocne, ale haki bez tych wkladek trzymaja sie pieknie docisniete ciezarem :-)

ani nowe backpacker plus smignely wlasnie pierwsze 1000 km i nie widac zeby cos bylo "nie tak" :-)
ja swoich backpackerow uzywam od 8 lat i wciaz jjeszcze sa dobre i niezawodne :-) (ostatnio wymienilem w nich sznurki ;-))
pzdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Sakwy Ortlieb - Które?
« 2 Wrz 2011, 21:59 »
Cześć, odgrzeję temat...

Czy coś się zmieniło od roku 2007 w ofercie Ortlieb?
Chcę zakupić sakwy i waham się pomiędzy Ortlieb a Crosso.
Jeszcze nie wiem, które z modeli wybrać. Jak wygląda sprawa mocowania
na teraz? Czy te mocowania również się rozginają?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 3 Wrz 2011, 07:34 »
może ja coś dopowiem - mi się początkowo zaczęły wyginać lekko te haki, ale jak zobaczyłem, jaki jestem niemądry ( :icon_idea: ), od razu się poprawiło. Powód był jeden - miałem za blisko siebie te dwa haki, po rozszerzeniu ich do normalnej, myślę, prawidłowej pozycji, nic już się nie krzywi. Ja sam mam Ortlieba Classic, kupowałem go na początku 2008r, ale jako wersję Globetrotterowską (Orange), i jedyne, co poszło, to ta jedna nóżka od redukcji, właśnei niedawno, pisałem o tym, oczywiście wszystko działa, a ta mini awaria wystąpiła już po powrocie do domu, z mojej winy...
Mi to się osobiście nie rozgina, jak siedzi w bagażniku na szerokim rozstawie, to cały czas się "prostuje" i nie mam problemów z zakładaniem ;)

« 3 Wrz 2011, 07:52 »
Zobacz też temat - http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2491.msg37336#msg37336

Na stronie Ortlieba możesz sobie obejrzeć jakie są różnice w systemie mocowania. Na dzień dzisiejszy najlepsza cena jest za te pomarańczowe z Globetrotter.de Mocowanie w Ortliebach o dekadę wyprzedza te z Crosso.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum