Autor Wątek: Przyczepka Extrawheel  (Przeczytany 2476 razy)

Offline Mężczyzna michalj90

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.06.2014
Przyczepka Extrawheel
« 19 Sty 2015, 20:49 »
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem przyczepki Extrawheel. Na chwilę obecną posiadam bagażnik Crosso, sakwy Crosso Dry Big oraz worek transportowy Crosso 60l.

W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy ktokolwiek zakładał sakwy Crosso Dry Big na Extrawheela? Jak się to sprawuje (podobno rozstaw haków nie pasuje idealnie)?
2. Czy jest wtedy możliwość zamocowania worka transportowego 60l (na przyczepkę z sakwami Dry Big oczywiście)? Warto dokupić bagażnik do przyczepki?

Na wyprawy jeżdżę głównie po asfalcie, ale jestem przewrażliwiony na punkcie awaryjności bardzo obciążonego tylnego koła (moją słuszną wagą oraz nie małym bagażem  :D ). Dlatego chciałbym odciążyć tylne koło. Nie mam możliwości montażu przedniego bagażnika

Myślałem aby na przyczepce przewozić Crosso Dry Big oraz worek 60l, a ewentualnie na bagażnik tylny zakupić sakwy Crosso Dry Small.

Czy takie rozwiązanie ma sens?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Przyczepka Extrawheel
« 19 Sty 2015, 23:21 »
Nie mam możliwości montażu przedniego bagażnika
Tylko Ci się tak wydaje ;D

Przy wadze 60-65kg i tendencji do zabierania zbędnych rupieci, nie udało mi się pokonać najtańszego koła za 100zł z allegro na najtańszej obręczy StarsCircle nawet bez kapslowania i piaście Joytech, przewalając się po bezdrożach Bieszczad.
Złóż koło na dobrych podzespołach, daj do zaplecenia dobremu mechanikowi.

Nie mam doświadczeń z Extrawheel, ale z podróbką Yaka było ciężko jeździć, jak z przodu nie było sakw. Przednie koło nie miało dostatecznego docisku i siły z przyczepki rzucały całym rowerem ;D Nie ma mowy o puszczeniu kierownicy lub mocnym skręcie.
« Ostatnia zmiana: 19 Sty 2015, 23:35 wikrap1 »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Sty 2015, 23:32 »
Nie mam możliwości montażu przedniego bagażnika
Dlaczego? Co uniemożliwia montaż?

« 20 Sty 2015, 08:37 »
Hamulec tarczowy i brak piwotów. Wiem, że da się jakoś dobrać adapter, ale nie lubię się bawić w takie rzeczy. Nie chodzi mi o dyskusję nt. przedniego bagażnika a kompatybilności Crosso oraz Extrawheela. Mi udało się pęknąć szprychę w ostatnim dniu wyprawy, a po każdej wyprawie mam  krzywą obręcz, a mój rower to mtb 29'er i koła nie są takie słabe.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Sty 2015, 08:48 »
ewentualnie możesz kupić używanego starą wersję extrawheela z workami na bokach. Na bagażniku użyjesz lżejszych sakw które masz (skoro tylne koło słabe), a na przyczepie wykorzystasz dwa worki i CI wystarczy myślę.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 20 Sty 2015, 09:01 »
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy ktokolwiek zakładał sakwy Crosso Dry Big na Extrawheela? Jak się to sprawuje (podobno rozstaw haków nie pasuje idealnie)?
Ja używałem exportów i problemów z rozstawem haków nie miałem.
2. Czy jest wtedy możliwość zamocowania worka transportowego 60l (na przyczepkę z sakwami Dry Big oczywiście)? Warto dokupić bagażnik do przyczepki?
Dodatkowy bagażnik ma nośność raptem 5 kg. Ja używałem do zamocowania kuchenki benzynowej, żeby nie zasmradzać sakw.
Jak się uprzesz to wór zamontujesz, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Na wyprawy jeżdżę głównie po asfalcie, ale jestem przewrażliwiony na punkcie awaryjności bardzo obciążonego tylnego koła (moją słuszną wagą oraz nie małym bagażem  :D ). Dlatego chciałbym odciążyć tylne koło.
Miałem podobne plany. Niestety przeładowana przyczepka załatwiła w niecałe 10 000 km, w jednym kole piastę, w drugim poszła obręcz. Do tego dochodzi przyspieszone zużycie napędu.
Mimo to uważam przyczepkę na dobry patent(po prostu źle jej używałem)
Na przyszłość będę do niej upychał lekkie gabarytówki a masa zostanie w sakwach rowerowych.
Myślałem aby na przyczepce przewozić Crosso Dry Big oraz worek 60l, a ewentualnie na bagażnik tylny zakupić sakwy Crosso Dry Small.

Czy takie rozwiązanie ma sens?
U mnie wór 15 litrowy tylko jeden dzień jechał na extrawheelu, potem wrócił na rower. 
 Ja na Twoim miejscu wybrałbym zestaw 4x Dry Big. Dodatkowe miejsce choćby na zakupy zawsze się przyda.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

« 20 Sty 2015, 16:35 »
FIRST to Fight, o taką odpowiedź (konkretną) mi chodziło.

Myślałem żeby cały bagaż z roweru przenieść na przyczepkę (względu nośności), ale widzę, że Extrawheel należy traktować bardziej jako dodatek do przepełnionego roweru. A osobiście nie miałem większego problemu, żeby spakować się do Crosso Dry Big i worka 60l.

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 20 Sty 2015, 17:50 »
michalj90 mam przyczepkę starego typu, z siatkami na wory. Mogę pożyczyć, na próbę, czy wyjazd, jak Ci się spodoba jazda z nią. Mieszkam w Wa-wie, ale przyczepka jest na działce 30 km od.

Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

« 20 Sty 2015, 18:32 »
Fajnie było by przetestować, nawet myślałem żeby wypożyczyć w wypożyczalni takiego sprzętu, ale chcą 60zł za 2 doby, moim zdaniem to trochę za dużo (prawie 10% ceny przyczepki bez koła i sakw, bo taką bym kupił) bo chciałbym sprawdzić wyłącznie jak leżą na niej sakwy i worek Crosso.

renifer dziękuję za propozycję, ale przyczepka starego typu nie rozwiąże mojej wątpliwości.

Może jest ktoś z Warszawy lub okolic i chciałby mi pokazać Extrawheel Voyager?

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 21 Sty 2015, 12:14 »
Ja mam przyczepkę z kołem 26 cali. Z tego co znalazłem na stronie Extrawheela to pod koło 29 potrzebny jest inny widelec.
http://extrawheelshop.com/widelec.html
 Błotnik z przyczepy można ściągnąć i założyć większe koło.

W Wawie będę po feriach więc jak co to mogę pożyczyć.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Kobieta Werrona

• Miasto: Żyrardów
  • Na forum od: 01.04.2014
    • Wrona bez ogona
« 21 Sty 2015, 12:49 »
mam przyczepkę, nową, kilkumiesięczną. Tu ją widać:
http://wronabez.blogspot.com/2014_11_01_archive.html
Kocham ją bardzo od pierwszej jazdy. Przyczepka sprawdza się w każdych warunkach.  Ale to nie jest obiektywne - ja to taki mało wymagający człowiek jestem  ;)
Na dniach chyba gdzieś wyjadę, ale potem chętnie pożyczę. Mieszkam w Żyrardowie - to niedaleko W-wy.
« Ostatnia zmiana: 21 Sty 2015, 17:41 Werrona »

« 21 Sty 2015, 22:41 »
Dzięki :) Jedynie chciałbym zobaczyć jak leżą na niej sakwy z workiem transportowym. Po sesji będę się odzywał, bo teraz mam mnóstwo nauki.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 22 Sty 2015, 23:20 »
Chyba nie obskoczysz mocowania worka transportowego na przyczepce. To jeden z minusów od pierwszej wersji (ja używałem pierwszej). Człowiek chciałby namiot zamontować tylko i nie ma jak:/ W Norwegii miałem przyczepkę i bagażnika na namiot i karrimatę. No chyba, że ktoś ma patent. W każdym razie mocowanie czegokolwiek od góry pogarsza położenie środka ciężkości.

« 23 Sty 2015, 23:08 »
No właśnie mam coraz więcej wątpliwości co do tej przyczepki. Z jednej strony odciąża się trochę koło, otrzymuje znacznie więcej miejsca (w przypadku zastosowania dwóch kompletów sakw Dry Big), ale z drugiej dotychczas byłem w stanie spakować się do jednego kompletu Dry Big oraz worka 60l, a sama przyczepka trochę waży, kolejne koło zwiększa opory i może być przyczyną problemów z transportem (wchodzenie po schodach, kierowcy autokarów mogą się czepiać itd).

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 23 Sty 2015, 23:19 »
(...), a sama przyczepka trochę waży, kolejne koło zwiększa opory i może być przyczyną problemów z transportem (wchodzenie po schodach, kierowcy autokarów mogą się czepiać itd).

Widzę, że czujesz temat ;) Przemyśl to raz jeszcze. Ja miałem też spory problem z zapinaniem przyczepy. Jak jedziesz w dwie osoby z jedną przyczepą to spoko. Ale wyobraź sobie, że nie ma o co roweru oprzeć i trzeba zapakowana wpiąć w rower. No da się to zrobić z niezłą gimnastyką, ale wygodne i przyjemne to to nie jest, szczególnie jak cały rower spływa wodą po ulewie.

Moim zdaniem z EW jeździ się całkiem spoko, nie gorzej niż z sakwami. Ale ze względu na to że bagażnik i tak jest potrzebny, a sama przyczepa rodzi dodatkowe problemy z transportem to zrezygnowałem z rozwiązania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum