Autor Wątek: Przyczepka Extrawheel  (Przeczytany 2475 razy)

Online Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Przyczepka Extrawheel
« 24 Sty 2015, 08:46 »
To jeden z minusów od pierwszej wersji (ja używałem pierwszej).
Moim zdaniem właśnie w wersji classic mocowanie czegoś na górze było możliwe. Gumami do siatki i już. Oczywiście raczej karimata, a nie zapasy wody :-)

Marek

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 9 Lut 2015, 21:12 »
No tak, ale raczej lekkie rzeczy. Namiotu 4kg + karrimaty już bym tam nie przypiął. Dawno już nie widziałem tej konstrukcji, ale tajemniczy pancerz raczej by tego obciążenia nie lubił. No a do tego jest mega niekorzystny rozkład ciężaru.

Offline ChollaYi

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 09.05.2011
« 22 Mar 2015, 22:58 »
Miałem pierwszą wersję tej przyczepki i namiot (czwórkę z dużym przedsionkiem) woziłem po prostu w worku.

Ale wyobraź sobie, że nie ma o co roweru oprzeć i trzeba zapakowana wpiąć w rower. No da się to zrobić z niezłą gimnastyką, ale wygodne i przyjemne to to nie jest, szczególnie jak cały rower spływa wodą po ulewie.
Rozwiązaniem może być podwójna stopka założona w przyczepce. Trzeba trochę pokombinować z mocowaniem. Ja zdaje się dałem tam kawałek gumy między stopką a ramą, bo mi się zsuwało górne mocowanie. Ważne tylko jest dobranie odpowiedniej długości stopki. U mnie była za krótka ale i tak dużo dawała przy podpinaniu/zdejmowaniu pełnej przyczepki.
A rower z przyczepką dało się postawić opierając tylko na nóżce roweru.

Pozdrawiam
Michał

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 22 Mar 2015, 23:09 »
Nie mówię, że się nie da;) Spędziłem z tą przyczepą 7 tygodni samotnie Norwegii. Teraz stawiam na czyste rozwiązanie z sakwami. No, ale jeśli ktoś jedzie daleko, lub ma potrzebę to tam polska myśl techniczna jest spoko choć nadal ma kilka wad. Nie wiem czy sam kiedyś nie zostanę zmuszony do skorzystania.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Mar 2015, 23:16 »
A co za problem? Przypinasz najpierw złączkę do roweru, później przyczepkę. Praktycznie tyle samo zachodu, co z zakładaniem sakw.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 22 Mar 2015, 23:27 »
A co za problem? Przypinasz najpierw złączkę do roweru, później przyczepkę. Praktycznie tyle samo zachodu, co z zakładaniem sakw.

Trochę już napisałem w tym wątku na ten temat. Zapytam jednak czy kiedyś używałeś tej przyczepy. Założę jednak, że nie mimo Twojego doświadczenia ;) Z tym zakładaniem to bym się prawie zgodził, choć z rękawa bym wytrzepał z 5 sytuacji, w których wyliczę przewagę roweru z bagażnikiem i sakwami.

Mnie bardziej chodzi o praktyczność używania przyczepy. Nikomu nie odmawiam tego, przedstawiam tylko moje doświadczenie i przemyślenia.

Online Mężczyzna memorek

« 23 Mar 2015, 07:54 »
Zapytam jednak czy kiedyś używałeś tej przyczepy. Założę jednak, że nie mimo Twojego doświadczenia
Anghan, pojechałeś :-) Przed takim pytaniem, zrobiłbym mały "research"  ;D
http://www.waxmund.pl/

Marek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Mar 2015, 08:37 »
Zapytam jednak czy kiedyś używałeś tej przyczepy.

Używał, ale w trochę dziwny sposób  ;D

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Online Mężczyzna memorek

« 23 Mar 2015, 08:46 »
Używał, ale w trochę dziwny sposób
Wiadomo, przyczepki używa się, żeby odciążyć tylne koło  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Mar 2015, 10:24 »
Dzięki chłopaki 8) Z przyczepką przy różnych okazjach zrobiłem łącznie koło hmmm 30tys(?) km. Były to różne modele (warto pamiętać, że przyczepka jest ciągle usprawniania).

Z tym zakładaniem to bym się prawie zgodził, choć z rękawa bym wytrzepał z 5 sytuacji, w których wyliczę przewagę roweru z bagażnikiem i sakwami.
I ja również zgadzam się z powyższym. Tak czy inaczej, na kolejną wyprawę biorę zestaw tył + przyczepka ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 23 Mar 2015, 19:51 »
Zapytam jednak czy kiedyś używałeś tej przyczepy. Założę jednak, że nie mimo Twojego doświadczenia
Anghan, pojechałeś :-) Przed takim pytaniem, zrobiłbym mały "research"  ;D
http://www.waxmund.pl/

Marek

Przepraszam Waxmunda :icon_redface: Mam nadzieję, że nie zepchnie mnie na listę "nie znam/nie lubię"  :icon_cry:

Po ciężkim dla mnie dniu parę minut się zastanawiałem czy jeszcze odpisać wieczorem. Myślę sobie, że to niemożliwe by dyskusje i wspomniane patenty sprowadził to dwóch prostych ruchów. Troszkę mnie tym sprowokował ;) No i przyznam, że nie pamiętałem, żadnego Extrawheela z relacji wyjazdu na Syberię. Nie sprawdziłem, moja wtopa.

Starałem się w tym wątku nawiązywać do zapotrzebowania autora wątku. Rozważaliśmy tutaj alternatywę dla bagażnika z sakwami. Moim zdaniem Extrawheel alternatywą nie jest. Jest co najwyżej dodatkiem, który może zastąpić sakwy przednie (pierwsza wersja zastąpiła mi też sakwy tylnie, ale bagażnik i wór był konieczny). I to jest moja opinia, z mojego doświadczenia i przemyśleń.

Dzięki chłopaki 8) Z przyczepką przy różnych okazjach zrobiłem łącznie koło hmmm 30tys(?) km. Były to różne modele (warto pamiętać, że przyczepka jest ciągle usprawniania).

Z tym zakładaniem to bym się prawie zgodził, choć z rękawa bym wytrzepał z 5 sytuacji, w których wyliczę przewagę roweru z bagażnikiem i sakwami.
I ja również zgadzam się z powyższym. Tak czy inaczej, na kolejną wyprawę biorę zestaw tył + przyczepka ;)

No i widzę, że się tutaj zgadzamy, więc nie będę sypał ;) Extrawheel ma sporo zasług. Gdzie to już polska przyczepa nie zajechała ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 24 Mar 2015, 15:52 »
Witam
Jako, że moja była odmawiała brania czegokolwiek na rower, musiałem wozić swoje rzeczy, jej rzeczy i 8kg namiot. Jako, że sam jestem ciężki, przekraczało to wytrzymałość mojego roweru. Extrawheel idealnie zastąpił mi tylni i przedni bagażnik. Kobieta jechała na lekko, mój rower na lekko i Extraweel z 40+kg bagażu. Nie miałem żadnych awarii piast czy obręczy. Poprzednio jak próbowałem mieć 40+ kg na tylnym bagażniku to bagażnik wyrywał śruby z ramy i koło się krzywiło.
Rozstałem się z była i Extrawheel trafił do piwnicy. :-)
Jeżdżę teraz z 1kg namiotem i spoko się mieszczę jedynie w tylnych sakwach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum