Autor Wątek: Serbia i Macedonia  (Przeczytany 2645 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Serbia i Macedonia
« 28 Sty 2015, 01:01 »
Mogę się podpiąć?

W jakich miesiącach przejazd Albania-Jezioro Ochrydzkie-Stambuł ma sens? Tzn kiedy tam się kończy zima i kiedy górskie odcinki z pierwszej części trasy robią się przejezdne? Czy Kwiecień to jeszcze za wcześnie czy można już ryzykować?
Może ktoś jeździł rowerem po płn. Grecji i okolicach w okresie Marzec-Kwiecień-Maj i coś zasugeruje...

Dzięki

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 28 Sty 2015, 11:20 »
W jakich miesiącach przejazd Albania-Jezioro Ochrydzkie-Stambuł ma sens? Tzn kiedy tam się kończy zima i kiedy górskie odcinki z pierwszej części trasy robią się przejezdne? Czy Kwiecień to jeszcze za wcześnie czy można już ryzykować?
Może ktoś jeździł rowerem po płn. Grecji i okolicach w okresie Marzec-Kwiecień-Maj i coś zasugeruje...
Ja nie jeździłem, więc się wypowiem  :P
Na pewno zależy to od kilku czynników - tzw. kolejności odśnieżania trasy (czy droga jest główna, czy boczna), obfitości opadów śniegu, wysokości nad poziomem morza, szerokości geograficznej, itp.
Zdarzyło mi się kiedyś w lipcu jechać w Alpach na wysokości ponad 2500 mnpm i było jeszcze dużo śniegu, nawet na słonecznych stokach, ale droga przez przełęcz była przejezdna.
Czytałem też czyjąś relację z Durmitoru (Czarnogóra), jak w maju droga przez Sedlo (1909 mnpm) była nieprzejezdna i cała zasypana śniegiem.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 28 Sty 2015, 11:26 »
W jakich miesiącach przejazd Albania-Jezioro Ochrydzkie-Stambuł ma sens?
https://picasaweb.google.com/sinior00/BaKany2009#5392855780714546290
https://picasaweb.google.com/sinior00/Turcja2008#5393193517737234610

@xmk
Zamiast dwa razy przez Vranje można myknąć przez Bułgarię.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
« 8 Mar 2015, 19:56 »
Zamiast dwa razy przez Vranje można myknąć przez Bułgarię.
Tak właśnie zrobię.

Właśnie zauważyłem, że coraz więcej Serbii jest na Google Street View. Np. dzięki temu wiem, jak dokładnie trafić do Đavolja Varoš, bo na mapach to różnie pokazjują.
Mam nadzieję, że do wakacji będzie dostępne więcej rejonów, np. Serbia Zachodnia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 9 Mar 2015, 09:55 »
Słabo znam Serbię, ale generalnie najbardziej podobało nam się na jej południu
Okolice Mokrej Góry warto zobaczyć zarówno ze wg widokowych, jak i ze wg na tzw "atrakcje" (Sarganska Osmica - wijąca się przez góry serpentynami i tunelami wąskotorówka, nieopodal wioska-skansen w której kręcił filmy Kusturica) - nam się podobało, aczkolwiek z rowerami niekoniecznie musi to być to czego oczekujecie

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
« 9 Mar 2015, 10:37 »
Okolice Mokrej Góry warto zobaczyć zarówno ze wg widokowych, jak i ze wg na tzw "atrakcje" (Sarganska Osmica - wijąca się przez góry serpentynami i tunelami wąskotorówka, nieopodal wioska-skansen w której kręcił filmy Kusturica) - nam się podobało, aczkolwiek z rowerami niekoniecznie musi to być to czego oczekujecie
Osmica jest żelaznym punktem wyprawy, tym bardziej po obejrzeniu wspomnianego filmu Život je čudo Kusturicy.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 9 Mar 2015, 12:37 »
Czytałem też czyjąś relację z Durmitoru (Czarnogóra), jak w maju droga przez Sedlo (1909 mnpm) była nieprzejezdna i cała zasypana śniegiem.
Tak dla ścisłości, to nie była droga przez Sedlo, tylko równoległa, po północnej stronie Durmitoru. Podobno tamtej zimy dużo śniegu spadło na Bałkanach.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 9 Mar 2015, 14:22 »
Podczas ostatniej wizyty w Durmitorze dowiedziałem się od miejscowych że drogę przez Sedlo zaczynają odśnieżać koło 15-20 maja i wcześniej jej raczej nie pokonasz. Ja byłem podczas majówki chyba 2-3 lata temu i droga była na początku maja nieprzejezdna.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 17 Mar 2015, 17:30 »
W górach Czarnogóry i Bośni w pierwszej połowie marca spadło mnóstwo śniegu a ciężko przewidzieć jaka będzie wiosna. To takie info, dla tych którzy planują na kwiecień czy początek maja przejazd przez tamtejsze góry (wyższe przełęcze).

Dudeck

• Gość
« 17 Mar 2015, 18:20 »
Ohrid
Warto popływać w jeziorze. Położone na wysokości 1000 m n.p.m. napełnione jest czystą wodą spływającą z gór. Cieplejsze jest przy tym niż nasz Bałtyk.
Niecałe 700m n.p.m. Ale jeśli chodzi o przejrzystość i temperaturę to się zgodzę, mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Czułem się jak w ciepłym basenie.

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
« 19 Mar 2015, 09:45 »
Witam,kwiecień na Bałkanach bywa różny,my wybraliśmy się do Macedoni w drugiej połowie,i mieliśmy 4pory roku.  https://youtu.be/kTrbtqgzF4g     pozdrawiam

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 19 Mar 2015, 11:23 »
podasz później mapę z trasą?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Mar 2015, 14:15 »
Ostro tam mieliście :)
A masz drugą część ?
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
« 19 Mar 2015, 23:21 »
https://youtu.be/hn-tAtJ-7T0   tutaj mam drugą część,niestety ta niepogoda zatrzymała nas w Ochrydzie 3dni i nici z przejazdu do Albanii,zajechaliśmy tylko na ''kawę'' do Podgradec i z powrotem po Macedonii.Ogólnie to tylko przejechaliśmy1/3 zamierzonej trasy,mamy tylko 2tygodnie urlopu i jak coś nam namiesza to nie damy rady się wyrobić,Ale Albanię planuję na ten rok,samolotem na Korfu,prom i już po przygodę.Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 19 Mar 2015, 23:30 »
A co to za miasto na tym ujęciu
[ Invalid YouTube link ]t=632 ?
Fajna drabinka do niego prowadzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat