Autor Wątek: Alpy: pogoda na przełomie września i października  (Przeczytany 590 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Jak w temacie: czy ktoś może mi przybliżyć, czego można się spodziewać?

Planujemy jechać przez Austrię, Szwajcarię, zahaczyć o Dolomity. Nie lubimy jeździć w popularnych okresach, stąd lipiec i sierpień odpadają.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Byłam w Dolomitach na początku stycznia tego roku. Na przełęczach ponad 2000 m n.p.m był czarny asfalt, gdzieniegdzie trochę śniegu - idealne warunki na rower, a akurat go nie wzięłam ;). Przy obecnym klimacie to wrzesień i październik powinien nie być zły. Choć zapewne w październiku może jakimś nagłym śniegiem dowalić.

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
Jeździłem rowerem po alpach w różnych miesiącach ( od maja do października ) i jak mogę coś zasugerować i jeżeli macie w planach wysokie drogowe alpejskie przełęcze ( myślę o takich około 2 tys. m) to najlepszym widokowo miesiącem jest czerwiec. Jest jeszcze dużo śniegu powyżej 1 tys. m. a w dolinach bujna zieleń. Znakomite widokowo kontrasty zdjęciowe ( śnieg, zieleń). Dzień bardzo długi, w miarę ciepło. We wrześniu i październiku już tak nie ma. Co do wakacyjnego tłoku to niestety na rowerowych szlakach emeryci z Niemiec ( wg moich obserwacji wyraźnie przeważają w ilości turystów w krajach alpejskich) jeżdżą nie tylko w lipcu i sierpniu. Najluźniej pewnie jest w październiku ale dzień już krótszy i noce zimne.
PS: zdjęcie obok w okienku było robione na początku czerwca ( przełęcz Umbrail, wys. nieco ponad 2500 m n.p.m. - granica Szwajcaria/Włochy)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum