Autor Wątek: Rower Trekkingowy pomoc  (Przeczytany 3018 razy)

Offline Mężczyzna czterydychy

• Miasto: Tarnowskie Góry
  • Na forum od: 25.01.2015
Rower Trekkingowy pomoc
« 25 Sty 2015, 19:05 »
Witam Wszystkich,
przymierzam się do zakupu nowego roweru trakkingowego, jeżdżę utwardzonymi drogami leśnymi i asfaltem przejeżdżając w wolne dni po jakieś 100km. Nigdy nie przykładałem wagi do osprzętu lecz teraz chcę zainwestować w rower i mam dwa na oku, proszę o opinie który będzie lepszy pod wzgęlem osprzętu, awaryjności.
Kross Trans Global 2015 (z nową ramą)
http://www.kross.pl/pl/trekking/trans-global
czy Unibike Atlantis
 http://www.unibike.pl/atlantisgts.php

Krzysztof

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Rower Trekkingowy pomoc
« 25 Sty 2015, 21:55 »
Strasznie klocowate te rowery. Bez sensu jest pakowanie hamulców hydraulicznych i amortyzatora do tak taniego roweru. V-brake na asfalt wystarczy, a jeśli już koniecznie tarczówki to lepiej mechaniczne, które są bardziej niezawodne. Amortyzator tak samo jak kiepskie tarczówki będzie głównie służył do dociążania roweru.

Unibike ma bagażnik z regulacją dolnych prętów - będzie tylko większa szansa na złamanie, a na sztywności takie połączenie też traci. Jakich chcesz używać sakw (o ile)? Jeśli Ortlieba (lub coś ze sztywnym mocowaniem), to lepiej będzie mieć coś bez dodatkowych prętów zabezpieczających przed wpadnięciem w koło.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 25 Sty 2015, 22:13 »
Mam sakwę z Krossa triple pannier bag którą do tej pory montowałem na rower Kross Trans Alp

« 25 Sty 2015, 22:25 »
W takim razie te zabezpieczenia są konieczne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Sty 2015, 22:54 »
a jeśli już koniecznie tarczówki to lepiej mechaniczne, które są bardziej niezawodne
Nie podzielam Twego zdania :) Jak tarczówki to tylko hydrauliczne, wcześniej jeździłem niestety na mechanicznych, dopiero po zmianie na hydrauliki poczułem co to jest hamulec tarczowy. A jak chcesz mieć niezawodne hamulce to tylko V-brake :D, co prawda hydrauliczne póki co mnie nie zawiodły...

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

« 25 Sty 2015, 23:03 »
Tylko po co komu tak mocne hamulce do trekkinga? Z mechanicznych ponoć dobre są tylko BB7, dla mnie i tak były za mocne.

Wilk też chwalił hydrauliczne, a potem mu się zapowietrzył. Dziś znowu wątek się powtórzył i ktoś miał ten sam problem z hamulcami będąc w Etiopii ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 25 Sty 2015, 23:09 »
Jak hydrauliczny się rozszczelni poza cywilizacją, to jesteś w kropce. Jak puści olej na tarczę przegrałeś. Jak łatając dętkę przypadkiem naciśniesz klamkę i wypchniesz tłoczki - przegrałeś.

W tarczówce nawet jak od wielkiego dzwonu zerwiesz linkę, złamiesz pancerz czy dokonasz innego dzieła zniszczenia, to w każdym najbardziej podrzędznyms sklepie rowerowym znajdziesz części/ zapożyczysz z roweru jakiegoś autoktona. Z hydrauliką już gorzej.

Fakt, że hydrauliki przy tym samym rozmiarze tarcz są po prostu mocniejsze. To ich jedyna zaleta, kluczowa np. na wyścigu MTB, ale absolutnie nie w rowerze wyprawowym. Inaczej się wyposaża pojazd na wyścig F1 a inaczej na Dakar ;)

dobre są tylko BB7
Dobre są też bb5 (używa dziewczyna) i shimano br-486 np. (deore) - używam od 8 lat w różnych rowerach i nic mu nie dolega.
Warto zwrócić uwagę żeby był taki wihajster na który linka się nawija - a nie sama dźwigienka ze śrubą - to przy długim używaniu może zadecydować o ułamaniu linki lub nie. Z pełnymi sakwami z przodu i z tyłu i z workiem na górze bagażnika śmigałem po Bieszczadach z tarczą 160 z przodu i vbrake z tyłu. Tarcza się tak grzała, że aż moc hamowania spadała. Na bardzo dlugich technicznych zjazdach robiłem przerwy na studzenie, bo bałem się, ze je stracę :P Na hardkorowe tereny można pomyśleć o 180 lub 203, ale mnie 160 też do tej pory wystarcza. Natomiast opierając się na doświadczeniach z wyścigów MTB - gdybym miał same vbrake, to pewnie zużyłbym kilka kompletów klocków. ;)

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
« 26 Sty 2015, 03:23 »
A może warto pomyśleć o kupnie crossa ? To tylko taka moja luźna propozycja. Posiadam obecnie Unibike Viper z 2014. Bardzo przyjemny rower za całkiem znośną kwotę. Rower posiada otwory montażowe bagażnika a także bez problemu można zamontować na nim błotniki. W moim odczuciu rower crossowy ma tą zaletę, że można go doposażyć/wyposażyć w sprzęt, który nam pasuje a nie na który jesteśmy skazani podczas zakupu.
Jest to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucie, także niekoniecznie trzeba brać je pod uwagę  ;) 

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
« 26 Sty 2015, 09:09 »
Składa rower, będziesz miał co chcesz  :)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 26 Sty 2015, 11:22 »
Składa rower, będziesz miał co chcesz  :)
Święte słowa :)
W zeszłym roku złożyłem 2 rowery od zera a jeden modyfikowałem i podpisuję się ręką i nogą pod tym.

Jeśli dobrze rozumiem, to masz Kross Tras Alp
Mam sakwę z Krossa triple pannier bag którą do tej pory montowałem na rower Kross Trans Alp
zastanów się, co Ci w nim nie odpowiada i powymieniaj graty.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 26 Sty 2015, 15:46 »
Dzięki za informację. Niestety ale uparłem się że na 40 urodziny kupię sobie rower którego będę mieć aż do śmierci i jednak upieram się Kross Trans Global 2015r. Unibike jakoś do mnie nie przemawia. Mam 8 letniego Trans Alp już zmieniłem kierownicę, siodełko i po prostu już mnie nie kręci. Generalnie to co poczytałem to Trans Global chyba jest na dobrym osprzęcie tylko czytam że większość z Was pisze że mogą być problemy z hamulcami hydraulicznymi. To co ja mam zrobić żeby on był na zwykłych hamulcach V.
Skoro rowery w tej cenie występują w zasadzie tylko z takimi hamulcami.

Krzysztof

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Sty 2015, 15:49 »
Dzięki za informację. Niestety ale uparłem się że na 40 urodziny kupię sobie rower którego będę mieć aż do śmierci
:o Widzę, że długich lat życia raczej nie planujesz...

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Sty 2015, 15:52 »
Piszą o hamulcach tarczowych w kontekście wielodniowych wypraw na koniec świata, gdzie awaria hydrauliki może być problemem.
Ty w sumie nic nie piszesz, że szukasz rower do takich celów.
Napisz może trochę więcej o sposobie wykorzystania roweru.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 26 Sty 2015, 16:10 »
Aż do śmierci to tak nie do końca, mała przenośnia. Chodzi o to żeby długo służył.

Dzięki za informację. Niestety ale uparłem się że na 40 urodziny kupię sobie rower którego będę mieć aż do śmierci
:o Widzę, że długich lat życia raczej nie planujesz...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum