Autor Wątek: Rower Trekkingowy pomoc  (Przeczytany 3013 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Rower Trekkingowy pomoc
« 26 Sty 2015, 22:02 »
To może lepiej jednak nie iść ta drogą?
Chcesz kupować nowy rower, w fabrycznej konfiguracji i zaczynać od wymiany widelca i "paru innych detali". Za rower chcesz dać jakieś 3,5k do tego części na wymianę i robocizna i wyjdziesz na 4-4,5k, co pozwoli na zakup lepszego roweru.

Offline Mężczyzna czterydychy

• Miasto: Tarnowskie Góry
  • Na forum od: 25.01.2015
« 26 Sty 2015, 22:09 »
Budżet 3,5 tyś i nie przekraczam. Składak w tej cenie napewno byłby na lepszym osprzęcie ale osobiście nie dam rady złożyć.

To może lepiej jednak nie iść ta drogą?
Chcesz kupować nowy rower, w fabrycznej konfiguracji i zaczynać od wymiany widelca i "paru innych detali". Za rower chcesz dać jakieś 3,5k do tego części na wymianę i robocizna i wyjdziesz na 4-4,5k, co pozwoli na zakup lepszego roweru.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Sty 2015, 22:13 »
Sorki, ale ja w przebiegi rzędu 100tys bez zmian obręczy to nie wierzę/.../

Bez wymiany obręczy (Rigida Andra 30 pod piastę Rohloff'a), bez wymiany linek zmiany biegów tejże piasty - informacje pozyskane (jak sądzę pamiętać) z velotraum. (Patrz również choćby wystawka na antresoli w budynku firmy w Weil der Stadt, opisy stanu zużycia poszczególnych elementów roweru -chyba- Thomas'a na stronie velotraum.de.) Jednak jeśli rozpoznasz, jak konfekcjonowane są rowery gatunku heavy duty, np. idworx, santos i podobne (również ile te kosztują, kto, z jakimi oczekiwaniami je kupuje!), wówczas dużo mniej -za te ceny- od nich oczekiwać nie sposób (z wyłączeniem nieszczęść uszkodzeń natury mechanicznej).

Parę lat temu np. o tarczowej Magurze Luizie dobrze było głośno.
W kontekście tarczowych hamulców (hydraulicznych) wypowiadać się nie mogę - (z obawy) nie użytkowałem.

@czterydychy

Bardzo Cię przepraszam za wtręt, jednak chciałem wskazać, iż z obręczowej hydrauliki jestem więcej niż zadowolony, system jest sprawdzony, pewny, łatwy w obsłudze, nie wymaga żadnego serwisu.

(W wątku już nie będę uczestniczył - znacząco odbiegliśmy od 'topic-startera' ;).)

P.S. Nie rozumiem Twego wyboru roweru (osobiście - w życiu!).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Sty 2015, 22:15 »
OK, czterydychy, rozumiem.
Dobrze wybrałeś, kupuj tego Krossa, będziesz zadowolony!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Sty 2015, 22:24 »
Gdzieś w tych pieniądzach "prawie" skończyłem składać swój, a raczej wyszło bez większych kompromisów ;)
Raczej poszedłbym do takiego sklepu, gdzie nie tylko sprzedają gotowce, a są w stanie złożyć na zamówienie lub też przezbroić rower wedle potrzeb.
Fabryczne konfiguracje są raczej słabe, dla większości z tego forum liczą się bezproblemowe, pancerne koła, gotowce raczej takich nie mają.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 26 Sty 2015, 22:27 »
A nie wolisz się porozglądać za używkami? Wyjdzie ci ze 2 a czasem nawet 3 razy taniej niż to co podajesz jako propozycje. Nawet jeśli będziesz musiał trochę dołożyć w wymianę jakiegoś podzespołu to i tak wyjdziesz o wiele taniej. Zresztą tutaj również masz sporo części, które pod ambitniejsze trasy się za bardzo nie nadają. Magury szczękowe miałem w 4 rowerach kupionych na alledrogo, wszystkie sprzedałem (było to dla mnie finansowo opłacalne). Magury rzeczywiście mają trochę większą siłę hamowania niż przeciętne v-ki oraz wygodniejszą regulację, ale tak jak pisze Wilk, w razie awarii, np przecięcia przewodu hamulca (miałem z tym problem) pojawia się kłopot. W Krakowie za metr magurowej linki zażyczyli sobie ode mnie sporo ponad 100 złotych. To ja już wolę zwykłą linkę i pancerz do canti czy v-ki, zmieszczę się z cenie 10 razy mniejszej. Dużo na magurach nie jeździłem, więc nie wiem na ile można by porównać ścieralność obręczy.

Tarczówki mają tę przewagę, że np przy ubytku nawet wielu szprych (kiedyś w Norwegii wyłamało mi 9) można dalej jechać. Nie jest to komfortowe, ale o ile koło ciągle mieści się w ramie spokojnie można jeszcze przejechać wiele km.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

« 26 Sty 2015, 22:39 »
Ok rozumiem wybór padł na ten rower bo już mam trans alp i jest ok. W budżecie się mieszczę, na osprzęcie za bardzo się nie zmam. Jak ktoś poleci inny rower to będę wdzięczny

Sorki, ale ja w przebiegi rzędu 100tys bez zmian obręczy to nie wierzę/.../

Bez wymiany obręczy (Rigida Andra 30 pod piastę Rohloff'a), bez wymiany linek zmiany biegów tejże piasty - informacje pozyskane (jak sądzę pamiętać) z velotraum. (Patrz również choćby wystawka na antresoli w budynku firmy w Weil der Stadt, opisy stanu zużycia poszczególnych elementów roweru -chyba- Thomas'a na stronie velotraum.de.) Jednak jeśli rozpoznasz, jak konfekcjonowane są rowery gatunku heavy duty, np. idworx, santos i podobne (również ile te kosztują, kto, z jakimi oczekiwaniami je kupuje!), wówczas dużo mniej -za te ceny- od nich oczekiwać nie sposób (z wyłączeniem nieszczęść uszkodzeń natury mechanicznej).

Parę lat temu np. o tarczowej Magurze Luizie dobrze było głośno.
W kontekście tarczowych hamulców (hydraulicznych) wypowiadać się nie mogę - (z obawy) nie użytkowałem.

@czterydychy

Bardzo Cię przepraszam za wtręt, jednak chciałem wskazać, iż z obręczowej hydrauliki jestem więcej niż zadowolony, system jest sprawdzony, pewny, łatwy w obsłudze, nie wymaga żadnego serwisu.

(W wątku już nie będę uczestniczył - znacząco odbiegliśmy od 'topic-startera' ;).)

P.S. Nie rozumiem Twego wyboru roweru (osobiście - w życiu!).

« 27 Sty 2015, 09:53 »
Widzę że mój wybór nie przypadł do gustu, jeżeli w tej kwocie jest coś lepszego to proszę o informację, jako laik w temacie rowerów na pewno skorzystam z porady.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Sty 2015, 10:01 »
/.../ Jak ktoś poleci inny rower to będę wdzięczny

Właściwie nie ma jak - rowery są pod upodobania, zastosowanie. Jeśli jeździsz więcej, dużo on i off road, przez cały sezon - trudno jednym w sposób zadawalający wszystko objąć (czytałem, że 1 już masz).

Osobiście szukałbym z wygodną geo ramy, z barankiem 44 do 46 cm, z np. 105 (klamkomanetki), na dobrze zbudowanych kołach pod opony możliwie do 35 mm, bez stopki, z opcjonalnie mocowanym(i) bagażnikiem(ami) (na co dzień torba podsiodłowa lub uprząż na baranku), z opcjonalnie mocowanymi błotnikami, lusterkiem i dzwonkiem - tak do maks. ok. 12 kg (lepiej ok. 10-11 kg - bez bagażnika/ów i błotników, na dobrych, zwijanych oponach). Jeśli nie tylko do lasu (wówczas mtb), - amorek zupełnie bym wykluczył. Jeśli w świat, wówczas raczej na kołach 26".

Z takiego roweru nie będziesz chciał zsiadać. Właściwie wszędzie (szybciej, radośniej) zawsze dojedziesz.

Odzież, namioty, inne wyposażenie są coraz lżejsze - dużo tego ciągać już nie musisz.

Segment ofert zakupu jest dostatecznie bogaty, by coś znaleźć (forowicze/ki odpowiednie użytkują i chwalą).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Sty 2015, 12:59 »
ponieważ w temacie jest rower trekkingowy, to coś pokażę z nowych rowerów. Oczywiście też nie jest to ideał dla mnie bo ja bym zmienił przy nim kierownicę na inny kształt. Oczywiście są polecane przez Łatoślętka magury, ale to też zawsze można zmienić.

http://rower242628.pl/p/519/1617/hercules-alassio-28-quot--trekking-hercules-2013-rowery-hercules-rowery-producenci.html

hercules na sztywnym widelcu, koła 28 cali, turystyk, pełne wyposażenie i jeszcze zostaje kasa na zmiany czegoś indywidualnie pod siebie.

albo droższy wypas:
http://rower242628.pl/p/519/1943/hercules-alassio-travel-28-quot--trekking-hercules-2013-rowery-hercules-rowery-producenci.html

albo też taki z barankiem:
http://rower242628.pl/p/928/3897/fuji-touring-28-28-fuji-2014-rowery-fuji-rowery-producenci.html

« 27 Sty 2015, 13:14 »
Nawet nie wiedziałem że jest taka marka jak Herkules ale to wynika z tego że nie jestem w temacie. Fajnie wyglądają tylko z przodu chcę amortyzator bo już jestem przyzwyczajony, ręce tak nie drżą w czasie jazdy.

ponieważ w temacie jest rower trekkingowy, to coś pokażę z nowych rowerów. Oczywiście też nie jest to ideał dla mnie bo ja bym zmienił przy nim kierownicę na inny kształt. Oczywiście są polecane przez Łatoślętka magury, ale to też zawsze można zmienić.

http://rower242628.pl/p/519/1617/hercules-alassio-28-quot--trekking-hercules-2013-rowery-hercules-rowery-producenci.html

hercules na sztywnym widelcu, koła 28 cali, turystyk, pełne wyposażenie i jeszcze zostaje kasa na zmiany czegoś indywidualnie pod siebie.

albo droższy wypas:
http://rower242628.pl/p/519/1943/hercules-alassio-travel-28-quot--trekking-hercules-2013-rowery-hercules-rowery-producenci.html

albo też taki z barankiem:
http://rower242628.pl/p/928/3897/fuji-touring-28-28-fuji-2014-rowery-fuji-rowery-producenci.html

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Sty 2015, 13:33 »
no to przejrzyj sobie, choćby nawet w tym sklepie co podałem.
Jeśli szukasz czegoś z amorem i nowego.

powodzenia.

Offline Mężczyzna seroka

• Miasto: Zamosc
  • Na forum od: 06.03.2013
    • Moje rowery
« 24 Lut 2015, 10:55 »
Hamulce hydrauliczne ,uzywam w zimie w Kanadzie od 10 lat temperatura  -28 C ,bez problemow I tylko zmienialem  klocki ,nie wyobrazam sobie jazdy bez amortyzatorow.Dwa rowery sa fajne .Ja preferuje XT Shimano, Sella ,Marathon supreme ,jakosc obreczy ,nie znam tych modeli ,Generalnie oba rowery sa fajne .

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 24 Lut 2015, 11:46 »
nie wyobrazam sobie jazdy bez amortyzatorow
Od dawna wiadomo, że bez amortyzatorów się w ogóle nie da jechać.
Są na to zresztą liczne dowody:

;D

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 28 Maj 2015, 15:52 »
Odświeżę trochę kotleta...
Również rozglądam się za gotowcem i również brałem pod uwagę Krossa Global (Solar odpada ze względu na 10 biegów z tyłu - znawcy powinni domyślić się dlaczego).

Rower w moim przypadku ma posłużyć na dłuższy(ok.10tkm w tzw.Czarnym Lądzie) wyjazd za jakieś dwa lata-oby doszedł do skutku :)
Składać rower?Proponuję takiego Globala "rozebrać" na części i podliczyć...Sama rama 800zł.

Jeśli czterydychy nie kupiłeś jeszcze swojego Krossa to teraz w sklepie możesz utargować kilka stówek-koniec sezonu-w sierpniu wchodzi rocznik 2016.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum